Новини

Повернутися до переліку новин

Cемінар «Охорона атмосферного повітря на підприємстві – як все організувати у воєнний час» зібрав понад 50 учасників

Cемінар «Охорона атмосферного повітря на підприємстві – як все організувати у воєнний час» зібрав понад півсотні учасників на платформі взаємодії ПАЕУ.

Учасниками стали практики підприємств, які дбають про рівень знань і відповідальності, удосконалюють попри війну і кризу систему охорони довкілля. Серед небайдужих представники ТОВ «ЗАХІДНАДРАСЕРВІС»,  АТ «Українська залізниця», ПАТ «ІНГУЛЕЦЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ», ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ ЗЕРНО», Нафтогазовидобувне управління «ОХТИРКАНАФТОГАЗ», ПАТ «УКРНАФТА», ДП «ЗАВОД ХІМІЧНИХ РЕАКТИВІВ», НТК «ІНСТИТУТ МОНОКРИСТАЛІВ» НАН України, КП ТЕПЛОВИХ МЕРЕЖ «ТЕРНОПІЛЬМІСЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»,  ТОВ «ІНЖИНІРИНГОВА КОМПАНІЯ «ЦЕНТР ЕКОЛОГІЧНОГО ПРОЕКТУВАННЯ»ПАТ «ЕНЕРГОРЕСУРСИ», ТОВ «КОМПАНІЯ ЛІМІТ ПЛЮС», ТОВ «МОНОЛІТ-ЕКО», ТОВ «ФЕРІТ», ТОВ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ ЦЕНТР «ПРОМЕКОЛОГІЯ», ТОВ «ПРОМЕКОПРОЕКТ», обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства «ЛУБНИТЕПЛОЕНЕРГО», ТОВ «РІВНЕТЕПЛОЕНЕРГО», ПАТ «МИРОНІВСЬКА ПТАХОФАБРИКА», «ПОЛТАВАНАФТОГАЗ»                         

ГЕОЛОГІЧНА ІНВЕСТИЦІЙНА ГРУПА, «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО», ТОВ «ПОБУЖСЬКИЙ ФЕРОНІКЕЛЕВИЙ КОМБІНАТ», ТЕХНОЕКОС, «РІФ-1»,ТОВ «АВТОЕКОПРИЛАД», «МИКОЛАЇВСЬКА ТЕПЛОЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛЬ», «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО», ТОВ «ВЕСТ ПЕТРОЛ МАРКЕТ», КАЧАНІВСЬКИЙ ГАЗОПЕРЕРОБНИЙ ЗАВОД, УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ЕКОЛОГІЇ та ін.

До взаємодії з учасниками на запрошення організаторів долучилась Анастасія ШАМАНОВА, вик.обов’язки нач. відділу розвитку моніторингу довкілля в Міндовкілля


Людмила ЦИГАНОК, президент ПАЕУ, директор Національного центру сталого розвитку у вступному слові зазначила, що запит на проведення семінару став активним після 9 липня, коли Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №5339 про удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Під вплив нового закону підпадуть близько 35000 підприємств. 

Документ закріпив на законодавчому рівні положення підзаконних нормативно-правових актів, зокрема:

  • необхідність підприємства контролювати ефективність роботи газоочисних установок та обладнати місця збору проб для вимірювання газопилового потоку;
  • порядок видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на викиди та призупинення господарської діяльності підприємства;
  • методику розрахунку шкоди за понаднормові викиди в атмосферне повітря, тощо.

Законопроектом 5339 встановлюється обов’язковість:

  • Отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу від малих джерел викидів (нормальна світова практика)
  • В разі виникнення додаткових малих джерел викидів на пром. майданчику потрібно оформлювати нові дозволи на викиди, хоча було б достатньо вносити корегування в діючі дозволи на викиди (зайвий регуляторний тиск)

У зв’язку з відновленням зруйнованих підприємств та інфраструктури, а також у зв’язку з заходами  посилення пожежної, противибухової, промислової безпеки та оперативного відновлення пошкоджених об’єктів  у військовий час, утворюються тисячі нових малих джерел (для прикладу):

- невеликі верстати, пайка в приміщеннях;

- зварювальні, фарбувальні пости тощо.

