Новини

Повернутися до переліку новин

Акциз на «зелену» електроенергію ставить під сумнів можливість декарбонізації України

Представники платформи «Global 100 RE Ukraine», серед яких ГС «Професійна асоціація екологів України», звернулися з листом до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та парламентських Комітетів з питань фінансів, податкової та митної політики; з питань енергетики та ЖКП з питань екологічної політики та природокористування щодо неприпустимості введення акцизного податку на «зелену» електроенергію.

1 липня 2021 року в першому читанні за основу був прийнятий проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№ 5600 від 2 02.06.2021, внесений на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України). 

Серед інших змін, законопроектом запропоновано запровадження акцизного податку у розмірі 3.2% на продаж електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії. 

Зазначені зміни погіршують регуляторне середовище для діяльності виробників електричної енергії з ВДЕ, оскільки призводить до збільшення розміру податкових зобов’язань та фактичного вилучення частини їх доходу. 

Світова практика застосування акцизних податків приводить до збільшення цін товарів виробника і це підвищення сплачує покупець. Зелені тарифи на електроенергію з ВДЕ в Україні зафіксовані законом і тому введення такого акцизу рівноцінне введенню додаткового податку з обороту на виробника електроенергії з ВДЕ. 

Введення цього акцизного податку приведе до ряду негативних наслідків. 

Рентабельність інвестицій у цей сектор знизиться, що зупинить будівництво нових електростанцій на ВДЕ. Тоді стає незрозумілим, якими потужностями держава збирається заміщувати вугільні електростанції і АЕС, які масово виводитимуться з експлуатації у період 2025 - 2050 р. 

Така зупинка також зробить неможливою декарбонізацію України, кліматична нейтральність якої запланована на 2060 р. 

До слова, введення акцизного податку на реалізацію електроенергії з ВДЕ не відповідає законодавству ЄС, зокрема, Директиві Європейського Парламенту та Ради № 2018/2001 по ВДЕ, відповідно до якої держави повинні вживати всіх заходів, спрямованих на розвиток відновлюваної енергетики. 

Хочемо нагадати, що 10 червня 2020 року між Кабінетом Міністрів України та профільними асоціаціями з ВДЕ: Українською вітроенергетичною асоціацією та Європейсько-українським енергетичним агентством, був підписаний Меморандум про 

Взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики України, відповідно до положень якого, інвестори в ВДЕ погодились на добровільне зниження «зеленого» тарифу задля полегшення фінансових зобов’язань на ринку електричної енергії та оперативного вирішення фінансової кризи. 

Взамін на добровільне скорочення власних прибутків, інвестори в ВДЕ довірились Уряду України, який взяв на себе зобов’язання забезпечити повне погашення боргів 2020 року та стабілізувати 100% виплати за поставлену в мережу «зелену» електроенергію у 2021 році. Додаткову гарантію щодо виконання Урядом України взятих на себе зобов’язань надала і Верховна Рада України, коли 21 липня 2021 року прийняла Закон України №810-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» та, тим самим, на законодавчому рівні закріпила досягнуті між інвесторами в ВДЕ та Урядом України домовленості при Центрі вирішення спорів та переговорів Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Сьогодні, через рік після підписання Меморандуму, стає зрозумілим, що держава Україна не просто не виконує взяті на себе зобов’язання в рамках підписаного Меморандуму, а й грубо порушує деякі з них.

На додаток до цього, інвестори з ВДЕ сьогодні зіштовхнулись з проблемою неможливості отримання фінансування від державних банків України на реалізацію своїх проектів. Так, за даними ГС «Українська вітроенергетична асоціація», яка у квітні звернулась до чотирьох державних банків України, Укргазбанку, Укрексімбанку, Ощадбанку і ПриватБанку, дані банки зацікавлені у розвитку «зеленої» енергетики в 3 Україні, проте припиняють фінансування відповідних проектів у зв’язку з невиплатами виробникам з ВДЕ за поставлену в мережу електроенергію та частою зміною відповідного законодавства України.

З огляду на усе вищевикладене, вкотре хочемо підкреслити, що прийняття запропонованих змін і законопроекту №5600, як такого, свідчитиме про ігнорування державними органами України як чинного законодавства, так і зобов’язань перед інвесторами в ВДЕ та міжнародною спільнотою, які були взяті на себе чинним складом Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. 

Така ініціатива завдасть подальшої шкоди інвестиційному клімату України та унеможливить залучення коштів в нові енергетичні та екологічні проекти. 

Повний текст звернення

Прес-служба ПАЕУ

#зеленаелектроенергія

#закон5600

#Global100REUkraine

#декарбонізація

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!