Новини

Повернутися до переліку новин

Декарбонізація увінчається успіхом, тільки якщо вдасться поширити її на максимальну кількість виробничих циклів і ресурсів

Декарбонізація увінчається успіхом, тільки якщо вдасться поширити її на максимальну кількість виробничих циклів і ресурсів, - переконані в ПАЕУ

  • Що робити регіонах, які сильно залежать від вугільної або важкої промисловості? Яку вигоду вони можуть отримати з декарбонізації економіки?
  • Звідки візьмуться необхідні для такої трансформації інвестиції? Як отримати фінансування?
  • Як зробити так, щоб підприємства дійсно ставали екологічними, а не просто йшли «в тінь» чи переїжджали за кордон?

На ці та багато інших питань шукатимуть разом відповіді експерти та учасники Національного ECOBUSINESS FORUMу-2021 «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА: як досягти балансу», що вже 21-22 жовтня відбудеться у м. Києві (Повна програма тут>>>)

Декарбонізація торкнеться практично кожної галузі нашої економіки. Ці процеси потребують масштабних інвестицій, а також технічних і соціальних інновацій. Але якщо використовувати весь потенціал цього нового підходу, наші амбітні дії щодо захисту клімату допоможуть створити безліч нових і більш якісних робочих місць.

«Непросто зберегти позитивний настрій в умовах жахливої екологічної катастрофи, економічної кризи і повсюдних проявів несправедливості і нерівності.

Ми знаємо, що для боротьби зі зміною клімату однієї тільки констатації фактів недостатньо. Щоб достукатися до власників бізнесу і уникнути опору, який може знищити початкову мету і заблокувати подальші дії, необхідно стратегічно планувати спільно всі трансформації.

У боротьбі зі зміною клімату немає місця ілюзіям, але завжди можна звернутися до сотень успішних прикладів, - і черпати з них рішення. 

Ми збираємо аргументи, передові практики, факти і цифри, які підтверджують саму можливість таких перетворень. На форумі ми обговоримо, як об'єднати зусилля і більш наполегливо переслідувати спільні цілі, щоб зробити наше життя і наше суспільство не тільки екологічно свідомими, а й більш справедливими» - акцентує Людмила Циганок,  президент Професійної асоціації екологів України, що забезпечує експертизу ECOFORUMу.

Безперечно, декарбонізація стане тягарем для багатьох розвинених країн, які, можливо, зовсім недавно інвестували в модернізацію традиційної інфраструктури, заснованої на викопному паливі, а тепер стикаються з необхідністю виведення цих потужностей з експлуатації, їх переобладнання тощо, тим самим значно знижуючи економічну ефективність своїх інвестицій. 

У той же час країни з застарілою інфраструктурою, яка в будь-якому випадку повинна бути модернізована, як Україна, можуть «перестрибнути» відразу на новий рівень сучасних технологій.

Декарбонізація увінчається успіхом, тільки якщо вдасться поширити її на максимальну кількість виробничих циклів і ресурсів. 

Це важливо, зокрема, тому що енергетичний перехід сам по собі є дуже ресурсномістким: вітрогенератори і сонячні батареї, хоча і не вимагають спалювання викопного палива, але при їх виробництві використовується величезна кількість металу, а після закінчення терміну служби - необхідна їх переробка. Вуглецевий і ресурсний слід відновлюваної енергетики (і навіть електромобілів), безсумнівно, значно краще, ніж у викопних видів палива. 

Але для виробництва і переробки елементів зеленої енергетики все одно необхідна енергія і вихідні матеріали. 

Щоб рішення однієї екологічної проблеми не призвело до створення іншої, потрібно максимально ефективно і дбайливо використовувати доступні ресурси.

Надмірна експлуатація природи загрожує нашому існуванню, і ця проблема не менш важлива, ніж зміна клімату. 

Щоб підвищити ефективність споживання ресурсів, необхідно значно змінити більшу частину сьогоднішньої продукції. 

Вже на стадії розробки потрібно передбачати можливість відновлення ресурсів в кінці життєвого циклу продукту, планувати виробництво переважно з поновлюваних ресурсів і забезпечувати ефективне повторне використання. 

Це створить нові робочі місця в таких видах діяльності як проектування, ремонт і утилізація, причому багато хто з цих процесів будуть виконуватися локально.

Долучайтесь до формування сучасного порядку денного 21 та 22 жовтня на Національному ECOBUSINESS FORUMі-2021 «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА: як досягти балансу»

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!