Новини

Повернутися до переліку новин

Ескалація екоманіпуляцій в Україні: чому це вимагає негайного реагування?

  • Знайома ситуація, коли активісти, не маючи жодного документального підтвердження загроз та небезпечності діяльності підприємства, про які вони весь час говорять, розгортають масову протидію діяльності конкретного підприємства?
  • Натомість підприємство (інвестор) проводить безліч додаткових досліджень, отримує всі необхідні дозвільні документи для безпечного провадження своєї діяльності, втрачає кошти, час та репутацію?
  • І процес може тривати роками!

Чи легко в Україні реалізувати інвестиційний проект? Чи хочуть великі ФПГ  чи певні політичні кола інноваційних та екологічних виробництв? 

Які інструменти використовуються в боротьбі і до чого тут охорона довкілля?

Розберемося на прикладі!

Чим це небезпечно для всіх?

  1. Дискредитується сама ідея природоохоронного руху
  2. Під сумнів ставиться діяльність ВСІХ природоохоронних об’єднань
  3. Гальмується процес і євроінтеграції, і сталий розвиток в цілому
  4. Україна втрачає довіру інвесторів
  5. Продукується система подвійних стандартів і «підміна понять»
  6. Втрачається час для реального покращення стану довкілля…

Ситуація, що потребує уваги

ТОВ «БІЛЯЇВСЬКИЙ ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (далі - ТОВ «БЗК») отримав спеціальний дозвіл номер № 4064 від 18.10.2006 на користування надрами та розробку Біляївського родовища каолінів, на підставі чого реалізує на території Павліської сільської ради Запорізького району Запорізької області інвестиційний проект з розробки Східної ділянки Біляївського родовища каолінів та будівництва фабрики зі збагачення каоліну. 
 

Каолі́н — гірська порода, що складається переважно з каолініту, білого кольору. Від назви місцевості Каолін (англ. Gaoling District) у Китаї. Використовується також назва «каоліни», розуміючи під цим глинисті породи світлого кольору, що складені головним чином з каолініту.

Значними запасами каолін володіють Чехія, Болгарія, Україна, Румунія, Польща, Угорщина, Узбекистан, США, Велика Британія. Ресурси каоліну в країнах Заходу оцінюються в 17 млрд т в тому числі в США 9 млрд т, Великій Британії 2 млрд т. У двох останніх країнах зосереджено бл.60 % усього світового виробництва каоліну.

На території України є у Вінницькій, Житомирській (Новоград-Волинський район, c. Немильня), Кіровоградській, Дніпропетровській, Запорізькій, Сумській (Полошки), Черкаській та Донецькій областях.

Починаючи з 2016 року, ТОВ «БЗК» намагається реалізувати зазначений інвестиційний проект, але, нажаль, стикається з безліччю штучних перепон, які чиняться членами Громадської організації «Вольтерра», які під прикриттям боротьби за «екологію» намагаються примусити підприємство «домовлятися» з місцевим можновладцем. 

ВОЛЬТЕРРА – громадська організація, яка була заснована 13 грудня 2017 року. Вся діяльність зосереджена виключно довкола вказаного підприємства, вказана ГО до появи ТОВ «БЗК» в природоохоронній діяльності помічене не було!

Слід додати, що Громадську організацію «Вольтерра» ніякі інші проблеми довкілля Вільнянського регіону взагалі не хвилюють, хоча на території їх діяльності таких чимало - і викиди маслоекстраційного заводу, і несанкціоноване вирубування зелених насаджень, і забруднення вод пестицидами та агрохімікатами, і несанкціоновані сміттєзвалища та багато чого іншого.

Розробником проекту будівництва комбінату є Міжнародна компанія AKW APPARATE + Verfahren GmbH, що за міжнародними нормами гарантує запланованому виробництву компактність, сучасність і абсолютну екологічну безпечність.

Соціально-економічний вплив від діяльності підприємства 

Основними позитивними факторами є можливість поповнення місцевого бюджету (в т.ч. сплати рентної плати за користування надрами, орендної плати за землю), поліпшення загальної соціально-економічної ситуації в районі, забезпечення сировиною галузі будівництва, зайнятості місцевого населення за рахунок створення 94-х додаткових робочих місць із заробітною платою близько 10 тис грн. на місяць. 

