Новини

Повернутися до переліку новин

Громадськість та експерти закликають дотримуватися європейського підходу до координації УСІХ ресурсних державних агентств

На даний час діяльність Держводагенства, Держлісагенства та Держрибагенства спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері захисту довкілля та природних ресурсів.

Громадськість та експертне середовище цілком підтримало розумне урядове рішення про підпорядкування органів влади що управляють природними ресурсами профільному Міністерству, діяльність якого спрямована на забезпечення їх раціонального управління. 

Саме така модель в системі державного управління притаманна державам-членам ЄС.

Реагуючи на заяви Міністра аграрної політики та продовольства, членів Комітету Верховної Ради України  з питань аграрної та земельної політики, окремих політиків і громадян, – громадська рада при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України висловлює свою стурбованість і вважає за необхідне зберегти існуючий порядок спрямування і координації Держводагенства, Держлісагенства та Держрибагенства Кабінетом Міністрів України виключно через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері захисту довкілля та природних ресурсів.

Зокрема, ліс та водні об’єкти – річки, озера, болота тощо, а також тварини і рослини, які їх населяють, є сьогодні важливими у першу чергу з міркувань збереження клімату та біологічного різноманіття. Значення гідрографічної мережі України не тільки у тому, щоб служити резервуаром води для поливу. 

Річки та інші водойми забезпечують життєздатність природних екосистем, якісне регулювання вологості й температури на усій території нашої країни, а не лише на відносно незначній площі зрошуваних земель.

Вода потрібна у першу чергу для питного водопостачання, але так само наповненість річок, водосховищ тощо важлива для функціонування водного транспорту, енергетики та інших сфер діяльності. Тому вузькогалузеве, аграрне підпорядкування Держводагенства створить певні ризики. Що показав минулий посушливий рік, коли довелося обмежувати водоспоживання для деяких галузей господарства.

Про хибність спроб передати Держводагенство під парасольку Мінагрополітики  говорить і історичний досвід.  Спроби такої зміни підпорядкування відбувалися останні 5-6 років регулярно. Це мотивувалося тим, що вода – це полив, а полив – це сільське господарство, високі урожаї, експорт зерна, валюта тощо. Хоча насправді вода – це водність, яка поки що майже безплатно, хоча широкий загал і не схвалює зростання тарифів – тече з наших водопровідних кранів. 

Вода – це клімат, а не розмінна монета. Риба і ліс – це важливі компоненти екосистеми, а не просто біоресурси і товар. Сьогодні ми бачимо сумні наслідки такого бездумного "господарювання" навкруги. 

Треба розуміти, що епоха ресурсного підходу минула і зараз потрібен сучасний та відповідальний підхід якій на заміну лінійній моделі економіки на відповідає принципам зеленої і кругової, відповідно до Європейського зеленого курсу. Пропонований підхід відповідає цілям сталого розвитку що схвалені Указом Президента України від 30.09.2019 року № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», зокрема таких Цілей як:

забезпечення переходу до раціональних моделей споживання і виробництва;
вжиття невідкладних заходів щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками;
збереження та раціональне використання океанів, морів і морських ресурсів в інтересах сталого розвитку;
захист та відновлення екосистем суші та сприяння їх раціональному використанню, раціональне лісокористування, боротьба з опустелюванням, припинення і повернення назад (розвертання) процесу деградації земель та зупинка процесу втрати біорізноманіття.

Впевнені, що такий підхід може бути реалізований тільки через спрямування і координацію УСІХ ресурсних державних агентств Кабінетом Міністрів України виключно через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері захисту довкілля та природних ресурсів.

Лист Громадської ради при Міндовкілля

Це правильно і розумно. Довгий час це було аксіомою, це розуміли майже усі керівники держави. Сподіваємося, що так залишиться і надалі.

Професійна асоціація екологів України розділяє стурбованість і закликає Держводагентство, Держлісагентство, Держрибагенство, Держгеонадра та ДАЗВ залишити у структурі відновленого Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!