Новини

Повернутися до переліку новин

Чому департаменти екології відмовляють у затверджені РК та як це подолати?

Проблематика питання

Відповідно до статті 30 Закону України від 11.09.2003 № 1160-ІV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі – Закон № 1160) Державна регуляторна служба України здійснила експертизу наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 17.02.1999 № 41 «Про затвердження форми реєстрової картки об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів та Інструкції щодо її складання» (далі – Наказ № 41), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 березня 1999 р. за № 169/3462 та дійшла висновків щодо відсутності правових підстав для вчинення дій щодо проходження процедури погодженням РК суб’єктами господарювання у сфері поводження з відходами з територіальними органами Держсанепідслужби та щодо їх затвердження з Радою міністрів Автономної республіки Крим. 

На підставі висновків експертизи Державною регуляторною службою було прийнято рішення від 21 серпня 2020 року № 26 «Про необхідність усунення Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України порушень принципів державної регуляторної політики згідно із вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», згідно якого Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України було запропоновано внести зміни до підпункту 1.5 пункту 1 та пункту 2 Інструкції, затвердженої Наказом № 41, в частині визначення комплексу наявної  інформації необхідної для складання РК та здійснення потрібного обсягу досліджень чи робіт, необхідних для заповнення відповідної форми РК власниками ОУВ і ООУВ, критерії їх визначення, а також скасування вимог обов’язкового погодження власниками ОУВ та ООУВ.

03.02.2021 року Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України прийнято наказ від № 74, яким внесено зміни до наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 17.02.1999 № 41 «Про затвердження форми реєстрової карти об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів та Інструкції щодо її складання». 

  • Затверджена нова форма реєстрової карти об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів;
  • відсутність на титульному аркуші реєстрової карти погоджувальної відмітки органу Міністерства охорони здоров’я;
  • зазначено, що за відсутності потрібних даних щодо ОУВ чи ООУВ власники цих об’єктів здійснюють потрібний обсяг досліджень чи робіт, достатній для заповнення відповідної форми реєстрової карти за всіма видами відходів, що утворюються на об’єкті ОУВ чи оброблюються та утилізуються на ООУВ (раніше потрібний обсяг досліджень здійснювався на вимогу місцевої державної адміністрації).

Однак проблема залишилась не вирішеною, адже змін потребує Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів» від 31.08.1998 № 1360 згідно із пунктом 11 якої,  власники ОУВ та ООУВ, що підлягають включенню до реєстру, або за їх дорученням організації, що мають відповідну ліцензію, заповнюють РК і подають їх за погодженням з територіальними органами Держсанепідслужби на затвердження Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям.  

Саме з цієї підстави Департаменти екології відмовляють у затверджені РК! При цьому жодним законом не визначені повноваження територіальних органів Держсанепідслужби щодо погодження РК.

Пропозиція наступна:

Внести зміни до п. 11 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів» від 31.08.1998 № 1360, прибравши з тексту  слова «подають їх за погодженням з територіальними органами Держсанепідслужби»

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!