Планується освоїти в перші два роки з початку будівництва гірничо-збагачувального комплексу та кар’єру інвестицій на суму 22 млн. євро, а в наступні три роки – ще 8 млн. євро. 

Прогнозовані грошові спрямування до бюджетів усіх рівнів щороку становитимуть орієнтовно 25-30 млн. грн. податків та зборів згідно вимог чинного законодавства України. В тому числі, у вигляді податку на землю – понад 5 млн. грн., податку на прибуток – 20 млн. грн., єдиного соціального внеску – перевищить показник 2 млн. грн.

Чи легко в Україні реалізувати інвестиційний проект?
Розберемося на прикладі!

Отримання кожного з дозвільних документів ТОВ «БЗК» супроводжується тиском на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, та оскарженням в судовому порядку. 
Важливо відмітити той факт, що в своїй боротьбі «за екологію» активісти не керуються жодним дослідженням чи результатами проведених аналізів щодо наявності загрози радіаційного забруднення. 

Навпаки, в 2015 році Вільнянська міська рада виступила замовником Перспективного плану розвитку, в якому одним із пріоритетних напрямків діяльності визначалося саме розробка каолінових покладів!

Дії з перешкоджання законній господарській діяльності ТОВ «БЗК» мають системний характер впродовж вже досить тривалого часу та полягають в наступному: 

1. в березні 2017 року під час проведення процедури громадського обговорення Детального плану території для розміщення кар’єру з видобування каоліну та будівництва збагачувальної фабрики, за допомогою адмінресурсу у вигляді керівництва Вільнянської райради та Вільнянської райдержадміністрації, ГО «Вольтерра» було організовано мітинг - протистояння. 

  • Цей мітинг був дуже добре підготований - відбувалося організоване підвезення людей автобусами та іншим транспортом, відбулося винесення труни та похоронних вінків, а також серед місцевих мешканців та учасників мітингу розповсюджувалася інформація про загрозу радіаційного забруднення території, про небезпеку для життя та здоров’я людей не лише від впливу радіації, а й від запилення та шуму від роботи кар’єру та збагачувальної фабрики; 

2. 08 та 14.06.2018 представниками громадськості під керуванням членів ГО «Вольтерра» були організовані та вчинені фізичні перешкоди щодо проведення інженерно-геологічного вивчення ґрунтів згідно договору №1452 від 02.05.2018, укладеному між ТОВ «БЗК» та Державним підприємством «Український Державний головний науково-дослідний і виробничий інститут інженерно-технічних і екологічних вишукувань УкрНДІІНТВ»;

3. з 08 січня 2021 року розпочався новий етап протистояння реалізації ТОВ «БЗК» інвестиційного проекту, який вилився в перекриття доріг, вчинення фізичного опору представникам влади та органам поліції, проведення мітингів та ін. 

Слід зазначити, що так звані екоактивісти, не мають жодного документального підтвердження загроз та небезпечності діяльності ТОВ «БЗК», про які вони весь час говорять. 

Натомість ТОВ «БЗК» проведено безліч додаткових досліджень, отримано всі необхідні дозвільні документи для безпечного провадження своєї діяльності. 

  • 07.06.2019 Міністерством екології та природних ресурсів України, за результатами проведеної оцінки впливу на довкілля та громадських слухань, підтверджено безпечність (допустимість) планованої ТОВ «БЗК» діяльності (висновок від 07.06.2019 №7-03/12-20192212919/1).

