Новини

Повернутися до переліку новин

МЗВ: важливо не дозволити втратити перший звітний рік

Нагадаємо, 01 січня 2021 р. вступив в дію Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (далі – Закон), відповідно до якого промислові підприємства до 31 березня 2022 р. мають подати до Міндовкілля звіти про викиди парникових газів, верифіковані акредитованими в Національному агентстві з акредитації України верифікаторами.

Промислові підприємства  – учасники ПАЕУ, серед яких більшість великих та середніх промислових підприємств України, висловлють стурбованість відсутністю достатньої кількості акредитованих верифікаторів.

Professional Association of Ecologists of Ukraine (Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) – інноваційна, незалежна, сучасна професійна спілка фахівців, що дбають про екологізацію економіки України.

Одним із завдань ПАЕУ є здійснення представництва та захист законних професійних та інших спільних інтересів учасників Асоціації в органах центральної та місцевої влади, інших державних і недержавних установах та організаціях.

Для проходження коректної та повноцінної верифікації  оператори установок мали розпочати процес відбору верифікатора в липні 2021 р., а в вересні – повинні були розпочатися верифікаційні заходи. Але до листопада 2021 року в реєстрі акредитованих органів з оцінки відповідності не було жодного акредитованого верифікатора, а до початку лютого 2022 р. – всього один.

 На сьогоднішній день акредитовано 3 юридичних особи для більш, ніш 1000 установок (верифікацій).

Таким чином, ані достатньої кількості акредитованих верифікаторів, ані наявного часу не достатньо для того, щоб  промислові підприємства, сумлінно виконуючи вимоги Закону, змогли належним чином звітувати про свої викиди ПГ.

         Хочемо зазначити, що потенційна проблема з акредитацією верифікаторів передбачалась нами і тому неодноразово підіймалась на засіданнях Комітетів промислової екології й інновацій ПАЕУ, у т.ч. за участю представників Міндовкілля, НААУ, які інформували про наявність всіх необхідних ресурсів для забезпечення своєчасного забезпечення акредитації верифікаторів.

         Але, як виявилося, процес акредитації займає приблизно 9-11 місяців. Такі часові рамки акредитації ніяк не корегуються із часовими рамками верифікації, особливо, першого року дії Закону, що говорить про те, що проблема існувала потенційно і об’єктивно, але ж не була розглянута та врахована.

         У зв’язку з вищевикладеним вважаємо необхідним обговорити ситуацію, що склалася, на спільному розширеному засіданні

  • Комітету промислової екології та інновацій ПАЕУ
  • Комітету з питань зміни клімату та захисту озонового шару Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України

за участю всіх зацікавлених сторін:

  • Міндовкілля
  • Мінекономіки
  • НААУ
  • Оператори установок
  • Зацікавлені громадські організації

         Ми маємо знайти вихід та не дати втратити перший звітний рік, який є конче важливим для подальшого впровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ), справедлива модель якої потребує верифікованих даних про викиди парникових газів  вже за перший звітний 2021 рік, бо це є євроінтеграційними зобов’язанням України.

Людмила Циганок, Президент профспілки екологів ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!