Новини

Повернутися до переліку новин

Дії підприємства, що стикнулося із прихованою забороною для здійснення планованої діяльності (додаткова процедура ОВД)

За останній час уповноваженими територіальними/центральними органами було видано безліч Висновків з оцінки впливу на довкілля, в яких, з одного боку, здійснення планованої діяльності визнано «допустимим», але одночасно, тим же Висновком пропонується виконати додаткову оцінку «до початку планованої діяльності», що фактично є прихованою забороною для здійснення планованої діяльності.

Експерти Професійної асоціації екологів України постійно наголошують на необхідності удосконалення процедурних питань ОВД, необхідності привести норми Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» до європейських та у відповідності до дійсної мети: встановлення правових та організаційних засад оцінки впливу на довкілля, спрямованої на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Наголошуємо, що Висновок з оцінки впливу на довкілля враховується при прийнятті рішення про провадження планованої діяльності та може бути підставою для відмови у видачі рішення про провадження планованої діяльності. Рішення органу державної влади або органу місцевого самоврядування про провадження планованої діяльності є підставою для початку провадження цієї діяльності, встановлює (затверджує) параметри та умови провадження планованої діяльності і приймається у формі документа дозвільного характеру або іншого акту органу державної влади чи органу місцевого самоврядування у порядку, встановленому законодавством для відповідних рішень. Висновок з оцінки впливу на довкілля втрачає силу через п’ять років у разі, якщо не було прийнято рішення про провадження планованої діяльності. Висновок з оцінки впливу на довкілля та інші результати оцінки впливу на довкілля протягом п’яти років з дня прийняття рішення про провадження планованої діяльності можуть бути використані для отримання інших документів дозвільного характеру, передбачених законодавством, за умови що вони не передбачають встановлення (затвердження) змін.

Відповідно до норм Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», а саме статті 9 Закону, висновок з оцінки впливу на довкілля є обов’язковим для виконання. Висновок з оцінки впливу на довкілля враховується при прийнятті рішення про провадження планованої діяльності та може бути підставою для відмови у видачі рішення про провадження планованої діяльності. Екологічні умови провадження планованої діяльності, зазначені у частині п’ятій цієї статті, є обов’язковими.

Серед інших норм, що регулюють плановану діяльність суб’єкту господарювання,  в частині п’ятій статті 9 ідеться про те, що у висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений територіальний (або центральний орган у випадках, визначених частинами третьою і четвертою статті 5 Закону), якщо з оцінки впливу на довкілля випливає необхідність здійснення додаткової оцінки впливу на довкілля на іншій стадії проектування, тоді визначає строки та обґрунтовує вимоги щодо її здійснення (додаткова оцінка впливу на довкілля здійснюється за процедурою, передбаченою цим Законом). Але у деяких виданих територіальними/центральними органами Висновках пропонується виконати додаткову оцінку «до початку планованої діяльності»!

Отже, у випадках, коли підприємство отримало приховану заборону для здійснення планованої діяльності, державними органами блокується провадження планованої діяльності, отримання інших дозвільних документів, відповідно підприємство має два шляхи:

  • Виконати умови Висновку та пройти процедуру повторно, що є довготривалим процесом, та супроводжується невиправданими перевитратами та збитками;
  • Обґрунтувати та оскаржити в судовому порядку незаконність дій територіальних/центральних органів

Де та як «шукати правди» навчать експерти Професійної асоціації екологів України, юристи-партнери під час Семінар-практикум «ОВД і бізнес: ціна помилок та розбір кейсів», що відбудеться 28 січня 2022

Детальна ПРОГРАМА

Допомога не забариться.


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!