В ході проведення оцінки впливу на довкілля Міністерством екології були дослідженні висновки, зроблені за результатами проведених досліджень 

⇔ ДУ «Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва 
⇔ Національної академії наук України» (протокол №ІГЗ-2018-160 від 22.11.18)
⇔ ТОВ «Центр радіоекологічного моніторингу» (м. Жовті Води) (протокол № 844-РХ від 04.12.2018)
⇔ ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЛЦ МОЗУКРАЇНИ» (протокол № 4550 від 09.11.2018)
⇔ а також висновки, надані професором Дніпровського державного технічного університету, доктором геологічних наук Пікареня Д.С., доктором геологічних наук, професором Орлінською О.В., директором ТОВ «Центр радіоекологічного моніторингу», кандидатом технічних наук Сорока Ю.М., які одностайно дійшли висновків про те, що корисні копалини родовища та перекриваючі ґрунти відносяться до порід 1 класу радіоактивності, є безпечними для здоров’я людей та можуть використовуватися без обмежень. Вода на родовищі за радіоактивними показниками може використовуватись у промислових цілях, загрози для людини вона несе. 

Крім того, Біляївське родовище каолінів досконально було досліджене ще за радянських часів. В своїй діяльності наше підприємство керується 24 томним звітом, складеним за результатами проведених досліджень. 

  • В січні 2021 року розпорядженням голови Запорізької ОДА було створено робочу групу з розгляду проблемних питань реалізації інвестиційного проекту розміщення ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» кар’єру із збагачення і переробки каоліну з комплексом будівель і споруд на території Павлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області, до складу якої увійшли не лише фахівці відповідних державних органів та установ, а й представники Екокоаліції м. Запоріжжя Стояновський Олексій та Ярмохина Тетяна, представники громадськості, представники ГО «Вольтерра» та ТОВ «БЗК». 

За результатами роботи зазначеної робочої групи було прийняте рішення про проведення додаткових гідрогеологічних досліджень, а також провести дослідження води, повітря та самої породи каоліну на радіоактивність. 

Проведення таких досліджень та надання відповідних висновків та рекомендацій було вирішено доручити Войцеховичу О.В. - завідуючому відділу радіаційного моніторингу природного середовища Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України.
В рамках виконання доручень робочої групи та тристоронньої угоди, укладеної між Запорізькою обласною радою (Замовник), ТОВ «ЦЕНТР МОНІТОРИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ І ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ» (Виконавець) та ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» (Платник), 07.05.2021 на території планованої діяльності ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» з розробки Біляївського родовища каолінів були розпочаті роботи з буріння спостережницьких свердловин та розвідувальних свердловин за узгодженими програмами буріння, які виконуються спеціалістами ТОВ «БУРОВА ГЕОЛОГІЧНА КОМПАНІЯ «АЗОВБУРВОД» та ПП «Азовнерудгеологія». 

Як виконуються домовленості?

Відбір проб каоліну та покривних порід для проведення радіоекологічних оцінок та визначення їх геохімічних характеристик повинні відбуватися геологами за участю представників ГО «Вольтерра», поміщуватись у пакети та опечатуватись за підписом всіх сторін присутніх при відборі проб. 

Але досягнуті домовленості порушуються з боку представників ГО «Вольтерра». Починаючи з початку моменту виконання бурових робіт представники ГО «Вольтерра» проводять самостійний паралельний відбір проб, які належним чином не оформлюються та не запаковуються за підписом всіх сторін, місце зберігання проб не відомо. Репрезентативність даних проб в подальшому будуть викликати великі сумніви. 

Згідно наявної у ТОВ «БЗК» інформації представники ГО «Вольтерра» Віктор Ганчев та Дмитро Буркот, ігноруючи досягнуті домовленості, за які вони особисто голосували в складі робочої групи, щодо визначення установ, які будуть проводити дослідження каоліну, покривних порід та води, планують поза межами робочої групи провести особисті дослідження відібраних не репрезентативних зразків проб.

Слід зазначити, це вже третя робоча група, створена при Запорізькій ОДА, з метою з’ясування проблемних питань щодо реалізації ТОВ «БЗК» інвестиційного проекту. 

    Відповідно до листа Запорізької обласної державної адміністрації №00117/08-27 від 15.01.2019 р. щодо надання інформації за результатами роботи робочої групи, вказано, що робочою групою порушень щодо процедури розроблення та затвердження детального плану території для розміщення ТОВ «БЗК» кар’єру зі збагачення та переробки каоліну не виявлено.

