Новини

Повернутися до переліку новин

ЕКОманіпуляції: Про недопустимість скасування місцевих Правил приймання стічних вод у м. Суми

З прикладом кричущого випадку в місті Суми на адресу Професійної асоціації екологів України звернулися представники КП  «Міськводоканал» Сумської міської ради.

У той час, коли міські очисні споруди ледве справляються з надмірним навантаженням, а громада міста вкрай стурбована станом річки Псел, деякі сумські депутати заради приватних інтересів намагаються створити умови для безконтрольного зливу підприємствами міста стічних вод. 

Так, 09.06.2021 на сайті Сумської міської ради оприлюднений проект рішення Сумської міської ради «Про часткове скасування рішення виконавчого комітету Сумської міської ради «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Суми" від 15.01.2019 № 4»

Ініціатори вважають, що ВИКОНКОМ Сумської міської ради нібито не дотримався принципів державної регуляторної політики, не погоджуються з розмірами ДК забруднюючих речовин у стічних водах і на найближче сесійне засідання (30.06.2021) виносять даний Проект Рішення на голосування.

Комунальне підприємство «Міськводоканал» Сумської міської ради категорично не згодне з прийняттям даного рішення, а обґрунтування, зазначені в ньому, не відповідають дійсності.

По-перше: Місцеві правила стічних води розроблені КП «Міськводоканал» за участю Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради на виконання вимог Законів України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» та «Про охорону навколишнього природного середовища», а також Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, затверджених наказом Мінрегіонбуду від 01.12.2017 №316.

Правила № 4 враховують місцеві особливості приймання і очищення стічних вод споживачів та визначають ДК забруднюючих речовин, що можуть скидатися до систем централізованого водовідведення міста. В розділі 4 Правил № 4 наведений порядок визначення ДК забруднюючих речовин, що відповідає вимогам розділу 4 Правил № 316.

По-друге: Проект рішення виконкому Сумської міської ради «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Суми", самі Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Суми та Аналіз регуляторного впливу проекту рішення погоджені в Сумському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України.

По-третє: ДК забруднюючих речовин, що можуть скидатися до систем централізованого водовідведення міста Суми, наведені в Додатку 3 до Правил № 4, визначалися спеціалістами державного підприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» в м. Києві, який є одним з розробників Правил № 316.

По-четверте: Правомірність дій виконавчого комітету Сумської міської ради щодо затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення міста Суми рішенням від 15.01.2019 № 4 та дотримання ним процедури прийняття регуляторного акту підтверджується рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 08.11.2019 № 480/3175/19, що набрало законної сили.

По-п'яте: Є підстави вважати, що в процес втрутились бізнесові інтереси. Окремі юридичні особи своїми діями чинять перешкоди виробнику у здійсненні останнім функції контролю якості, кількості і режиму скидання стічних вод споживачів, вводять в оману державні органи, зазначаючи у зверненнях недостовірну, викривлену інформацію, у зв'язку з чим КП «Міськводоканал» СМР має намір звернутися до НАЗК та правоохоронних органів з проханням розібратися у зазначеній ситуації.

Наразі на розгляді господарського суду знаходяться справи за позовами КП «Міськводоканал» СМР до ряду підприємств м. Суми за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин, у тому числі ТОВ "Центральний ринок м. Суми" та АТ "Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш».

Ініціатори проекту зацікавлені в прийнятті даного рішення та фактично лобіюють бізнесові інтереси вказаних підприємств, оскільки один з них є власником ринку, а інший родичом члена Наглядової ради заводу.

У разі прийняття даного рішення відсутність місцевих Правил приймання стічних вод призведе до безконтрольного скиду споживачами в міську каналізаційну мережу стічних вод із значним перевищенням гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, з якими очисні споруди підприємства не в змозі будуть справитися із-за застарілого обладнання та технології. Також понаднормово забруднені стічні води можуть мати негативні наслідки для здоров'я персоналу водоканалу, спричинити загибель активного мулу та виникнення аварійних ситуацій із непередбачуваними наслідками для міста Суми та, навіть, України.

На сьогодні дотримання вимог Правил створює належне правове підґрунтя для захисту життя і здоров'я сумчан від негативного впливу, спричиненого забрудненням навколишнього середовища стічними водами, убезпечує здоров'я працівників, забезпечує надійність роботи мереж централізованого водовідведення, міських очисних споруд та екологічну безпеку довкілля. Це підтверджується Звітом про повторне відстеження результативності регуляторного акту, яке здійснювалося у термін з лютого по березень 2021 року, та в якому зазначено, що результати реалізації положень місцевих Правил приймання стічних вод мають позитивну динаміку, головною ознакою якої є дотримання більшістю споживачів установлених кількісних та якісних показників стічних вод на випусках у систему водовідведення м. Суми.

Питання охорони довкілля мають бути пріоритетними для будь-якої влади, проте деякі депутати Сумської міської ради ініціюють Проект рішення, який абсолютно не на користь екології міста і не в інтересах сумчан.

«Професійна асоціація екологів України підтримує КП «Міськводоканал» Сумської міської ради у боротьбі за недопущення скасування місцевих Правил приймання стічних вод та прагнутиме не допустити прецеденту на теренах України з появою неправомірного рішення Сумської міської ради! Ми багато говоримо про водну кризу, яка вже на порозі нашої держави, водночас головна задача – не дозволити нищити цей унікальний ресурс на місцях!
Насьогодні це кричуще питання розглядає спеціальна робоча група професійної спілки!» - зазначає президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Вже оформлено та надіслано Офіційне звернення на ім’я Сумського міського голови щодо недопущення маніпуляцій!

Про результати розгляду буде повідомлено додатково!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!