Новини

Повернутися до переліку новин

Чи започаткують унікальну у світовому масштабі лабораторію відновлення природи в Україні?

 

Валентин Щербина,
Голова Комітету з охорони ландшафтного та біотичного різноманіття, розвитку екомереж, віцепрезидент ПАЕУ


Замість вступу

«Дивлячись на події у Чорнобильській зоні, я згадую, як колись давно, у минулому житті, я працював у Мінприроди і ми, мрійники, хотіли створити Чорнобильський біосферний заповідник. Ідея була у тому, щоб повністю закрити від будь-якого втручання людини частину зони, де проводити наукові дослідження за відновленням екосистем. Така величезна, унікальна у світовому масштабі екологічна лабораторія, де вчені будуть досліджувати сукцесійний розвиток екосистем в умовах радіаційного забруднення. Не вийшло, процес тоді заблокувало МНС, яке мало свої плани на зону. У лісників були власні плани... Кинули нам тоді «відступного» — загальнозоологічний заказник. Той шанс було втрачено, 20-річні результати унікальних наукових досліджень, що могли стати світовим надбанням — не отримано. Ось ми зараз бачимо результат їхніх планів, їхнього господарювання. Як кажуть — «ні вкрасти, ні посторожити». Пожежу загасять колись. Мабуть, зараз вже готується план «Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації» вартістю сотні мільйонів гривень на заліснення, відновлення інфраструктури і т. д.»

Зараз варто розглянути альтернативний Варіант «Б». У міністерства сьогодні є другий шанс створити біосферний заповідник сфери управління Мінекоенерго. Так, на нікому вже не потрібних згарищах.

Заповісти не існуючі, а МАЙБУТНІ екосистеми, започаткувавши унікальну у світовому масштабі  лабораторію відновлення природи.

Такі дослідження проводять у світі, наприклад — Єллоустонський національний парк, де щороку трапляються лісові пожежі (в результаті катастрофічних пожеж 1988 року близько третини всіх лісів вигоріло).

Ми можемо вже зараз долучитись до процесу міжнародних досліджень результатів лісових пожеж і отримати від пожежі не тільки збитки, а перетворити катастрофу у значні іміджеві надбання.

У результаті сукцесійного розвитку екосистеми виростуть природні, властиві тільки для цього ландшафту лісові екосистеми, стійкі до зовнішніх факторів, з максимальним рівнем біорізноманіття.

Ліс росте й без лісника, давайте просто не будемо заважати Природі відновлюватись, наша недолуга допомога і догляд її вбивають! «Природа знає краще» — третій закон екології.

Для підвищення інтересу до цього проєкту варто розширити  позитивний досвід ренатуралізації великих копитних (коня Пржевальського) та розглянути можливість відновлення у пропонованому резерваті популяції зубра, якого нещадно винищують браконьєри у вінницьких та волинських лісах.

Разом з тим, для приєднання до європейського процесу ревайдлінгу, потрібно започаткувати проєкт відтворення одного з символів Нації — тура лісового.

Для цього у Чорнобильському біосферному заповіднику необхідно створити стадо породи українська сіра худоба, яка у наш час перебуває на межі зникнення. На відміну від своїх більш домашніх родичів, українська сіра худоба не потребує турботи з боку людини. Тварини пристосовані до дикого випасання та стійкі до різних хвороб, що дає надію на те, що вони зможуть вижити у природних умовах та пристосуватися до нових місць мешкання.

Такий проєкт дозволить зберегти безцінний генетичний матеріал та суттєво підвищити інтерес до України, Мінекоенерго зокрема та частково компенсувати втрати від згарища іміджевими надбаннями, що згодом перетворяться у чисті прибутки шляхом розвитку туризму.

Професійна асоціація екологів України запрошує всіх небайдужих підтримати таку ініціативу!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!