Новини

Повернутися до переліку новин

Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба відзначається 7 вересня

На 7 вересня встановлена одна з пам'ятних дат ООН, яка носить назву - Міжнародний день чистого Повітря для блакитного неба (International Day of Clean Air for blue skies). У 2020 году вона відзначалася вперше.

Тема Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба в 2021 році - «Здорове повітря, здорова планета», що підкреслює медичний аспект проблеми забруднення повітря, особливо в умовах пандемії COVID-19. Цього року акцент робиться на пріоритетності потреби в здоровому повітрі для всіх, при цьому розмова ведеться досить широко, щоб охопити інші найважливіші питання, такі як зміна клімату, здоров'я людини і планети, а також цілі в галузі сталого розвитку. Цей день служить закликом до дії, щоб об'єднати наші зусилля і заявити про наше право на чисте повітря.

Проблема, що впливає на здоров'я і клімат

Вплив на здоров'я: крихітні, невидимі частинки забруднення проникають глибоко в наші легені, кров і тіла. Ці забруднювачі є причиною приблизно третини смертей від інсульту, хронічних респіраторних захворювань і раку легенів, а також причиною однієї чверті смертей від серцевого нападу. Приземний озон, що утворюється при взаємодії багатьох різних забруднювачів при сонячному світлі, також є причиною астми і хронічних респіраторних захворювань.

Вплив на клімат: короткочасно забруднюють атмосферу речовини, що відносяться до числа тих забруднювачів, які найбільшою мірою пов'язані як з впливом на здоров'я, так і з глобальним потеплінням. Вони зберігаються в атмосфері від декількох днів до декількох десятиліть, тому їх скорочення матиме негайну вигоду для клімату і здоров'я тих, хто живе в місцях зниження рівнів забруднення.

Запобігання та зменшення забруднення повітря в цілях поліпшення якості повітря в глобальному масштабі

Забруднення повітря є найсерйознішим екологічним ризиком для здоров'я людини і однією з основних причин смерті і захворювань в світі - за наявними оцінками, забруднення повітря в приміщеннях і поза ними стало причиною близько 6,5 млн. випадків передчасної смерті (2016) у всьому світі. 

Особливо в країнах, що розвиваються, забруднення повітря в непропорційній мірі зачіпає жінок, дітей і людей похилого віку, включаючи малозабезпечені верстви населення, оскільки вони часто піддаються впливу високих рівнів забруднення навколишнього повітря і забруднення повітря в приміщеннях в результаті приготування їжі та опалення з використанням деревного палива і гасу.

Забруднення повітря є глобальною проблемою, що має далекосяжні наслідки у зв'язку з його перенесенням на великі відстані. За відсутності рішучих дій число передчасних смертей, викликаних забрудненням навколишнього повітря, за існуючими оцінками, може збільшитися більш ніж на 50 відсотків до 2050 року.

Забруднення повітря загрожує високими витратами для суспільства з огляду на негативні наслідки, зокрема, для економіки, продуктивності праці, витрат на охорону здоров'я і туризм. Інвестиції в діяльність по боротьбі із забрудненням повітря несуть фінансові вигоди у зв'язку з тим, що існує економічне обґрунтування для прийняття відповідних заходів і є рентабельні варіанти вирішення даної проблеми.

У зв'язку з поганою якістю повітря виникають труднощі в контексті забезпечення сталого розвитку для всіх країн, зокрема, в містах і міських районах в країнах, що розвиваються, де рівні забруднення повітря перевищують граничні норми, встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров'я в Керівних принципах щодо якості повітря.

Деякі забруднювачі повітря, такі як вуглець, метан і приземний озон, також є короткочасно забруднюючими атмосферу речовинами, що виявляють вплив на клімат, і в значній мірі є причиною смертності, пов'язаної з забрудненням повітря, а також впливають на сільськогосподарські культури і, відповідно, на продовольчу безпеку, а скорочення їх обсягу має супутні вигоди для клімату.
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!