Новини

Повернутися до переліку новин

Чому підприємству вигідно проводити внутрішній екологічний контроль?

На кожному підприємстві обов’язково повинен бути внутрішній контроль екологічної складової. В його рамках необхідно здійснювати авторський нагляд за робочою документацією. Якщо такий нагляд виконується в недостатньому обсязі, то часто пропускаються порушення в проєктних рішеннях, що в подальшому унеможливлює вчасне їх усунення.

Також на кожному підприємстві для виявлення та вчасного усунення порушень, які можуть спричинити негативні наслідки, може бути супервізорська служба, що контролюватиме виконання робіт підрядними організаціями. Третій вид внутрішнього контролю - це перевірки інженером-екологом (або екологічною службою) всіх підрозділів підприємства щодо дотримання природоохоронного законодавства.

Задля мінімізації порушень під час зовнішніх перевірок контролюючим органом система внутрішнього контролю повинна бути максимальною налагодженою. 

При цьому внутрішній екологічний контроль мусить бути не караючим, а носити превентивних характер та чітко задавати шляхи виправлення виявлених порушень. При цьому керівництво повинно володіти вичерпною інформацію щодо виявлених порушень на підприємстві, термінах та способах можливого їх усунення. Коли система внутрішнього екологічного контролю налагоджена, то керівнику легше управляти підприємством, а екологу легше розставити пріоритети та в кінці року скласти звіт, що вдалося зробити та яких санкцій вдалося уникнути.

Четвертий вид внутрішнього контролю - це контроль самого підрядника. Тобто, у договорі про виконання певних робіт чи послуг необхідно прописати екологічні вимоги та норми, яких дотримується підприємство, та штрафні санкції за їхнє невиконання підрядником. В такому випадку, якщо підрядник створить певні екологічні ризики, працюючи на території підприємства, то відповідати за них буде самостійно.

До прикладу, підприємство орендує земельну ділянку для розміщення тимчасових складських приміщень підрядника, який буде виконувати будівельні роботи на території підприємства. Після завершення робіт підприємство виявляє, що підрядник не вивозив за собою тверді побутові відходи із орендованої ділянки, а закопував їх. Як наслідок, якщо підприємство ніяк не регулюватиме це питання юридично під час укладання договору із підрядником, наприклад, не передбачатиме вимогу вивозити відходи, то відповідальність залишаиться за підприємством за нанесену шкоду довкіллю.

Найчастіше підприємства допускають такі помилки здійснення внутрішнього екологічного контролю, які призводять до негативний наслідків:
-    Нанесення шкоди навколишньому природньому середовищу через недостатній формальний внутрішній контроль, який знижує ефективність системи екобезпеки підприємства, та констатація фактів порушень вже під час перевірки органом держекоконтролю.
-    Нечітко встановлені завдання та терміни усунення порушень та зауважень, в результаті чого усунення порушень значно розтягується в часі.
-    Відмова надання повної інформації підрядниками, внаслідок чого знижується ефективність проведення нагляду.
-    Юридична безграмотність під час укладання договорів із підрядниками, як наслідок вся відповідальність за порушення лягає на підприємство.

Задля виявлення небезпеки, оцінки, зниження екологічних ризиків, мінімізації штрафних санкцій на підприємстві може бути впроваджена не просто система внутрішнього контролю, а система екологічного менеджменту, наприклад ISO 14001. Мета впровадження  системи ISO 14001 – надати організаціям загальну схему діяльності задля охорони довкілля та реагування на зміни умов довкілля в рівноважному поєднанні з соціально-економічними потребами. Стандарт встановлює вимоги, виконання яких дає змогу організації досягти запланованих результатів, визначених власною системою екологічного управління підприємства.

Професійна асоціація екологів України, розуміючи сучасні виклики щодо підвищення ролі еколога на підприємстві, необхідності його професійного розвитку та підтвердження компетенцій з екологічного права та екологічного менеджменту, ініціювала з липня 2021 року безперервну сертифікацію ELEML «Environmental law. Environmental management. Leadership» та атестацію відповідальних за екологічну безпеку суб’єкта господарювання. Однією з передумов професійного зростання є постійне навчання, тому ПАЕУ запрошує на сертифікаційний курс з екологічного права та екологічного менеджменту: 

  • директорів секторів ОНС;
  • топ-менеджерів, які здійснюють загальне керівництво підприємством або керують екологічними аспектами її діяльності;
  • головних екологів,  головних інженерів, начальників управлінь;  
  • начальників конструкторських і виробничо-технічних відділів, начальників цехів;
  • директорів інжинірингових, проєктних, науково-дослідних організацій  тощо;
  • директорів та фахівців департаментів екології органів місцевого самоврядування;
  • екологічних інспекторів та інших посадових осіб

Формат навчання: дистанційно
Графік навчання: індивідуальний (одразу після оплати курсу)

Сертифікат ELEML – це запорука успішного ведення бізнесу з урахуванням екологічних ризиків, налагодження системи екологічного менеджменту та підвищення відповідального ставлення до дотримання природоохоронного законодавства,  новий рівень знань  та відповідних практичних компетенцій!

Приєднуйтеся до лав ТОП-менеджерів екологічної безпеки!

Підвищуйте свої конкурентні переваги на ринку праці!

Прес-служба ПАЕУ


Наші контакти:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
info@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!