Новини

Повернутися до переліку новин

Чи вдасться уникнути наймасштабнішої за усю історію України пожежі на радіоактивно забруднених територіях?

 Екологи закликають об’єднати зусилля для превентивних дій, щоб не допустити наймасштабнішої за усю історію України пожежі на радіоактивно забруднених територіях та попереджають про ризики перекладання відповідальності за майбутні можливі наслідки.

Сьогодні за ініціативи Професійної асоціації екологів України в ІА УНІАН відбувся брифінг, де було акцентовано увагу на необхідності упередження лиха.

«Ми всі роками спостерігаємо ситуацію, коли українці замість упередити катастрофу, страждають від наслідків. Коли частина екологічних проблем тоне в потоці інших маніпулятивних тем, коли процес перекладання відповідальності забирає дорогоцінний час. Тому час діяти спільно, щоб зберегти життя і здоров’я! Час подивитися на виклики комплексно і з максимальною відповідальністю кожного! 
Коли вирує пожежа, -  щось чи хтось (у більшості випадків) її спровокував», - зазначила у вступному слові президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.


 

 

 Валентин Щербина, віцепрезидент ПАЕУ продовжив: «Захисний лісовий бар’єр Чорнобильської зони відчуження, створений 35 років тому, частково зруйновано, з попелу чорнобильських пожеж знову відродилась радіоактивна загроза столиці.

Ймовірність пожеж навесні в Чорнобильській зоні відчуження  - дуже висока! Загальні тенденції змін клімату та пов’язані з ними низькі рівні водності річок формують аномально низький вміст вологи у водно-болотних та пов’язаних із ними лісових екосистемах. Осінь без дощів та безсніжна зима дозволяють із високим ступенем ймовірності прогнозувати найвищий рівень пожежної небезпеки навесні 2021 року у ЧЗВ та прилеглих до неї територіях, наслідки якої будуть непередбачувано катастрофічні (можлива ситуація термінової евакуації населення столиці та околиць).

ДО початку пожежі залишилось 2 місяці, тому лише термінові і ефективні превентивні протипожежні заходи дозволять попередити страшне екологічне лихо. Станом на сьогодні не проводяться у повній мірі та у достатній кількості протипожежні заходи, що б унеможливили виникнення у ЧЗВ навесні 2021 року наймасштабнішої за усю історію України пожежі на радіоактивно забруднених територіях. Треба діяти терміново! Детальніше


 Сергій Зібцев, професор кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України та керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж відзначив: «Зона відчуження одна з найскладніших територій у світі з точки зору  охорони її від пожеж, що пов’язано з радіаційним забрудненням, накопиченням горючих матеріалів та вкрай обмеженими людськими, фінансовими та технічними ресурсами, а також недостатньою пожежною інфраструктурою (дорожня мережа, зв’язок, водойми) попередження та гасіння пожеж. 

Розробка сучасного плану управління пожежами дозволить запропонувати системний, узгоджений та єдиний підхід до проблеми, який будуть використовувати всі відомства та підприємства у зоні відчуження та ті, що залучаються на гасіння пожеж і який буде основою для виділення бюджетного фінансування. План дозволить оптимізувати та гармонізувати використання всіх наявних у зоні відчуження ресурсів для задач охорони лісів від пожеж, виключити дублювання функцій та у сфері попередження пожеж та  закрити пробіли під час гасіння пожеж. 

План буде включати опис стратегії недопущення великих пожеж у зоні відчуження, опис задач які необхідно вирішити, опис ризиків, небезпек, відповідальності та порядку взаємодії відомств та окремих підприємств. Ключовими частинами плану буде аналіз поточної та минулої ситуації, причин виникнення великих пожеж та комплекс заходів спрямованих на створення інтегрованої системи попередження та гасіння пожежами. Інструментами реалізації плану будуть покращене нормативне забезпечення, комплекс організаційних та управлінських заходів, покращене бюджетне фінансування, навчання персоналу, втому числі заходам індивідуальної безпеки, підготовка керівників гасіння пожеж різного рівня, а також широке застосування сучасних інформаційних технологій для моніторингу пожежних ризиків, забезпечення готовності, виявлення та гасіння пожеж» 


 Петро Тєстов, радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, акцентував: «Нинішні кліматичні зміни вказують, що старі підходи до попередження та організації гасіння ландшафтних пожеж вже не відповідають вимогам часу. Тому Міндовкілля за допомогою українських та міжнародних експертів, як наприклад пана Сергія Зібцева та професора Йогана Голдаммера з Глобального центру моніторингу пожеж (GFMC), розробляє стратегію управління ландшафтними пожежами. Вже відбулось обговорення основних ідей стратегії з зацікавленими сторонами, протягом найближчих місяців Міндовкілля планує оприлюднити проект стратегії для громадського обговорення.

Також хочу наголосити на важливості людського фактору. Жодні попереджувальні заходи не зможуть забезпечити 100% захист від пожеж, якщо люди будуть вести себе безвідповідально. Досвід минулих років показує, що пожежі можуть поширюватись на десятки кілометрів від місця першого загоряння, тому кожне, навіть на перший погляд незначне, незагашене вогнище у лісі несе загрозу»


 Андрій Пляцко, т.в.о. Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження наголосив: «Попередження та превентивні заходи – це найефективніший метод, щоб не допустити масштабних пожеж на території зони відчуження. Тому після квітневих подій 2020 року Агентством та нашими підприємствами було забезпечено постійне патрулювання території зони відчуження під час пожежонебезпечного періоду, забезпечення оновлення та створення мінералізованих смуг, встановлено штучні резервуари з водою. Один із мобільних операторів у рамках «пілоту» з моніторингу пожежної безпеки було розширене покриття мобільним зв’язком. За кошти, які було виділено із резервного Фонду - закуплено протипожежну техніку.

Але, щоб комплексно вирішити питання із запобіганням виникненню пожеж, скорочення часу на їх виявлення та ліквідацію, необхідно забезпечити повноцінну роботу відомчої пожежної охорони, навчально-методичного центру, розчистити захаращеність у лісах, створити систему раннього виявлення пожеж».


 Ярослав Ємельяненко, голова асоціації чорнобильських туроператорів наостанок додав:
Окрім жахливих наслідків для природи та екології, ці пожежі принесли величезні збитки історичній, культурній та техногенній спадщині на території Чорнобильської зони відчуження, що зараз проходить підготовчі етапи до музеєфікації та внесення до списків світової спадщини ЮНЕСКО. Чорнобиль є найвідомішим місцем України в світі. І саме те, як ми з ним пораємося – складає наш імідж за кордоном. Ми маємо ставимося до нього, як до складного, але цінного спадку та категорично не допускати повторення пожеж.

На минулорічній зустрічі в Кам’янці-Подільському з Президентом України, я наголошував на крайній необхідності постійної підвищеної уваги до Чорнобиля, допомоги у вирішенні міжвідомчих питань та лобіювання пріоритетних задач  безпосередньо з Адміністрації Президента України. Зараз ще раз перед камерами я повторюю своє прохання. Адже без достатньої уваги та фінансування відповідальних державних структур, жодний чи то протипожежний проєкт, чи то проєкт розвитку, - неможливий.

Прес-служба ПАЕУ
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!