Викидів забруднюючих речовин з таких малих джерел декілька сотен грамів на рік, екоподатку на декілька гривень на рік. Їх облік та адміністрування екологічно та економічно недоцільні.

Отримання нових дозволів на викиди забруднюючих речовин займає 4-6 місяців, що призведе до затримки та ускладнення відновлення зруйнованих підприємства та інфраструктури після закінчення воєнного стану. Крім того, є ризик зловживань контролюючих органів.

Враховуючи кадрові складнощі (недостатність кадрів, потреба використання трудових ресурсів на більш важливих об’єктах та роботах) через військові події та економічний занепад,  вимога призведе до невиправданих зайвих витрат ресурсів підприємств, які більш бажано спрямувати для стабілізації промислових підприємств та працівників, відновлення роботи промислових об’єктів економіки».

З твердженням президента спілки професіоналів довкілля ПАЕУ щодо того, що кошти промислових підприємств варто спрямувати на відновлення їх роботи та інфраструктури, РЕАЛЬНУ екологічну модернізацію, збереження кадрів, посилення рівня захищеності  від руйнувань пов’язаних з бойовими діями тощо,  а НЕ НА ПРОЦЕДУРИ щоразового оформлення нових дозволів на викиди лише через появу нового «ящика з піском» для цілей пожежогасіння, погодились одноголосно всі присутні. 

Які зміни в охороні атмосферного повітря на підприємстві приніс воєнний стан в державі, на що першочергово звернути увагу і яка відповідальність за порушення – все це з учасниками на семінарі онлайн розглянула Олена КОШЕЛЄВА, експерт ПАЕУ, досвідчений еколог-практик підприємства (досвід роботи 17 років)


Максим СОРОКА, PhD з екологічної безпеки, голова комітету ПАЕУ з охорони атмосферного повітря акцентував увагу учасників на наступному: «Обов’язки суб’єктів господарювання було доповнено вимогою обладнати місця відбору проб організованих стаціонарних джерел викидів для вимірювання.

Починаючи з 2018 року щорічно виходять нові ДСТУ на цю тему.

Опитування, проведені восени 2021 року показали: 67 % екологів навіть не знають про існування цих нових стандартів, а майже 80 % екологів не обладнали місця відбору проб і не розуміють для чого їм це робити».

Експерт роз’яснив учасникам:

  • На що треба звернути увагу під час вибору лабораторії.
  • Які нормативні документи регламентують порядок виконання екологічних вимірювань.
  • Вимоги до місць відбору проб
  • Вимоги до оформлення документів (акти, протоколи) 

Питання системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів розібрали в деталях  на запрошення ПАЕУ Дмитро КОРІНЧУК (технічний директор БЮРО «ЕКО-СТРІМ», провідний аудитор з верифікації, д.т.н.), Денис РЖАНОВ, Директор з розвитку ТОВ «ЦЕНТР ЕКОЛОГІЇ ТА РОЗВИТКУ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

Зокрема, учасники занурились в питання:

  • Як здійснити реєстрацію установки в Реєстрі з моніторингу, звітності та верифікації парникових газів?
  • Як розробити плани моніторингу викидів парникових газів?
  • Як розробити звіти оператора про викиди парникових газів? Експерти розбирали на практиці проблемні питання
  • Що треба знати про верифікацію Звіту оператора про викиди парникових газів?
  • Як вибрати надійного верифікатора? та ін.

Семінар проведено Національним центром сталого розвитку за сприяння спілки професіоналів довкілля ПАЕУ. Кожен учасник отримав сертифікати від організаторів та безцінні знання.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!