Новини

Повернутися до переліку новин

Green Deal: новітні пропозиції щодо відновлення природи Європи до 2050 року

Сьогодні, 22 червня,Європейська Комісія прийняла новаторські пропозиції щодо відновлення пошкоджених екосистем і повернення природи по всій Європі: від сільськогосподарських угідь і морів до лісів і міського середовища. 

Комісія також пропонує до 2030 року зменшити використання хімічних пестицидів і ризики від них на 50%

Це головні законодавчі пропозиції, спрямовані на дотримання стратегій біорізноманіття та від ферми до виделки, які допоможуть забезпечити стійкість та безпеку постачання продовольства в ЄС та в усьому світі.

Пропозиція закону про відновлення природи є ключовим кроком для уникнення колапсу екосистеми та запобігання найгіршим впливам зміни клімату та втрати біорізноманіття. Відновлення водно-болотних угідь, річок, лісів, пасовищ, морських екосистем, міського середовища та видів, де вони мешкають, є важливою та економічно ефективною інвестицією: у нашу продовольчу безпеку, стійкість до клімату, здоров’я та добробут. У тому ж ключі нові правила щодо хімічних пестицидів зменшать вплив харчової системи ЄС на навколишнє середовище, захистять здоров’я та добробут громадян та сільськогосподарських працівників, а також допоможуть пом’якшити економічні втрати, які ми вже несемо через занепад ґрунтів. здоров’я та втрата запилювача, викликана пестицидами. 

Закон про відновлення природи для відновлення шкоди, завданої природі Європи до 2050 року

Сьогодні Комісія пропонує перший в історії закон, який чітко спрямований на відновлення природи Європи, на відновлення 80% європейських середовищ існування, які перебувають у поганому стані, і на повернення природи до всіх екосистем , від лісів і сільськогосподарських угідь до морських, прісноводні та міські екосистеми. Згідно з цією пропозицією щодо Закону про відновлення природи, юридично обов’язкові цілі для відновлення природи в різних екосистемах застосовуватимуться до кожної держави-члена, доповнюючи діючі закони. Мета полягає в тому, щоб до 2030 року охопити принаймні 20% суші та морських територій ЄС заходами з відновлення природи і в кінцевому підсумку поширити їх на всі екосистеми, які потребують відновлення до 2050 року.

Закон розширить існуючий досвід заходів з відновлення природи, таких як переоформлення, повернення дерев, озеленення міст та інфраструктури або видалення забруднення, щоб дозволити природі відновитися. 

Відновлення природи не дорівнює охороні природи і автоматично не призводить до більшої кількості охоронюваних територій. Хоча відновлення природи необхідне й у заповідних територіях через їх дедалі погіршення стану, не всі відновлені території мають стати заповідними. 

Більшість із них не буде, оскільки відновлення не перешкоджає господарській діяльності. 

Відновлення полягає в тому, щоб жити та виробляти разом із природою, повертаючи більше біорізноманіття повсюдно, у тому числі в райони, де відбувається економічна діяльність, наприклад, керовані ліси, сільськогосподарські землі та міста.

Відновлення тісно залучає і приносить користь усім частинам суспільства, воно має здійснюватися в рамках інклюзивного процесу, і воно має особливо позитивний вплив на тих, хто безпосередньо залежить від здорової природи для свого існування, включаючи фермерів, лісівників та рибалок. 

Інвестиції у відновлення природи додають від 8 до 38 євро економічної вартості за кожен витрачений євро завдяки екосистемним послугам, які підтримують продовольчу безпеку, стійкість екосистем і клімату та пом’якшення їх наслідків, а також здоров’я людей. Це також збільшує природу в наших ландшафтах і повсякденному житті, з очевидними перевагами для здоров’я та благополуччя, а також культурної та рекреаційної цінності.

Закон про відновлення природи встановить цілі та зобов’язання щодо відновлення для широкого кола екосистем на суші та на морі. 

Екосистеми з найбільшим потенціалом для видалення та зберігання вуглецю та запобігання або зменшення впливу стихійних лих, таких як повені, будуть головними пріоритетами. 

Новий закон ґрунтується на існуючому законодавстві, але охоплює всі екосистеми, а не обмежується Директивою про місця проживання та природоохоронними територіями Natura 2000, маючи на меті поставити всі природні та напівприродні екосистеми на шлях відновлення до 2030 року.

Він отримає значну користь від ЄС фінансування: згідно з діючою багаторічною фінансовою програмою близько 100 мільярдів євро буде доступно для витрат на біорізноманіття, включаючи відновлення.