Згідно листа Запорізької обласної державної адміністрації №08-49/0125 від 21.01.2020 про результати роботи робочої групи щодо розгляду проблемних питань, пов’язаних із реалізацією інвестиційного проекту ТОВ «БЗК», за результатами роботи, члени робочої групи дійшли до наступних висновків: 

  • порушень земельного законодавства України при передачі земельних ділянок ГУ ДЗК у Запорізькій області та Вільнянською районною адміністрацією в оренду ТОВ «БЗК» не виявлено, а більшість питань, пов’язаних з реалізацією інвестиційного проекту, на сьогоднішній день вже вирішені в судовому порядку і суд поставив крапку в цих питаннях, тому органи влади не мають права підміняти судові органи та приймати будь-які рішення з цих питань.

Довідково! Важливо!

В цьому році ГО «Вольтерра» вдалася до судового оскарження деяких дозвільних документів та користуючись довірою до них місцевих мешканців подала позов від імені громадян без їх на то відома. 

У нас є відеозапис розмови з громадянкою Кільпою Анастасією Федорівною, яка навіть не знає що є позивачем по справі № 280/3443/21, яка розглядається в Запорізькому окружному адміністративному суді, за позовом ГО «Вольтерра», Кільпи А.Ф. та Федорченка С.А. про визнання протиправним та скасування акту гірничого відводу. 
Крім того, ГО «Вольтерра» подано позов про визнання нечинним та скасування розпорядження Вільнянської РДА №69 від 01.03.2019 року про викуп земельних ділянок для суспільних потреб. 

Від судових процесів з ТОВ «БЗК» ГО «Вольтерра» перейшла до цькування місцевих мешканців, які в процедурі викупу земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб, проведеної Вільнянською райдержадміністрацією в 2019 році, продали свої земельні ділянки державі для подальшого передання в оренду ТОВ «БЗК». 

Вони не лише в судовому порядку намагаються стягнути з них нічим не обґрунтовані збитки, але й довели людей до того, що вони вимушені були поскаржитися уповноваженій з прав людини Денисовій Тетяні (копія скарги в наявності).

ТОВ «БЗК» має всі необхідні дозвільні документи ДАБІ для початку будівництва в рамках інвестиційного проекту, реалізації якого систематично перешкоджають члени ГО «Вольтерра».

Сьогодні активісти-члени ГО «Вольтерра», прикриваючись болючими для всього світу питаннями довкілля, перешкоджають законній господарській діяльності ТОВ «БЗК» та гальмують реалізацію ним інвестиційного проекту з розробки каолінового родовища та будівництву збагачувальної фабрики, а завтра це «лихо» може торкнутися кожного, хто в той чи інший спосіб намагається інвестувати в розвиток української економіки.  

Очевидно, зазначені вище дії членів громадської організації «Вольтерра» мають всі ознаки екотероризму, відповідно до визначень та положень міжнародної практики в питаннях екотероризму. 

Зазначимо, єдиного міжнародно-прийнятого визначення тероризму не існує. Незважаючи на численні публікації, сучасне міжнародне наукове співтовариство до цих пір не прийшло до єдиного розуміння терміну «екологічний тероризм», не виробило всеосяжного і прийнятного для всіх визначення. 

Ситуація, при якій під екологічним тероризмом розуміють тероризм з впливом на навколишнє середовище («environmental terrorism»), так і радикальні дії екологічних рухів цілком зрозуміла. 
Екологічні терористи - це не ті, хто захищає навколишнє середовище, а хто  радикальними і незаконними методами по-блюзнірському зазіхає на суб’єкти господарювання в своїх корисних інтересах, нічим не пов’язаних з покращенням стану довкілля.

Враховуючи зазначене вище, ми звернемося від імені всієї ПАЕУ до бізнес-омбудсмена, народних депутатів, КМУ та всіх небайдужих до питань сталого розвитку України, щоб не допустити ескалації подібних явищ в Україні, задля синхронізації інтересів бізнесу, держави, суспільства і природи! 

Вичерпне розуміння явища «екотерроризму» ще попереду, однак це очевидно не сприяє ні стійкому розвитку, ні покращенню стану довкілля.

Далі буде!

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!