Новини

Повернутися до переліку новин

На який період відмінено планові перевірки ДЕІ?

Чи вважається захід контролю здійсненим, якщо він розпочався 24 лютого, але не завершився?

Чи не суперечить постанова № 303 тому, що необхідно фіксувати всі злочини російської агресії, у т.ч які сталася на підприємстві?

Як працює Оперативний штаб ДЕІ, якщо  діє мораторій?

Саме такі питання щодня отримує консультативний центр ПАЕУ.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303  припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

При цьому, Державна регуляторна служба України  (надалі - ДРС) звертає увагу суб’єктів господарювання на інформування у разі порушення контролюючими органами вимог законодавства під час дії воєнного стану в Україні та просить інформувати ДРС про такі порушення.

Інформацію про порушення надсилати на офіційну електронну адресу служби inform@drs.gov.ua за формою:

№ пп

Назва органу контролю

Суть порушення

Найменування суб’єкта господарювання

            Водночас,  ДРС наголошує, що на законодавчому рівні не врегульоване питання, пов’язане з проведення органами державного нагляду (контролю) заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності в умовах воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації, - не врегульоване.

Саме з цією метою та задля якісного та ефективного регулювання процесів контролю бізнесу в умовах воєнного стану ДРС та Міністерства економіки України у розрізі державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності розроблено проект закону

Проектом пропонується:

Доступ до Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю)

В умовах воєнного, надзвичайного           стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації доступ до Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) мають лише посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності та органів державного нагляду (контролю).

Мораторій на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності

В умовах воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, які на дату введення в дію воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації були розпочаті, але не завершені вважаються такими, що не відбулися.

У разі оголошення правового режиму воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації та протягом шести місяців після завершення їх дії автоматично встановлюється мораторій на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Особливості позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності

В умовах воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, які на дату введення в дію воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації були розпочаті, але не завершені вважаються такими, що не відбулися.

У разі оголошення правового режиму воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації та протягом шести місяців після завершення їх дії автоматично встановлюється мораторій на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

 

У разі наявності загрози безпеки населення або навколишнього середовища мораторій на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) може бути скасований рішенням Кабінету Міністрів України за поданням міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, який формує політику у відповідній сфері господарської діяльності, погодженим з Міністерством економіки України та Державною регуляторною службою України. Мораторій може бути скасований як на всій території, на яку поширюється відповідний правовий режим воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації, так і на її окремих частинах, що повинно бути обґрунтовано у рішенні Кабінету Міністрів України.

В умовах воєнного, надзвичайного стану, оголошення зони надзвичайної екологічної ситуації результати проведених позапланових заходів державного нагляду (контролю) (розпорядчі документи, застосовані санкції) можуть бути оскаржені в адміністративному порядку до Державної регуляторної служби України за вибором суб’єкта господарювання. Скарга розглядається в порядку, встановленому Державною регуляторною службою України, протягом 5 робочих днів, за результатами чого приймається рішення, яке є обов’язковим для виконання органом державного нагляду (контролю).

ПАЕУ розділяє та підтримує запропоновані зміни державним регулятором.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!