Новини

Повернутися до переліку новин

Чому об’єднане Мінекоенерго не має майбутнього: довкілля — це не сектор!

Попри те, що в ряді інших країн є успішні практики об’єднання енергетики та питань охорони довкілля, що дає хороші результати, наприклад — екологізацію виробництв, перехід на ВДЕ, в Україні, на жаль, триває затяжний кризовий стан в енергетиці й не менш кризовий — в охороні довкілля.

Professional Association of Ecologists of Ukraine (Професійна асоціація екологів України — ПАЕУ) підтримує ініціативу всіх громадських організацій та Громадської ради при Мінекоенерго, і просить Верховну Раду України, Офіс Президента України, КМУ розглянути питання доцільності реорганізації Мінекоенерго у два окремих Міністерства, — у сфері екологічної політики і природних ресурсів та у сфері енергетики, виходячи з наступного:

  • Міністерство енергетики є секторальним міністерством, а довкілля — це не сектор, довкілля забезпечує наскрізний зв’язок між секторами, що використовують природні ресурси. І тому поєднання в одному міністерстві секторальних і міжсекторальних відповідальностей виглядає нонсенсом з точки зору належного врядування за визначенням Організації Економічного Співробітництва та Розвитку. 
  • Діяльність об’єднаного Міністерства свідчить про хибність прийнятого рішення,  оскільки з об’єднанням міністерств попереднім Урядом, його екологічна відповідальність була обмежена лише «захистом довкілля». Це прямо суперечить Закону «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», згідно з яким Екологічна Стратегія була перенацілена з «Забезпечення екологічної безпеки» на «Забезпечення сталого розвитку природно-ресурсного потенціалу України» та з «Захисту довкілля» на «Зниження екологічних ризиків».
  • Суперечить це і Указу Президента України №722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», згідно з яким Кабінет Міністрів України мав забезпечити «проведення у двомісячний строк із залученням вчених, експертів, представників громадських об’єднань аналізу прогнозних і програмних документів з урахуванням Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року та за результатами такого аналізу за необхідності вжити заходів щодо їх удосконалення». 

Вважаємо, час новому Кабінету Міністрів вжити відповідних заходів — роз’єднати Мінеко і Міненерго, виписавши функції і обов’язки природоохоронного ЦОВ згідно зі згаданими вище Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» та Указом Президента України №722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». 

Чому об’єднане Мінекоенерго не має майбутнього? Ми готуємо розгорнуте бачення і аргументи стейкхолдерів сфери. Стежте за оновленнями!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!