Новини

Повернутися до переліку новин

Ірина Черниш, учасниця ініціативної групи SaveDnipro, співзасновниця чат-боту SaveEcoBot

Ініціативна група SaveDnipro розпочала свою діяльність у липні 2017 року, щоб захищати конституційні права містян Дніпра на чисте та безпечне для життя та здоров’я довкілля. Стали першими в Україні, хто пройшов процедуру оцінки впливу на довкілля від імені громадськості разом із головним промисловим забруднювачем міста, результатом чого стали обов’язки суттєвої екологічної модернізації виробничих потужностей.

У процесі адвокації створили перший в Україні екологічний чат-бот для моніторингу інформації про екологічні дозвільні документи й процедури промислових та інших забруднювачів довкілля — SaveEcoBot. А ще — для того, щоб мотивувати представників громад на реалізацію своїх прав щодо участі у формуванні сталого розвитку та діяльності, яка зумовлена впливом на довкілля, передбачених законами України. Бот агрегує дані про дозвільні процедури (такі як ОВД) і документи підприємств-забруднювачів у зручному форматі.

Ірина зазначила: в піклуванні про довкілля, зазвичай, найсильнішою буває особиста мотивація. Свій шлях обрала, коли я стала мамою, а здоров’я моєї дитини безпосередньо стало залежати від чистоти довкілля. Саме так я прийшла до осмислення, що екологічна безпека — це базова потреба людини, а моя особисто — захист навколишнього середовища.

Першою великою перемогою була успішна адвокаційна кампанія по захисту екологічних прав містян від негативного впливу промислової діяльності ДТЕК Придніпровської ТЕС (3 процедури ОВД у 2017-18 роках). Результатом стали зобов'язання найбільшого промзабруднювача міста провести екологізацію виробництва майже на 1 млрд грн. Перші заходи,  серед яких встановлення електрофільтра, моніторингу на межі санзони та джерелах викидів,  уже виконані.

Другим досягненням вважаю створення, разом із командою однодумців, єдиного екологічного чат-бота, який агрегує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля, яким користуються вже понад 385 тисяч користувачів на 2 континентах.

У планах — розвиток цифровізації екологічних процесів та процедур в Україні та за її межами, а також просування відкриття екологічних даних та розвиток систем екологічного моніторингу якості повітря.

Яке найзаповітніше бажання щодо збереження довкілля?
Я мрію, аби вся екологічна інформація була правдивою, відкритою та доступною (зрозумілою) для всіх громадян України, управлінські рішення приймались на користь навколишнього середовища та громадського здоров’я, а природні ресурси безпечно використовувались людьми.

Що б хотілося побажати жінкам, які працюють у сфері екології?
Головне побажання — віднайти баланс між захистом соціально-екологічних прав та власними внутрішніми ресурсами. Як у літаку — у першу чергу “маску на себе”. Бережіть себе, любі жінки, та захищайте свою планету!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!