Запропоновані цілі включають:

  • Зменшити скорочення популяцій запилювачів до 2030 року та збільшити їхню популяцію з цього моменту,
  • Відсутність чистих втрат зелених міських насаджень до 2030 року, збільшення на 5% до 2050 року, мінімум 10% покриття кроном дерев у кожному європейському місті, містечку та передмісті та чистий приріст зелених насаджень, які інтегровані в будівлі та інфраструктуру,
  • У сільськогосподарських екосистемах загальне збільшення біорізноманіття та позитивна тенденція для пасовищних метеликів , птахів сільськогосподарських угідь , органічного вуглецю в мінеральних ґрунтах сільськогосподарських угідь та особливостей ландшафту високого різноманіття на сільськогосподарських угіддях.
  • Відновлення та перезволоження осушених торфовищ у сільськогосподарському використанні та на ділянках видобутку торфу,
  • У лісових екосистемах загальне збільшення біорізноманіття та позитивна тенденція щодо зв’язності лісів, сухостійної деревини, частки нерівновікових лісів, лісових птахів та запасів органічного вуглецю,
  • Відновлення морських середовищ існування , таких як морські трави або дно опадів, і відновлення місць проживання знакових морських видів, таких як дельфіни та морські свині, акули та морські птахи ,
  • Усунення річкових бар’єрів, щоб до 2030 року щонайменше 25 000 км річок перетворилися на течучі .

Щоб допомогти досягти цілей, зберігаючи гнучкість відповідно до національних умов, закон вимагатиме від держав-членів розробити національні плани відновлення у тісній співпраці з науковцями, зацікавленими сторонами та громадськістю. 

Існують конкретні правила щодо управління (моніторинг, оцінка, планування, звітність та виконання) – які також покращать формування політики на національному та європейському рівнях, забезпечуючи спільний розгляд органів влади пов’язаних питань біорізноманіття, клімату та засобів до існування.

Ця пропозиція відповідає ключовому елементу Європейської зеленої угоди: зобов’язанням Європи вести стратегію біорізноманіття до 2030 року, щоб брати приклад у боротьбі з втратою біорізноманіття та відновленні природи. 

Це ключовий внесок ЄС у поточні переговори щодо Глобальної рамки біорізноманіття на період після 2020 року, яка буде прийнята на Конвенції про біологічне різноманіття COP15 у Монреалі 7-15 грудня цього року.

Суворі правила для скорочення використання хімічних пестицидів і забезпечення більш стійких харчових систем до 2030 року

Сьогоднішня пропозиція скоротити використання хімічних пестицидів перетворює в дію наше зобов’язання зупинити втрату біорізноманіття в Європі. Ця пропозиція допоможе створити стійкі продовольчі системи відповідно до Європейської зеленої угоди та стратегії від ферми до вилки, водночас забезпечуючи тривалу продовольчу безпеку та захищаючи наше здоров’я.

Вчені та громадяни все більше стурбовані використанням пестицидів та накопиченням їх залишків та метаболітів у навколишньому середовищі. У підсумковій доповіді Конференції про майбутнє Європи громадяни конкретно просили розглянути питання використання пестицидів і ризику. Однак чинні правила Директиви про стале використання пестицидів виявилися занадто слабкими та нерівномірно реалізовані. Також недостатній прогрес був досягнутий у використанні інтегрованої боротьби зі шкідниками, а також інших альтернативних підходів. Хімічні пестициди завдають шкоди здоров’ю людей і викликають скорочення біорізноманіття в сільськогосподарських районах. Вони забруднюють повітря, воду та навколишнє середовище. Тому комісія пропонуєчіткі та обов'язкові правила:

  • Юридично обов’язкові цілі на рівні ЄС та на національному рівні щодо скорочення на 50% використання та ризику хімічних пестицидів та використання більш небезпечних пестицидів до 2030 року. Держави-члени встановлять власні національні цілі скорочення у межах визначених параметрів, щоб гарантувати, що весь ЄС цілі досягнуті. Нові суворі правила екологічно чистої боротьби зі шкідниками:Нові заходи забезпечать те, щоб усі фермери та інші професійні споживачі пестицидів практикували інтегровану боротьбу зі шкідниками (IPM), в якій спочатку розглядаються альтернативні екологічні методи запобігання та боротьби зі шкідниками, перш ніж хімічні пестициди можуть бути використані як крайній захід. Заходи також передбачають обов’язкове ведення обліку для фермерів та інших професійних користувачів. Крім того, держави-члени повинні встановити правила для окремих культур, які визначають альтернативи, які будуть використовуватися замість хімічних пестицидів. 
  • Заборона на всі пестициди в чутливих зонах. Використання всіх пестицидів буде заборонено в таких місцях, як міські зелені зони, включаючи громадські парки або сади, ігрові майданчики, школи, рекреаційні чи спортивні майданчики, громадські доріжки та заповідні території відповідно до Natura 2000, а також будь-які екологічно чутливі території, які необхідно зберегти для загрозливих запилювачів. Ці нові правила усунуть хімічні пестициди з нашого повсякденного життя.

