Новини

Повернутися до переліку новин

Екологічний менеджмент громад: про нову програму екологізації від ПАЕУ

Як ТГ ефективно вирішити екологічні проблеми? Чи готові громади до нових викликів і можливостей, які дає децентралізація? Цим питанням було присвячено засідання профільного комітету Професійної асоціації екологів України, що зібрало понад 90 учасників задля напрацювання найбільш дієвої програми, яка не просто допоможе тергромадам ефективно адаптуватися до змін клімату, а й допоможе бути більш екоефективними тут і зараз.

«Скоординованими діями органів влади сусідніх невеликих територій можливо на значній частині України сформувати більш сприятливий місцевий клімат, ніж той, що зумовлений глобальними кліматичними процесами. Для цього необхідно розробити і довести до виконавців нескладний і дешевий План заходів на 10 років щодо адаптації до змін клімату шляхом формування місцевого клімату громад. Кожна громада може самотужки підготуватись до майбутніх природних катаклізмів, наше завдання – надати методичну допомогу», - зазначила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Як зазначив Костянтин Гура - в.о. Голови Держенергоефективності, 23 березня 2021 року Президент України своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про виклики та загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх реалізації», що означає те, що питання екологізації на найвищий рівень в державі. Проте реальні заходи з енергоефективності можливо впровадити лише за підтримки органів місцевої влади. Один з механізмів, який буде сприяти екологізації - можливість взяти теплий кредит, вже запрацював»

Валентин Щербина, віцепрезидент ПАЕУ, окреслив кілька важливих проблем, одна із яких полягає в тому, що останній час спостерігається тенденція ліквідації департаментів екології в Обласних Державних Адміністраціях. Це означає, що ОТГ фактично не буде до кого звернутися за консультацією чи методичними рекомендаціями.

«Щоб вирішити питання якості та кількості питної води, цю проблему необхідно піднімати на обласному рівні, а не тільки на рівні однієї ТГ. Тому що річка, від якої залежить питне водопостачання ТГ, та рівень підземних ґрунтових вод не обмежуються межами громади. Це все частини великого річкового басейну, межі якого простягаються далеко. Тільки від узгодження з сусідніми ТГ та спільного розуміння того, наскільки це серйозна та важлива проблема, і залежить наскільки буде успішним сценарій дій.

Щоб покращити мікроклімат, дуже важливо у наступні 10 років відновити лісистість. Однак те, що у Міністерстві обіцяють посадити один мільйон саджанців за день, суттєво не захистить ТГ від вітрової та водної ерозії. Кожна громада до 2031 року повинна посадити мінімум 10 мільйонів саджанців, щоб покращити ситуацію» - також наголосив В. Щербина.

Практичні заходи з відновлення водності, запропоновані ПАЕУ:

  • Винесення в натуру водоохоронних зон в долинах річок та прибережних захисних смуг вздовж русла, встановлення межових знаків.
  • Проведення імпульсних санітарно-екологічних промивок
  • Розчистка русел малих річок від замулення і санітарна очистка, укріплення берегів.
  • Інвентаризація усіх ставків і гідротехнічних споруд на річках: оптимізувати їх кількість, відновивши тим самим природний стан річок, зменшення кількості ставків до 1 на населений пункт
  • Будівництво каналізаційних централізованих мереж у ОТГ і очисних споруд, місцевих водозаборів у ТГ.
  • Відродження джерел і струмків, створення гідрологічних заказників і заповідників.
  • Боротьба з нелегальним використанням водних ресурсів питної якості
  • Винесення в натуру із встановленням межових знаків Екологічної мережі певної області, визначення відповідальних за охорону ключових елементів екомережі, важливих для відновлення водності річок тощо

Олексій Корчміт, голова Української Асоціації енергосервісних компаній, розповів про можливості ЕСКО-механізму, який діє в Україні протягом останніх шість років. Зокрема, завдяки цьому механізму можливо залучити приватного інвестора, який допоможе знизити викиди вуглецю та підвищити енергоефективність, цим самим зменшити витрати.

За словами Тамари Буренко, голови комітету екологізації громад ПАЕУ, із всіх програм, які були створені саме для запровадження енергоефективних заходів на територіях ТГ, лише 44% були профінансовані. До того ж, з кожним роком все менше програм фінансування створюються. Це може бути пов’язано з браком коштів для державних програм, браком інформації у місцевих органах, браком фахівців та відсутністю культури співпраці між ОТГ.

