Новини

Повернутися до переліку новин

5 травня відбудеться онлайн-конференція «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery»

5 травня за ініціативи профспілки екологів ПАЕУ відбудеться онлайн-конференція «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery» за участю представників всіх зацікавлених ЦОВВ, УТО, підприємств, експертної спільноти. 

На сьогодні зруйновано безліч об’єктів інфраструктури та небезпечних промислових об’єктів.  В умовах війни увага всіх зосереджується на головних для виживання питаннях: фінансування армії, влаштування біженців та надання допомоги пораненим. Але в той же час, потрібно приділяти увагу й іншим можливим наслідкам війни та вивчати їх комплексно, оскільки проблеми стану довкілля можуть легко перетворитися на загрози соціального характеру. Наприклад, сильне забруднення питної води чи пошкодження потужного промислового об’єкту неминуче призведуть до хвороб і загибелі людей, що в свою чергу викличе проблеми економічного характеру.

Збройні дії вже сьогодні спричиняють порушення рельєфу, руйнування ґрунту, забруднення й отруєння повітря та води, знищення рослинного і тваринного світу.

З точки зору довкілля не буває локальної війни, адже наслідки навіть найменших військових дій поширюються на цілий світ і мають виключно шкідливі результати на здоров’я та життя цілого людства. Довкілля залишається непомітною жертвою війни.

  • В Україні 4 АЕС! Додатково на території Чорнобильської АЕС розташовані сховища ядерних відходів! Стан цих об'єктів у зв'язку з воєнним конфліктом невідомий!
  • Ведення будь-яких бойових дій біля АЕС становить пряму загрозу їхньому можливому знищенню та поширенню радіоактивного забруднення, включаючи транскордонне!
  • В Україні 465 хвостових та осадових сховищ. Це об'єкти підвищеної небезпеки, що зберігають 6 млрд. тон відходів, частина з яких містять високотоксичні речовини.
  • У разі знищення захисту частина об'єктів може стати джерелами транскордонного забруднення. У разі руйнування даних об'єктів ліквідація аварій неможлива.
  • Особливе занепокоєння викликають підприємства хімічного фенолу та сховища відходів із високим вмістом фенолів.
  • Ефект доміно може бути створено через вибухи (послідовне знищення прилеглих небезпечних об'єктів).
  • У небезпеці також металургійні об'єкти. Близько Дністра розташовані сховища відходів із залишками сірчаної руди. Це пряма небезпека не лише для України.
  • Збитки громадської інфраструктури та відсутність зелених коридорів підвищують ризик виникнення величезних відходів тваринного походження на тваринницьких підприємствах.

Все вищезгадане вказує на пряме порушення українського екологічного законодавства, прав людини, ядерної безпеки та миру у всьому світі.

Професійна асоціація екологів України ініціює проведення онлайн-конференції щодо стану екологічної безпеки та розробки дорожніх карт поствоєнного зеленого відновлення.

Людмила Циганок, Президент профспілки екологів ПАЕУ наголошує: «На сьогодні війна зруйнувала чи позбавила можливості здійснювати господарську діяльність підприємствам на території  близько 15 % країни, частина підприємств релокуються (переїжджають). Підприємства, які знищені потребуватимуть  пропозицій щодо озеленення, нових технологій і т.д., які будуть впроваджуватися і відновлюватися. Варто вже зараз готувати комплексну експертність.
Для 85% території держави актуальними лишаються питання роботи у військовий час.

Окрім того, Екоштаб з початку війни фіксує злочини проти довкілля, щоб в поствоєнний період надати максимально зважені та дієві рішення.

Тому конференція об’єднує зусилля тих, хто розуміє багатокомпонентність і важливість викликів»

У програмі: 

  • Що загрожує Україні та світу?
  • Як Україна фіксує злочини проти довкілля
  • Про роботу ЕКОШтабу з фіксації руйнувань
  • Запобігання екологічним катастрофам
  • Про розробку методологій з нарахування збитків довкіллю
  • Про ключові зміни природоохоронного законодавства на період воєнного стану, необхідність дерегуляції та взаємодії всіх зацікавлених
  • Екотрансформація ключових галузей економіки. Роль ВДЕ в зеленому переході
  • Про програму «Green economic recovery» 

До участі запрошуються: 

  • Представники КМУ, Міндовкілля, Мінекономіки, Мінінфраструктури
  • ДЕІ та ДСНС
  • Представники УТО та ТГ
  • Представники ключових бізнес-асоціацій
  • Екологи, юристи
  • Науковці та ін.

Мета конференції – об’єднати зусилля задля створення дорожніх карт та практичних маршрутів, якими можуть скористатися громади і компанії, що охоплюють ключові сфери ділової діяльності, які є важливими для суспільства в воєнний та поствоєнний періоди.

Війна в Україні, загальносвітова безпекова криза, Паризька угода та Цілі сталого розвитку забезпечують глобальні рамки, які можуть допомогти бізнесу та громадам здійснити сталий перехід.

Шукаємо разом відповіді на запитання, як Україні адаптуватися та зробити свій внесок у вирішальну мету відбудови зеленої економіки, сталого розвитку, яка поєднає цілі охорони довкілля та економічного зростання в поствоєнний період. 


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!