Новини

Повернутися до переліку новин

Чи потрібно проводити громадські слухання з ОВНС для такого проєкту будівництва/реконструкції котельні, що не підпадає під ОВД?

У зв’язку з набранням чинності Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII, чи потрібно проводити громадські слухання з ОВНС для такого проєкту будівництва/реконструкції котельні, що не підпадає під ОВД?


Так, будівельні проєкти, що підлягають державній експертизі з проведенням оцінки впливу на навколишнє природне середовище, підлягають громадському обговоренню, а саме обговоренню заяв про екологічні наміри та наслідки запланованої діяльності та можливих альтернативних варіантів проєктів рішень щодо цих видів діяльності при проведенні ОВНС.

Громадське обговорення є поширеною формою виявлення громадської думки для прийняття рішень з питань, що справляють чи можуть справити негативний вплив на стан довкілля. Такі обговорення/слухання можуть проводитися з різних питань і їх порядок регулюється відповідними НПА.

Громадському обговоренню у сфері охорони навколишнього природного середовища підлягають:

  • проєкти НПА,
  • документи державного планування,
  • плани природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів, що фінансуються коштом фондів охорони навколишнього природного середовища (Постанова КМУ «Про затвердження Порядку залучення громадськості до обговорення питань щодо прийняття рішень, які можуть впливати на довкілля» від 29 червня 2011 року № 771);
  • проєкти з ОВД (Постанова КМУ «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля» від 13 грудня 2017 року №989).

Громадське обговорення в процесі прийняття рішення щодо розміщення, будівництва, реконструкції об’єкта чи здійснення іншої діяльності, яка справляє чи може справити негативний вплив на стан довкілля, відбувається у формі коментування та громадських (публічних) слухань протягом 2 основних стадій:

  • підготовки матеріалів ОВНС;
  • екологічної експертизи.

Зверніть увагу! Для видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, проведення громадських слухань на стадії підготовки матеріалів ОВНС є обов’язковим. Масштабність обговорення повинна визначатися масштабами очікуваного впливу. Протягом громадського обговорення може проводитись кілька слухань.

Підготовка матеріалів ОВНС

На цій стадії громадське обговорення розпочинається з моменту публікації «Заяви про наміри», чому передують кілька етапів підготовки:

Підготовка «Заяви про наміри» (далі — Заява). Розробник ОВНС і власник Проєкту готують Заяву про наміри відповідно до Додатка «Г» ДБН А.2.2-1-2003, де мають бути зазначені всі потенційні проблеми щодо впливу на довкілля та потенційні екологічні ризики Проєкту.

Оголошення Заяви щодо реалізації Проєкту.

Консультації щодо ОВНС, згідно з п. 1.6 ДБН А.2.2-1-2003.

Кількість громадських обговорень вітчизняними будівельними нормами та законами не регулюється.

Друге відкрите слухання доцільно проводити тоді, коли результати ОВНС разом з будь-якими коментарями від громадськості, зібраними протягом процесу, стають доступними для Замовника Проєкту, Генпроєктувальника та розробника ОВНС. Примірники ОВНС мають бути доступними для громадськості. Для цього в «Заяві про наміри» реалізувати Проєкт зазначається дата, місце та період ознайомлення громадськості з матеріалами ОВНС та Проєкту.

Зверніть увагу! Тривалість громадського обговорення (коментування та проведення громадських слухань) на цій стадії не може бути меншою 30 днів з моменту публікації «Заяви про наміри».

Обов’язкові громадські слухання проводяться не раніше ніж за 15 днів з моменту надання громадськості проєкту матеріалів ОВНС та іншої документації для ознайомлення і розгляду та оприлюднення оголошення про їх проведення.

Екологічна експертиза

У процесі екологічної експертизи також можуть проводитись громадські (публічні) слухання та відкриті засідання. Участь громадськості в процесі екологічної експертизи може здійснюватися шляхом виступів у засобах масової інформації, включення представників громадськості до складу експертних комісій, груп по проведенню громадської екологічної експертизи тощо.

Протягом громадського обговорення організатор громадського обговорення має забезпечити безкоштовний доступ громадськості до всієї інформації, що стосується процесу прийняття рішення (матеріалів ОВНС та іншої документації), наявної на момент реалізації процедури громадського обговорення та по мірі її надходження.

Інформація для громадськості має включати:

  • опис промислового об’єкта, фізичні та технічні характеристики запропонованої діяльності, включаючи оцінку передбачуваних відходів і викидів;
  • опис найбільш суттєвих факторів впливу на навколишнє природне середовище;
  • опис заходів, передбачених для запобігання та/або зменшення впливу, включаючи викиди;
  • популярне резюме вищезгаданого;
  • огляд основних альтернатив, розглянутих заявником;
  • іншу, передбачену законодавством документацію, що подається до органу, який затверджує висновки екологічної експертизи та наявна на момент звернення громадськості.

Доступ громадськості до інформації забезпечується шляхом розміщення її для ознайомлення у місцях, доступних для громадськості, на території, на яку поширюється вплив діяльності, щодо якої розробляється документація. Така інформація може розміщуватися для ознайомлення у приміщеннях відповідних органів місцевої влади та місцевого самоврядування, Орхуських центрах та у відповідних територіальних органах, які затверджують висновки екологічної експертизи, а також у мережі Інтернет. Громадськості надається можливість робити копії та виписки з наданої документації, а також ознайомлення з інформацією за місцем розміщення.

Матеріали врахування думки громадськості в процесі ОВНС та державної екологічної експертизи повинні містити:

  • відомості про опублікування в засобах масової інформації Заяви про наміри і проведення громадських обговорень;
  • письмові та інші документи звернень громадськості;
  • перелік матеріалів, представлених з боку замовника і виконавця ОВНС на розгляд громадськості, перелік питань, пропозицій та зауважень громадян, обґрунтовані відповіді;
  • узагальнені рішення про враховану частину громадських пропозицій (зауважень) та обґрунтування, що стосуються неврахованої їх частини (у формі таблиці, де зазначається пропозиція та інформація про її врахування);
  • рішення громадської експертизи (якщо вона проводилась).

 

  • Внесення змін до матеріалів ОВНС за результатами громадського обговорення здійснюється замовником і генпроєктувальником. Мотивація неврахування тих чи інших рішень пропозицій (зауважень) надається громадськості.
  • Матеріали ОВНС після їх завершення комплектуються «Заявою про екологічні наслідки планованої діяльності», у якій стисло наведено висновки ОВНС та найбільш важливі коментарі (пункт 4.2 ДБН А.2.2-1-2003), та повідомляється про її розповсюдження через загальнонаціональні/або місцеві засоби масової інформації, публікації в мережі Інтернет.
  • Підсумковий варіант ОВНС, що включає усі коментарі громадськості, в складі проєктної документації відповідного етапу проєктування, подається на експертизу (процес аналізу і оцінки проектної документації, який проводиться відповідальними експертними установами і організаціями всіх форм власності згідно з вимогами ст. 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17 лютого 2011 року № 3038-VI.

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія – у журналі №7, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

В статті експерт надає відповіді на інші актуальні запитання:

  • Як визначити розмір СЗЗ для котельних і висоту димової труби?
  • Яким має бути розмір СЗЗ для підприємства, що має намір здійснювати виробництво компосту з ТПВ у межах населеного пункту?
  • Чи потрібний проєкт з ОВД для ТЕЦ, що працює на біопаливі?
  • Як на підприємстві має здійснюватися облік викидів забруднюючих речовин та плата за викиди, зокрема — двооксиду вуглецю?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!