Новини

Повернутися до переліку новин

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів: удосконалення уніфікованого підходу отримання адмінпослуги

Нагадаємо, за результатами спільних зусиль суб’єктів господарювання, розробників проектної документації, ПАЕУ, Державної регуляторної служби та Міндовкілля України протягом 2021-2022 років були усунені певні регуляторні бар’єри та неузгодженості в частині оформлення дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів:

  1. Затверджено типову інформаційну карту адміністративної послуги з видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, якою визначено вичерпний перелік документів, необхідних для отримання вказаної адміністративної послуги.
  2. Прийнято рішення «Про необхідність усунення Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»» від 30 грудня 2021 № 35 (лист-відповідь для ПАЕУ та  РІШЕННЯ №35 від 30 грудня 2021 року ) і як наслідок внесені відповідні зміни до Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10 лютого 1995 р. № 7 (надалі – Інструкція).

Враховуючи вказані зміни до Інструкції в частині скасування необхідності подання до Міндовкілля України (для суб’єктів господарювання, об’єкти яких належать до першої групи) чи обласних державних адміністрацій (для суб’єктів господарювання, об’єкти яких належать до другої або третьої групи) Звіту з інвентаризації викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів (надалі – Звіт) для реєстрації, Міндовкілля України внесені відповідні зміни до наказу від 25.01.2022 № 57 «Про затвердження інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг, які надаються Міндовкілля при реалізації державної політики у сферах охорони атмосферного повітря та контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів».

За вказаною типовою інформаційною карткою ВИЧЕРПНИЙ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, необхідних для отримання вказаної адміністративної послуги, передбачає:

  • заява суб’єкта господарювання про видачу дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;
  • документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди
  • забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, підготовлені відповідно до Інструкції (письмова та електронна форма) та звіт з інвентаризації викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами викидів;
  • відомості про розміщення в місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про намір отримати дозвіл із зазначенням адреси місцевої держадміністрації, до якої можуть надсилатися зауваження громадських організацій та окремих громадян, з урахуванням вимог, викладених у пп. 2.18 п. 2 Інструкції;
  • повідомлення місцевої держадміністрації про наявність або відсутність зауважень громадських організацій.

Фактично для підприємства вказані зміни є економією безцінного ресурсу – часу.

Раніше, розгляд Звіту тривав від місяця до півроку. В турбулентних умовах постійних перешкод, викликаних ковідним періодом, війною та призупиненням роботи дозвільних органів, вказані строки є згубними для будь-якого інвестиційного проекту.

Наразі, навіть при виявленні зауважень щодо документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та Звіту, за ч. 5 ст. 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» у разі усунення суб’єктом господарювання причин, що стали підставою для відмови у видачі документа дозвільного характеру, повторний розгляд документів здійснюється дозвільним органом у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня отримання відповідної заяви суб’єкта господарювання, документів, необхідних для видачі документа дозвільного характеру, і документів, які засвідчують усунення причин, що стали підставою для відмови у видачі документа дозвільного характеру, якщо інше не встановлено законом.

При повторному розгляді документів не допускається відмова у видачі документа дозвільного характеру з причин, раніше не зазначених у письмовому повідомленні заявнику (за винятком неусунення чи усунення не в повному обсязі заявником причин, що стали підставою для попередньої відмови).

З метою забезпечення безперервного функціонування діяльності суб’єктів господарювання з питань ліцензування у сфері господарської діяльності в умовах правового режиму воєнного стану та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні, що дозволить зберегти економічну стійкість країни, а в подальшому її структурної перебудови та відновлення ПАЕУ були надані пропозиції до Уряду та ДРС.

 

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!