Новини

Повернутися до переліку новин

Куди веде «зелений курс» вітчизняну агросферу?

Посилення загрози глобальних кліматичних змін змусило Євросоюз перейти від закликів і вмовлянь до рішучих дій. У сфері економіки прагнення зменшити кліматичну небезпеку для людства вилилися в розробку «Зеленого курсу».

Це політичний комплекс регуляторних і фінансових заходів, що передбачає підтримку передусім європейських агровиробників із тим, щоб перейти на рейки більш сталого, кліматично нейтрального виробництва. Курс стосується майже всіх сфер економіки та покликаний спонукати виробників до зменшення вуглецевих викидів. Тут передбачено дуже важливі законодавчі норми, що можуть становити як ризики, так і можливості для експортерів із третіх країн — зокрема, з України.

Двома словами, суть проєкту полягає в тому, що європейську промисловість змушують переглянути свої виробничі моделі, щоб мінімізувати викиди вуглецю до рівня зобов’язань ЄС.

До того ж європейці прагнуть створити рівні правила гри як для своїх виробників, так і для виробників імпортних товарів чи послуг.

Шлях від ферми до тарілки з виделкою

В рамках «Зеленого курсу» розроблено Концепцію From farm to fork («Від ферми до виделки»), або скорочено 2FTF.

Концепція передбачає відхід від споживання населенням жирних продуктів і надмірної кількості м’яса, натомість більше наголошуватиметься на споживанні зернових і загалом на рослинній їжі.

Розробляються також певні норми для європейських виробників із мінімізації викидів вуглецю, заходи з посилення захисту довкілля та підвищення ролі органічного агровиробництва.

Стратегія 2FTF зводиться до таких напрямів:

  1. заохочення розвитку органічного агровиробництва. Єврокомісія ставить завдання, щоб не менше як 20% сільгоспземель ЄС до 2030 року були орієнтовані на органічне агровиробництво. Разом із тим орні площі у ЄС вже розподілено, тож досягти зазначеної мети європейцям буде складно. Відтак зростає можливий прогноз про ліберальніший режим імпорту органічної агропродукції з країн сусідства, де зручна логістика, де є певні зобов’язання країн-партнерів. І ми тут краще позиціоновані, ніж інші треті країни щодо розширення доступу на ринок органічної агропродукції.
  2. передбачено заохочення застосування аграріями біологічних ЗЗР.
  3. Єврокомісія виділяє додатково 1 млрд євро в рамках європейської програми наукових досліджень HORIZON 2020 для фінансування досліджень згідно з пріоритетами кліматичного курсу. На практиці це означає, що наші дослідники зможуть подавати заявки на гранти для проведення освітніх програм для кадрів агрокомпаній з упровадження якісних методів агровиробництва або для фінансування досліджень.

Про Концепцію From farm to fork та багато інших гострих тем – на другому форумі, присвяченому екологізації АПК вже у лютому!

У Києві відбудеться вдруге міжнародний форум «AgroGreenDeal-2022: екотрансформація агросфери та відповідальність громад»

Організатори – Професійна асоціація екологів України, Національний центр сталого розвитку спільно з Всеукраїнською Асоціацією ОТГ та МХП


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!