Новини

Повернутися до переліку новин

Еколог на підприємстві: прислужник директора, чужий серед своїх чи друг довкілля?

Знайома ситуація, коли на підприємстві згадують про еколога лише тоді, коли заходить інспекція з перевіркою або після інцидентів, що нанесли шкоду довкіллю і це стало відомо громадськості?

Екологу на підприємстві часом дуже нелегко, його звинувачують у всіх бідах: 

  • «Чому впустили інспектора?»
  • «Чому про забруднення довкілля стало відомо всім?»
  • «Чому я витрачаю кошти на твоє утримання, а результату немає?»
  • «Для чого нам витрачати такі кошти на якусь екомодернізацію, якщо за 10 від всієї вартості % можна закрити питання?»
  • А юристи питають : «а якщо ми нічого не робитимемо, нам який штраф буде?» і далі «А тоді для чого ми витрачаємо мільйон на очисні споруди? Заплатимо і штраф, і збитки, це буде у 5 разів дешевше»

І частина екологів обирають шлях бути корисним керівництву, стараються йому догодити чи похвалити за «мудрі» рішення, навіть якщо запропоновані керівником кроки можуть нанести значну шкоду підприємству і довкіллю. Коли еколог знає про всі порушення, але мовчить і стає, по факту, співучасником злочину – «прислужником сатани»?

Гордістю таких екологів є недопуск інспекції до перевірки, а якщо допустили — то найвищої похвали зазнають ті, які випросили (купили) акт з мінімальною кількістю порушень.

Переконані, Ви – представник іншої когорти фахівців! І Ви – не один! Нас багато!

Ви не тільки фіксуєте якісь порушення природоохоронного законодавства, а й розробляєте заходи щодо їх усунення? Налагоджуєте (чи хочете це зробити) функціонування Системи екологічного управління на підприємстві, щоб таких порушень не існувало?

Робота ЕКОменеджера повинна бути націлена на підвищення іміджу підприємства, гармонізації його економічних інтересів  з екологічними та соціальними інтересами суспільства. Він повинен усвідомлювати сам та вміти донести до керівництва та працівників, що екологічна ефективність є фундаментальною для успіху бізнесу, соціальної стабільності та сталого розвитку підприємства.

В Професійній асоціації екологів України не прагнуть зупинити виробництво, а прагнуть припинити забруднення!

Якщо бізнес хоче припинити забруднення, не зупиняючи виробництво - ми знаємо, як можна це зробити! Якщо не хоче - ми перші виступимо проти таких підприємств!

Довести керівництву підприємства доцільність виконання природоохоронних заходів — одне з найскладніших завдань! Екоменеджери — це підготовані самим життям антикризові фахівці, які потребують захисту на законодавчому рівні, по аналогії з працівниками з охорони праці, хоча б на екологічно-небезпечних підприємствах.

Ми разом з однодумцями:

  • адвокатуємо  професію еколога (екоменеджера) на законодавчому рівні
  • дбаємо про ріст професійної кваліфікації і експертизу
  • формуємо нову екосвідомість відповідальних осіб
  • сприяємо обміну кращим досвідом
  • створюємо платформу діалогу
  • запобігаємо хайпу і дезінформації

«Непросто зберегти позитивний настрій в умовах жахливої екологічної катастрофи, економічної кризи і повсюдних проявів несправедливості і нерівності.  Ми знаємо, що для боротьби за чисте довкілля тільки констатації фактів недостатньо. Щоб достукатися до власників бізнесу і уникнути опору, який може знищити початкову мету і заблокувати подальші дії, необхідно стратегічно планувати спільно всі трансформації.  У боротьбі за екомодернізацію немає місця ілюзіям, але завжди можна звернутися до сотень успішних прикладів, - і черпати з них рішення.   Ми збираємо аргументи, передові практики, факти і цифри, які підтверджують саму можливість таких перетворень. На форумі ми обговоримо, як об'єднати зусилля і більш наполегливо переслідувати спільні цілі, щоб зробити наше життя і наше суспільство не тільки екологічно свідомими, а й більш справедливими» - акцентує Людмила Циганок,  президент Професійної асоціації екологів України.

Ми об’єднуємо екологів, інженерів з охорони довкілля, юристів, екоаудиторів, рециклінг-технологів, паркових екологів, спеціалістів з подолання системних екологічних катастроф, екопросвітників, фахівців з боротьби зі зміною клімату та адаптації до змін, екоінспекторів, консультантів з переробки відходів, науковців, розробників екотехнологій тощо.


Наші контакти:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
info@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!