Новини

Повернутися до переліку новин

«Мета - Zero Waste» та «Незручна правда. Глобальне потепління» — книги, які варто почитати

Редакція журналу «Екологія підприємства» започаткувала нову рубрику – «Екологія, література та кіно», у якій ми будемо збирати для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, які допоможуть інакше поглянути на взаємини природи та людини і змінити ставлення до навколишнього середовища.

Робін Мюррей. «Мета - Zero Waste»

Книга була написана на замовлення Грінпіс Великобританія Робіном Мюрреєм, професором Лондонської школи економіки і одним з провідних світових фахівців у галузі економіки поводження з відходами.

Термін «Zero Waste», який отримав уже достатнє поширення як за кордоном, так і у нас, має два значення: «нуль відходів» і «нуль втрат». В об'єднанні цих двох значень і полягає новий принцип ставлення до відходів виробництва та споживання.

представникам комерційних структур, а й усім, хто вважає проблему відходів однією з найважливіших.

Цитата:

«Кількість органічних відходів, вироблених мурахами, в чотири з гаком рази перевершує кількість відходів, вироблених шістьма мільярдами людей, що живуть сьогодні на земній кулі. Але мурашки не створюють екологічної проблеми — вони повертають всі продукти метаболізму в різні цикли. У природи немає відходів. Всі продукти метаболізму піддаються вторинному використанню в якості «їжі» для інших організмів».

Ал Гор. «Незручна правда. Глобальне потепління. Як зупинити планетарну катастрофу»

Цю книгу треба прочитати хоча б тому, що її написала людина, яка мало не стала президентом США.

Книга розповідає про екологію і загрозу, викликану глобальним потеплінням. Автор книги багато років веде кампанію по запобіганню негативного впливу людини на навколишнє середовище. Застереження вчених про страшні зміни клімату та опис недавніх катаклізмів, таких як ураган «Катріна», чергуються з епізодами з біографії Гора, які показують, як він прийшов до розуміння того, що глобальне потепління — це вже не політичне питання, а «моральний вибір», що стоїть перед цивілізацією.

У книзі понад 200 ілюстрацій

Рейчел Карсон. «Мовчазна весна» (Silent Spring)

«Мовчазна весна» – книга Рейчел Карсон про наслідки забруднення навколишнього середовища пестицидами, особливо ДДТ. Вперше видана в 1962 році.

У цій науково-популярній праці описується згубний вплив безладного застосовування отрутохімікатів на навколишнє природне середовище, особливо на птахів.

В кінці 1950-х років Карсон звернула увагу на проблеми охорони навколишнього середовища, особливо ті, які, на її думку, були викликані синтетичними пестицидами. Книга, яка користувалася популярністю та змусила значну частину американського суспільства замислитися про екологічні проблеми, викликала запеклий опір хімічних компаній. Попри цей опір, «Мовчазна весна» сприяла змінам законодавства про поводження з пестицидами, а надалі – повній забороні застосування ДДТ в сільському господарстві на всій території США і створення Агентства з охорони навколишнього середовища.

Документальний фільм «Незручна правда» (англ. An Inconvenient Truth)

Режисер Девіс Гуггенхайм, США, 2006 рік

Фільм, знятий за книгою Альберта Гора «Незручна правда. Глобальне потепління. Як зупинити планетарну катастрофу», в 2007 році був номінований на Оскар як найкращий документальний фільм. Слова «незручна правда» стали загальними, а сам фільм потрапив у рубрику «Це повинен знати кожен».

Читайте також: частина перша

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!