Новини

Повернутися до переліку новин

Маємо шанс на реформу промзабруднення. Чи є ризики?

Нагадаємо, 18 листопада 2020 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування взяв за основу законопроєкт № 4167, поданий КМУ від 29.09.2020 року «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення». 

Цей документ передбачає запровадження інтегрованого дозволу, що має призвести до зменшення промислового забруднення.


 Глобально має бути усунуто проблему покомпонентного підходу до регулювання впливу на довкілля, новий механізм дозволить враховувати кумулятивний вплив, що здійснює суб’єкт господарювання на навколишнє природне середовище, у т.ч. і щодо ефективного споживання енергії та сировини, умов виведення з експлуатації та відновленням території промислового майданчика до безпечного екологічного стану.


Які переваги прийняття законопроєкту для України?

Законопроєкт № 4167 «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» розроблено з урахуванням вимог Директиви № 2010/75/ЄС про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення) відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Законопроєкт запроваджує інтегрований дозвіл для великих підприємств, які є найбільшими забруднювачами довкілля. Дозвіл передбачає комплексний підхід до підприємства та об’єднуватиме ті дозволи і умови, які на сьогодні покриваються дозволами на 

  • поводження з відходами, 
  • спеціальне водокористування і 
  • дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. 

Однак, це не формальне об’єднання дозволів, а нові європейські підходи до визначення нормативів викидів (скидів), що будуть застосовуватися на основі найкращих доступних технологій та методів управління.

Впровадження нового механізму регулювання промислового забруднення показало високу ефективність в країнах ЄС. Понад 50 000 промислових установок ЄС отримують інтегрований дозвіл. 

Законопроєктом передбачена процедура отримання інтегрованого дозволу через електронну систему, де всі дані щодо промислового забруднення та впливу на довкілля будуть опубліковані у вільному доступі.

Громадськість матиме доступ до даних, що декларує оператор підприємства, та зможе ефективно захищати свої екологічні права.

Змінюється підхід контролю за діяльністю промислових установок, а саме контролюючий орган:

  • братиме участь у процесі визначення умов дозволу;
  • систематично оцінюватиме ризики для довкілля;
  • здійснюватиме перевірки дотримання умов інтегрованого дозволу;
  • складатиме акт у відповідності умовам дозволу.

Професійна асоціація екологів України в цілому підтримує ПЗУ №4167, водночас акцентує увагу на ризики, не усунення яких спровокує хаос як для підприємств, так і для дозвільного (контролюючого) органу. 

Сам текст ПЗУ потребує ретельного доопрацювання! 

А саме, ПЗУ містить:

1. низку невизначених та оціночних понять, які застосовуються в термінології проєкту, наприклад «опосередковане вивільнення», «за необхідності», «значне забруднення», «високий рівень захисту довкілля»;

2. неузгодженість в додатковому ознайомлені зацікавлених сторін з заявою про отримання інтегрованого дозволу, по якому вже розпочата процедура;

3. невідповідність Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» наявності узгоджувальної комісії.

  • Інтегрований дозвіл є документом дозвільного характеру, а отже відповідно до статті 4 цього закону виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюються, зокрема дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру, а узгоджувальна комісія не є дозвільним органом у розумінні чинного законодавства;

4. формування спеціальної процедури державного контролю, не узгодженою з загальною системою контролю.

Прес-служба ПАЕУ
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!