В’ячеслав Фадєєв, експерт, голова комітету СЕО та ОВД ПАЕУ, наголосив, що щоб вирішити екологічні проблеми в стратегічному сенсі необхідно створити систему стратегічного планування, розробити стратегію сталого розвитку, яка буде щорічно актуалізуватися, виконати стратегічно-екологічну оцінку стратегії, розробити послідовність розробки усіх підпорядкованих стратегій документів державного планування та програмних документів розвитку, виконувати СЕО з використанням стратегії сталого розвитку та у ОТГ призначити відповідального за екологічний стан.

Як вказав Мнацканян Ваагн, експерт ПАЕУ, к.т.н., начальник управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Маріупольської міської ради, у багатьох громадах є проблема із використанням коштів екоподатку. У відповідності до

Постанови, яка регулює цю ситуацію, є три основі напрямки, які можна вирішити завдяки цим коштам. По перше, це питання поводження з відходами. Таким способом можна придбати контейнера та техніку для вивозу в конкретній ОТГ. А створювати полігон буде більш доцільно для користування одразу декількох громад.

По друге, можливо вирішити питання водовідведення. З відповідним рівнем очищення, цю воду можна буде застосовувати потім у сільському господарстві. По третє, це можливість виконати озеленення. Проте тут потрібно чітко розуміти, які рослини вже є на території громади, які доцільно висаджувати та які можуть прижитися у конкретному регіоні.

За інформацією Валентини Полтавець, виконавчого директора Асоціації ОТГ, у багатьох новостворених ОТГ поки немає стратегічних документів чи навіть документів, які б регулювали ці питання. Це пов’язано з тим, що місцеві органи, які тільки нещодавно отримали нові повноваження ще не встигли вийти на рівень колег, які вже давно мають ці повноваження.

Станіслав Ігнатьєв, голова комітету відновлюваних джерел енергії ПАЕУ, виконавчий директор Інституту сталого розвитку, засновник Харківського енергетичного кластеру наголосив, що проблему енергонезалежності потрібно розглядати в комплексі: «Немає окремо енергоефективності і немає окремо зеленої енергетики, тому що ці технології потрібно використовувати у комплексі. Частіше за все міжнародні інституції надають фінансову допомогу на реалізацію цих проєктів в комплексі. Оскільки не можна на старому розваленому даху влаштувати сонячні панелі, а паралельно не можна мати реконструйоване освітлення та теплопостачання і мати не від реконструйовані фасади, через які будемо втрачати це тепло.»

Як радить Мар’яна Гінзула, експерт ПАЕУ, кожній ОТГ варто увійти у басейнову раду, в районі якої вони знаходяться. Це необхідно для того, щоб отримати доступ до інформації про поточний стан цього водного басейну та також до експертних думок і конкретних рішень. До того ж, це допоможе об’єднати зусилля та спільними діями покращити стан річок, озер та підземних вод.

Сергій Прокопенко, Представник Eggersmann GmbH в Україні, експерт ПАЕУ, окреслив, що в Україні існує проблема, що громади, які бажають покращити стан управління відходами, купляють хоч і нове обладнання, але воно є застарілою технологією, яку в розвинутих країнах не використовують через низку негативних наслідків. Одним з способів вирішення цієї проблеми можуть стати виробничі демонстрації.

Завдання таких демонстрацій:

  1. Продемонструвати обладнання у дії, якщо буде така можливість, то у дії поряд з обладнанням інших брендів.
  2. Надати відвідувачам демонстрації реальні економічні, технологічні та технічні показники обладнання, що буде демонструватись.
  3. Надати Замовникові та відвідувачам демонстрації консультаційну підтримку як від запрошених експертів з перероблення, так й з боку користувачів обладнання 
  4. Під час демонстрацій поділитися досвідом та реальними цифрами з кейсів Замовника

Також учасникам обговорення було запропоновано кейс з компостування органічних відходів мобільними бригадами OPE ORGANIC. Як зазначили експерти: «Сьогодні склав сировину, через 1,5-2 місяці вивіз готовий компост»

Як наголосив Олексій Мясоєдов, Керівник відділу досліджень і технологічних рішень EKOTON Group, якщо на підприємствах почнуть впроваджувати технології безвідходного виробництва, то це може не тільки покращити стан екології, але й стати економічно вигідно для цього підприємства. Адже очищену воду можливо повторно використати у виробничих процесах, а небезпечний осад спалити та отримати з них енергію.

Олена Корогод (Березовська), Президент ГС «Органічна Україна», розповіла, що після кількох років роботи на території Софіївської ОТГ органічного виробника, мешканці відчули значне покращення якості води та здоров’я. Тому чим на більшій кількості земель буде органічне виробництво, тим більш будуть відчутне покращення екологічних показників.

ПАЕУ запрошує до співпраці всі органи місцевого самоврядування, адже екоменеджмент – це точно не лише виклик, а й колосальні можливості! Далі буде!

Джерело Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!