Новини

Повернутися до переліку новин

European Green Deal – про що це?

Людство навчилося обробляти камінь, добувати метал, а потім винайшло колесо! Поява парового котла, винахідництво електричної лампи, добування нафти та газу дало новий поштовх для науково-технічного прогресу

Що маємо тепер? Забруднення довкілля,  нераціональне використання природних ресурсів, карбоноємна економіка призвели до кліматичних змін та природних катаклізмів. 

Що робить світ?

European Green Deal планує скоротити викиди парникових газів в Євросоюзі на 50-55% до 2030 року. А до 2050 року - вийти на нульові викиди парникових газів.

Ціна квот на викиди СО2 в Європі зростає, бізнес змушений витрачати все більше коштів на покупку цих квот, і в результаті конкурентоспроможність підприємств у ЄС падає, європейські товари заміщає імпорт. Щоб захистити внутрішній ринок від імпорту, Євросоюз впроваджує carbon border tax – імпортне мито на вуглецевоємні товари. Отже, боротьба за екологію для ЄС тісно переплітається із захистом внутрішнього ринку.

Що відбуватиметься в Україні?

Україна є частиною євроконтиненту та учасником торгових відносин з ЄС. Тому вже не може залишатися осторонь означених проблем.

Екологічний та економічний тиск світової спільноти на виробника

European Green Deal передбачає введення вуглецевого податку на імпорт в ЄС, отже, це нововведення має зменшити викиди парникових газів, але ударить по українських експортерах. Планується, що розмір carbon border tax буде залежати від величини викидів при виробництві того чи іншого товару та додатково підвищить вартість продукції при перетині європейського кордону. Це позначиться на всіх галузях економіки, бо жодна галузь не існує уособлено.

Вже з 2021 року Україна імплементує європейські норми щодо моніторингу, верифікації та звітності викидів парникових газів, та започаткує систему торгівлі квотами.

Пошук безвуглецевих альтернативних технологій енергоспоживання

Україна заявляла про стратегічну важливість підвищення енергонезалежності ще починаючи з 2004 року. Але практичних кроків у цьому напрямку зроблено недостатньо. Причин декілька, серед яких — недостатня вмотивованість найвищих ешелонів влади, політичні кризи, гібридна війна в країні із втратою частини територій, обмежений доступ бізнесу до інвестиційних ресурсів, недостатня конкурентоспроможність підприємств, та, як результат, обмеження економічного зростання.

В країні частка альтернативних джерел енергії мізерна у порівнянні з провідними країнами ЄС та світу. Парадокс, але Україна немає альтернативи, окрім використовувати альтернативні джерела енергії, стати енергонезалежною.

Які перспективи у промислових та аграрних підприємств?  Модернізуватися, переходити на використання водневих, біоенергетичних технологій, вітроенергетичних та сонячних станцій, запроваджувати геотермальні технології.

Перехід до «циркулярної» економіки

Все більше світ заявляє про необхідність добувати енергію з відходів.

Отже, наступний крок – прийти до циркулярної економіки, де нічого нікуди не зникає безслідно, адже сама природа підказує вірний шлях людству своїми законами збереження енергії, колообігу води, зародження та відновлення живого з мертвого в природі.

21 липня 2020 року  в Україні закладено фундамент нової парадигми управління муніципальними та промисловими відходами, ухвалено в першому читанні рамковий законопроєкт №2207-1-д «Про управління відходами», до другого читання законопроєкт буде готуватися за скороченою процедурою.

Список питань неповний!

Чи можливо вирішити глобальні питання «екологія-економіка-енергетика» самотужки? Відповідь – Ні!

Тільки завдяки налагодженому діалогу «бізнес-влада-громади-наука» Україна зможе екологізуватися, впровадити кращі екотехнології в бізнесі та в ОТГ.

В рамках програми Green Deal, для суб'єкта господарювання передбачається ряд змін та реформ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!