Ця пропозиція перетворює існуючу Директиву в Регламентякий буде безпосередньо застосовуватися в усіх державах-членах . Це дозволить вирішити постійні проблеми зі слабким і нерівномірним виконанням існуючих правил протягом останнього десятиліття. 

Держави-члени повинні будуть подавати Комісії детальні щорічні звіти про прогрес і виконання.

Підтримка переходу:

Пакет ключових політик підтримає фермерів та інших користувачів із переходом до більш стійких систем виробництва харчових продуктів, зокрема:

  • Нові правила Спільної сільськогосподарської політики для забезпечення компенсації фермерам будь-яких витрат , пов’язаних із впровадженням нових правил, протягом 5-річного перехідного періоду;
  • Посилені дії для розширення асортименту біологічних альтернатив з низьким ризиком на ринку;
  • Дослідження та розробки в рамках програм ЄС Horizon на підтримку нових технологій і методів, включаючи точне землеробство та
  • Органічний план дій

Перехід також буде підкріплено пропозицією щодо даних про стійкість господарства та розвитком ринку, що стосується точного землеробства, такого як обприскувачі з використанням геопросторової локалізації та методів розпізнавання шкідників.

Доставка по всьому світу

Відповідно до своєї політики щодо сталого використання пестицидів, Комісія незабаром запропонує, вперше в історії, захід, який дотримується її зобов’язань враховувати глобальні екологічні міркування при прийнятті рішення про максимальні рівні залишків у продуктах харчування. 

Імпортна їжа, яка містить вимірні залишки заборонених речовин, з часом не повинна продаватися в ЄС. 

Це сприятиме створенню доброчесного кола та спонукатиме треті країни також обмежити або заборонити використання цих пестицидів, які вже заборонені в ЄС.

Конкретно, Комісія незабаром консультуватиметься з державами-членами та третіми країнами щодо заходу, який зводить до нуля залишки тіаметоксаму та клотіанідину, двох речовин, які, як відомо, значною мірою сприяють скороченню запилювачів у всьому світі. Це речовини, які більше не схвалені в ЄС. Коли цей захід буде прийнято, імпортовані харчові продукти, що містять вимірювані залишки цих двох речовин, можуть – після певних перехідних періодів – більше не продаватимуться в ЄС.

Наступні кроки

Обидві пропозиції тепер будуть обговорені Європейським парламентом і Радою відповідно до звичайної законодавчої процедури. 

Після ухвалення вплив на землю буде поступовим: заходи з відновлення природи мають бути введені до 2030 року, а цілі щодо пестицидів мають бути досягнуті до 2030 року.

Таким чином, немає прямого відношення до безпосередніх наслідків російської загарбницької війни проти України. 

Ці пропозиції зміцнять стійкість і продовольчу безпеку Європи в середньостроковій перспективі, оскільки популяції запилювачів стануть здоровішими та більш багатими, ерозія ґрунту зменшиться, а утримання води покращиться, а наше природне середовище стане чистішим і дедалі більш вільним від токсичних речовин. Це також зменшить залежність фермерів від дорогих ресурсів, таких як хімічні пестициди, підтримуючи доступне харчування для всіх європейців.

Фон 

Здорові та стійкі екосистеми є основою нашого добробуту та процвітання, забезпечуючи їжу, чисту воду, поглиначі вуглецю та захист від стихійних лих, у тому числі спричинених зміною клімату. Більше половини світового ВВП залежить від природи та послуг, які вона надає, і понад 75% світових видів продовольчих культур покладаються на запилення тваринами.

Незважаючи на свою важливість, природа Європи перебуває в тривожному занепаді і понад 80% місць проживання перебувають у поганому стані. Найбільше постраждали водно-болотні угіддя, торфовища, луки та дюни. У Західній, Центральній та Східній Європі водно-болотні угіддя скоротилися на 50% з 1970 року. За останнє десятиліття скоротилося 71% риби та 60% популяцій земноводних. У період з 1997 по 2011 рік втрата біорізноманіття склала, за оцінками, 3,5–18,5 трильйона євро.

Оцінка впливу Закону про відновлення природи показала, що вигоди від відновлення природи значно перевищують витрати. Економічні вигоди від відновлення торфовищ, боліт, лісів, вересових угідь і чагарників, пасовищ, річок, озер, морських та алювіальних середовищ існування та прибережних водно-болотних угідь оцінюються у вісім разів більше, ніж витрати.

Джерело: https://ec.europa.eu

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!