Новини

Повернутися до переліку новин

Екотрансформація транспорту: як прискорити рух до кліматичної нейтральності

Як зробити транспортну логістику більш дружньою до довкілля, як знайти крихкий баланс? 

Це питання, осторонь якого не може стояти ПАЕУ та Національний центр сталого розвитку, тому вже 26 травня у м. Києві буде проведено масштабну платформу взаємодії – Саміт «Екотрансформація транспорту: як прискорити рух до кліматичної нейтральності. Який внесок до зеленого порядку денного може запропонувати транспортна галузь України і як створити систему стійкої мобільності міст?» 

Транспорт – одне  з основних джерел забруднення атмосфери. Кожен автомобіль при згорянні 1 кг бензину використовує 15 кг повітря, зокрема, 5,5 кг кисню. При згорянні 1 т пального в атмосферу викидається 200 кг окису вуглецю. На частку автотранспорту припадає близько 55% шкідливих надходжень загального обсягу, що включають понад 200 різних сполук.

У такій ситуації кожна компанія, яка замовляє, надає або якимось чином дотична до логістичних послуг, просто не може пройти повз. 

Використання екологічніших видів транспорту, електрифікація, концепція кліматичної нейтральності – невіддільна складова сучасного порядку денного сталого розвитку бізнесу. 

Саміт охопить основні напрями ЕКОтрансформації:

1) Залізниця

У світі компанії-перевізники, виробники транспорту та інші дотичні до цієї сфери підприємства розуміють свою відповідальність та вже сьогодні пропонують високотехнологічні «зелені» рішення.

Зокрема, багато замовників та провайдерів логістичних послуг надають перевагу залізниці для локального та глобального транспортування вантажів. Адже цей спосіб перевезення є набагато екологічнішим, ніж автомобілі з двигунами внутрішнього згорання.  

Що маємо в Україні та як прискорити озеленення залізничних перевезень? 

2) Автологістика

Розглядаючи автомобільну логістику, популярності набувають «зелені» транспортні засоби.  

3) Морські перевезення

Морська логістика відзначилася не лише негативними явищами, контейнерною кризою, зростанням ставок та масштабними чергами в портах. Є гарні приклади і кейси в світі, а що робить Україна? 

4) Авіаперевезення

Американська компанія Eviation активно розвиває електричні вантажні літаки. Так, наприклад, модель Alice була побудована як екологічна альтернатива звичайним авіалайнерам для вантажних та пасажирських маршрутів. У літака з електричним мотором набагато менше рухомих частин, що створює можливості для економії на ремонтах та спрощує сервісне обслуговування. Alice бере на борт до 1200 кг вантажу та забезпечує дальність доставки до 815 км. Для заряду батарей на одну годину польоту потрібно заряджатися лише протягом 30 хвилин.

Чи є перспектива в нашої держави стати драйвером змін? 

5) Інтегрований розвиток міст в Україні та можливості створення системи стійкої мобільності міст

Як оптимізувати міста для того, аби переміщення мешканців в ньому були ефективними з точки зору часу, комфорту, вартості, сприяли здоров’ю та спричиняли якнайменший негативний вплив на довкілля?

Системи стійкої мобільності міст розглядають питання транспортної проблеми, і не лише питання руху транспорту, який є інструментом для переміщення людей, а концентруються безпосередньо на людях і потребах їх переміщень, щоби знайти більш ефективні способи забезпечення потреб мобільності, які дозволять підняти якість життя у місті.

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!