Новини

Повернутися до переліку новин

Міндовкілля VS Мінекономіки?

Professional Association of Ecologists of Ukraine (Професійна асоціація екологів України – ПАЕУ) є неурядовою професійною організацією, яка об’єднує понад 7200 членів, з яких 386 суб’єкти господарювання.

За 55 дні війни до ПАЕУ надійшло понад дві сотні запитів щодо здійснення оцінки впливу на довкілля в умовах воєнного стану як від суб’єктів господарювання, так і від УТО, здійснення якої заблоковано постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб» від 28 лютого 2022 р. № 165 та постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18 березня 2022 р. № 314, а також наказом Міндовкілля від 22.03.2022 № 159 щодо тимчасового обмеження доступ до Реєстру для зовнішнього використання.

Нагадаємо, оцінка впливу на довкілля охоплює 115 видів господарської діяльності, у т.ч. їх перепрофілювання, переоснащення, тощо.

З метою спрощення дозвільних процедур Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану і у відбудовний період» виключено з переліку видів планованої діяльності, яка підлягала оцінці впливу на довкілля плановану діяльність, спрямовану виключно на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків антитерористичної операції на території проведення антитерористичної операції на період її проведення, відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, відновлювальні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Станом на 18 квітня 2022 року близько на  30 % території країни ведуться або велися бойові дії, водночас вказані зміни не стосуються 70% території країни  

Фактично внаслідок бойових дій та зарегульованості, здійснення більшості бюджетоутворюючих  видів господарської діяльності заблоковано. 

З метою забезпечення безперервності господарської діяльності, підтримання економіки країни та збереження інвестиційного клімату, ПАЕУ надані відповідні  пропозиції до профільного комітету Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,  Міндовкілля, Міністерства економіки України та Державної регуляторної служби України (Обгрунтування необхідності реформування регуляторної системи з метою спрощення всіх економічно значущих процедур, в т.ч. ОВДЯкі прогалини в нормативному забезпеченні господарської діяльності в умовах воєнного стану потребують негайного усунення: звернення ПАЕУ)  

ДРС в листі від 28.03.2022 № 1293/0/20-22 (Дивитись лист) підтримано пропозиції ПАЕУ та висловлено готовність до участі в підготовці відповідних змін до законодавства.

Міндовкілля за ці 55 дні здійснено наступні кроки:

23 березня 2022 року опубліковано бланк заяви щодо надання доступу до реєстру.

Проте, жоден суб’єкт господарювання, який направляв заяву, доступ не отримав.

 31 березня 2022 року Заступником Міністра Романом Шахматенко було озвучено, що Міндовкілля запустить процедуру ОВД за «напів-декларативним принципом».

Водночас, така можливість не регламентована ні відповідними актами КМУ, ні Міндовкілля.

 08 квітня 2022 року опубліковано роз’яснення для суб’єктів господарювання. Зокрема, суб’єктам господарювання у яких процедура з оцінки впливу на довкілля знаходиться на другому етапі розгляду у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля, тобто отримані зауваження і пропозиції громадськості та, у разі подання, умови щодо обсягу дослідження від органу влади, якщо безпекова ситуація дозволяє Міндовкілля рекомендує наступне:

  • підготувати оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, звіт з оцінки впливу на довкілля, відомості (документи, матеріали), що підтверджують факт та дату опублікування, розміщення або оприлюднення в інший спосіб суб’єктом господарювання повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, та оголошення про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля, якщо такі вже опубліковані, або договір з друкованими засобами масової інформації про опублікування таких документів, а також документ, що підтверджує внесення плати за проведення громадського обговорення;
  • зазначені документи разом із супровідним листом з обов’язковим зазначенням номеру справи у Реєстрі та контактних даних суб’єкта господарювання надіслати на електронну пошту уповноваженого центрального органу: OVD@mepr.gov.ua , для подальшого завантаження їх у Реєстр.

Міндовкілля зазначає, що далі процедура з оцінки впливу на довкілля проводиться відповідно до вимог Закону, водночас вказуючи, що даний лист не є нормативно-правовим актом і не встановлює правових норм.

ПАЕУ звертає увагу, що Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» чітко регламентовано процедуру її проведення, зокрема забезпечення гласності оцінки впливу на довкілля та своєчасного, адекватного та ефективного інформування громадськості на всіх етапах дозвільної процедури.

Фактично, розміщення в закритому реєстрі документів як суб’єктів господарювання, так і УЦО, без можливості доступу до них громадськості порушує основний принцип гласності оцінки впливу на довкілля, нівелює відкритість і доступність даної оцінки, а також порушує вимоги Директиви 2011/92/ЄС.

При цьому лист Міндовкілля стосується лише тих суб’єктів, знаходиться на другому етапі розгляду у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля. Відносно всіх інших суб’єктів господарювання та інших видів діяльності, господарська діяльність залишається заблокованою.

4) 15 квітня 2022 року Міндовкілля надало відповідь на звернення ПАЕУ Дивитись відповідь, основні тези якого наступні:

- із 29 необхідних у природоохоронній сфері документів дозвільного характеру, 23 переведено у декларативну форму. Тобто наразі фактично лишилося лише 6 документів дозвільного характеру, які необхідно отримати для ведення тої чи іншої господарської діяльності.

ПАЕУ наголошує, що 1 дозвільний документ (висновок з оцінки впливу на довкілля) стосується не 1 виду господарської діяльності, а 115 видів господарської діяльності. 

  • міністерством без обмежень видаються дозвільні документи, у т.ч. висновок з оцінки впливу на довкілля.

ПАЕУ звертає увагу, що дана дозвільна процедура заблокована, про що свідчать як вище вказані нормативно-правові акти, так і публічні дії міністерства. Додатково, ПАЕУ сформовано запит до Міндовкілля щодо кількості висновків, виданих після 24.02.2022  Подивитись лист

  • обов’язковим елементом процедури відповідно до міжнародних зобов’язань є участь громадськості.

Саме на забезпечення гласності оцінки впливу на довкілля та своєчасного, адекватного та ефективного інформування громадськості на всіх етапах дозвільної процедури звертає увагу ПАЕУ. В умовах воєнного стану дотримання даного принципу не можливо і рекомендації Міндовкілля щодо опрацювання документів без доступу громадськості і прямим порушенням закону.

Тому, з метою безперервності господарської діяльності, підтримання економіки країни та збереження інвестиційного клімату, ПАЕУ пропонує запровадити відносно даного дозвільного документу декларативний принцип з обов’язковим проходженням всієї дозвільної процедури в післявоєнний час та дотримання європейських вимог.

Не втрачаючи надії в здоровий глузд очільників Міндовкілля, маючи підтримку ДРС, Мінекономіки, в черговий раз ПАЕУ наголошує на необхідності розблокування господарської діяльності на період військового стану.

Підготовано комітетами екологічного права та законотворчості і промислової екології та інновацій ПАЕУ

Прес-служба ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!