Новини

Повернутися до переліку новин

До виважених стратегічних державницьких рішень в екотрансформації АПК закликають учасники форуму «AgroGreenDeal-2022»

Сьогодні у Києві розпочав роботу другий Міжнародний форум «AgroGreenDeal-2022: екотрансформація агросфери та відповідальність громад», який зібрав провідних експертів сфери, представників агробізнесу та ТГ. Знайти виважені стратегічні державницькі рішення в екотрансформації АПК та запропонувати їх всім зацікавленим в якісних змінах – така мета ставиться організаторами – профспілкою екологів ПАЕУ, за підтримки Національного центру сталого розвитку спільно з Всеукраїнською Асоціацією ОТГ та МХП.

Впровадження Green Deal в Європі поставить перед Україною новий ряд завдань, тому до викликів всі сфери, зокрема АПК, мають готуватись заздалегідь. Європейські компанії будуть не тільки захищатися за допомогою вуглецевих тарифів чи фітосанітарних норм, а й матимуть суттєву фінансову допомогу. Нашому виробнику конкурувати стане суттєво важче.

Людмила Циганок, президент профспілки екологів ПАЕУ, у вступному слові наголосила:

«Як сьогодні відбувається гармонізація українського екологічного законодавства з ЄС? На жаль, це досить несистемні дії різних відомств, що шкодять багатьом галузям, адже немає інструментів впровадження, або така гармонізація дуже формальна.

Корпоративному сектору вже невдовзі будуть представлені нові стандарти і вимоги, згідно з якими вони повинні будуть отримувати вуглецеві сертифікати.

Натомість компанії муситимуть виконувати певні вимоги, наприклад, висаджувати більше лісів, брати на облік існуючі насадження, доглядати за ними.

Це вже прописано в елементах ЄЗК.

Сьогодні від українських чиновників потрібні виважені стратегічні державницькі рішення, без яких впровадження «Європейського зеленого курсу» точно не відбудеться в інтересах українського аграрного сектору – це з одного боку та покращення стану довкілля – з іншого.

Без збалансування інтересів людства та можливостей довкілля постане загроза майбутньому. Знайти рішення для такого балансу – така мета платформ взаємодії, які організовує профспілка екологів ПАЕУ».

Більшість експертів погоджується, для виробників абсолютна більшість зобов'язань у рамках ЄЗК фінансово непідйомна, тому Євросоюз виділяє на реалізацію нової угоди неймовірні кошти: трохи більше трильйона євро до 2050 року. Проте ці кошти призначаються винятково для виробників країн Євросоюзу. Україна може розраховувати тільки на технічну допомогу в адаптації законодавства та позики фінансових інституцій — ЄБРР, ЄІБ чи інвестиційних банків окремих країн-членів ЄС. Тобто наші виробники будуть позбавлені тих фінансових можливостей, які матимуть їх європейські партнери та конкуренти.

Вже невдовзі організатори обіцяють оприлюднити резолюцію форуму, над якою триватиме робота експертної спільноти до кінця лютого.

Прес-служба ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!