Новини

Повернутися до переліку новин

Громадське обговорення ОВД: за що і скільки платить суб’єкт господарювання

Одним із ключових стадій оцінки впливу на довкілля є громадське обговорення, організація яких передбачає певні ресурси.

Організація громадського обговорення у процесі оцінки впливу на довкілля здійснюється за рахунок суб’єкта господарювання та п. 14 Порядку передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 р. № 1026, передбачається, що саме суб’єкт господарювання оплачує:

  1. Експертні послуги членів експертних комісій з оцінки впливу на довкілля, які повинні залучатися відповідно до статті 10 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»,
  2. Організацію громадських слухань (оренда приміщень для проведення громадських слухань, технічне забезпечення проведення громадських слухань, відрядження, друк та копіювання матеріалів, обслуговування копіювальної техніки, канцелярське приладдя, доступ до Інтернету, послуги організатора громадських слухань)
  3. Проведення громадського обговорення за процедурою оцінки транскордонного впливу (за винятком перекладу звіту з оцінки впливу на довкілля та іншої необхідної документації суб’єкта господарювання, які забезпечуються суб’єктом господарювання).

Розмір плати за проведення громадського обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля затверджено наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 03 вересня 2020 року № 117, який становить:

Вид обговорення

Категорія планованої діяльності

перша категорія**

друга
категорія

Громадське обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, якщо вплив такої діяльності не виходить за межі області (Автономної Республіки Крим)

21167,73
11731,68****

15875,80
8798,37****

Громадське обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, якщо вплив такої діяльності поширюється на дві і більше областей, але менше ніж на третину областей України

36034,28
17162,18****

27025,71
12871,64****

Громадське обговорення в процесі здійснення оцінки впливу на довкілля, якщо вплив такої діяльності поширюється більше ніж на третину областей України

114731,58
39243,18****

86048,69
29432,39****

Громадське обговорення в процесі здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля (для однієї країни)***

126730,44
55832,92****

95047,83
41874,69****

________
* Розмір плати обраховано в гривнях без податку на додану вартість.
** Категорії визначаються відповідно до статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».
*** Проведення оцінки впливу планованої діяльності, якщо вплив такої діяльності носить транскордонний характер (для кожної наступної країни), збільшує розміри виплати на 63516,00 грн для першої категорії, 47636,00 грн - для другої категорії планованої діяльності.
**** Розмір плати за громадське обговорення планованої діяльності у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді) встановлено тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину.

За результатами базового відстеження результативності наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 03 вересня 2020 року № 117, Міндовкілля опубліковано звіт, яким охоплено період з 27 жовтня 2020 року по 27 жовтня 2021 року.

За даними звіту плату за проведення громадського обговорення було внесено 394 суб’єктами господарювання на загальну суму 4 577 063,68 грн.

Розподіл кількості субєктів господарювання між територіальними органами, ТОПом серед яких є УТО Львівської ОВА наведено нижче.

В якості якісного показника Міндовкілля визначає лише рівень проінформованості щодо положень акту та в загальній оцінці Міндовкілля вказує на досягнення даним наказом задекларованих цілей.

Проте,  якщо повернутися до складової розміру плати за громадське обговорення,  виявляємо наступне:

  1. Станом на вересень 2022 року експертні комісії з оцінки впливу на довкілля, які повинні залучатися відповідно до статті 10 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» не створені, що виключає необхідність сплати експертних послуг їх членів в загальній сумі платежу.
  2. З зв’язку зі змінами, які набули чинності 06.2020 тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину, громадське обговорення планованої діяльності проводиться у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді), про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та у звіті про громадське обговорення. У цей період громадські слухання, передбачені статтею 7 цього Закону, не проводяться і на дати, що припадають на цей період, не призначаються.

Фактично, з 18.06.2020 витрати на оренду приміщень для проведення громадських слухань, технічне забезпечення проведення громадських слухань, відрядження, послуги організатора громадських слухань, відсутні. Проте, відсутність даних витрат ніяким чином не позначилась на розмірі плати за їх проведення.

Отже, оцінюючи якісні показники результативності наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 03 вересня 2020 року № 117 важливо оцінювати не лише рівень проінформованості щодо даного акту, а й якісне та ефективне використання коштів, які сплачені суб’єктом господарювання.

В даному випадку не досягнуті наступні якісні показники, які були закладені в оплату послуг за проведення громадського обговорення:

  • послуги експертів з оцінки впливу на довкілля, які повинні залучатися відповідно до статті 10 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».
  • громадські слухання.

Як наслідок, при належному відстеженні результативності за вказаних умов, розмір плати за проведення громадського обговорення в процесі здійснення оцінки впливу має бути переглянуто.

Спілка професіоналів довкілля ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!