Новини

Повернутися до переліку новин

Обговорення змін до ПЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» відбудеться 13 та 14 вересня

Міндовкілля запрошує представників громадськості та бізнесу долучитись обговорення проєкту змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

  • Обговорення з представниками бізнесу:

Дата: 13 вересня 2022 року

Час: 10.00 -12.00

Формат: онлайн платформа Webex.

  • Обговорення з представниками громадськості:

Дата: 14 вересня 2022 року

Час: 10.00 -12.00

Формат: онлайн платформа Webex.

Текст законопроєкту ТУТ >>>

Нагадаємо, в спілці професіоналів довкілля ПАЕУ проаналізували пропоновані зміни і акцентують:

ПЗУ жодним чином не вирішує основні проблеми процедури ОВД в Україні – наявність скринінгу та скоупінгу, про що неодноразово заявляла і наголошувала ПАЕУ.

Законопроект не містить будь-яких значних змін по суті процедури.

Фактично основними позитивними змінами є відсутність необхідності публікацій у ЗМІ та незначне скорочення термінів процедури ОВД. Всі інші зміни, що стосуються змін у процедурі ОВД є суто формальними.

‼️ При цьому головними проблемами процедури ОВД є не її тривалість, а її безпрецедентна корупційність.

Фактично, будь-який уповноважений орган може без будь-якого зрозумілого обґрунтування надавати відмови у видачі висновку з ОВД та зупиняти інвестиційні проекти.

Також дуже часто уповноважені органи відправляють інвестиційні проекти на додаткову процедуру ОВД, яка по суті є прихованою відмовою.

Законопроект розширює кількість причин відмов у видачі висновку з ОВД, навіть порівняно із Законом України про дозвільну систему у сфері господарської діяльності.

При цьому містить абсолютно розмиті поняття, такі як «порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства до звіту з оцінки впливу на довкілля», які фактично законодавством не встановлені.

А ті, що містяться у статті 6 Закону «Про ОВД» мають загальний характер.

Фактично застосування цих вимог до всіх звітів з ОВД заперечує саме поняття скоупінгу, яке є важливим аспектом процедури ОВД у країнах Євросоюзу.

‼️ Наша спілка критично оцінює наступні зміни, запропоновані Проєктом в частині визначення підстав для надання висновку з оцінки впливу на довкілля, у якому визначено недопустимість провадження планованої діяльності, та підстави для відмови у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля, без пропозиції уповноваженого органу щодо прийнятної альтернативи та визначення екологічних умов планованої діяльності.

‼️‼️Запропоновані положення суперечать положенням Директиви, яка чітко врегульовує процедуру ОВД, та не передбачає можливості уповноваженого органу відмовити у видачі висновку з ОВД (ст. 1, п. 2 п. п. g Директиви).

Відповідно до ст. 6 Закону уповноважений орган видає висновок з оцінки впливу на довкілля, яким виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає:

  • допустимість планованої діяльності чи
  • обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

У випадку визнання планованої діяльності недопустимою логічно зобов’язати уповноважені органи пропонувати суб’єктам господарювання альтернативний екологічно обґрунтований варіант, який узгоджується письмовою згодою із суб’єктом господарювання.

‼️ До того ж з метою уникнення маніпуляцій, рейдерства з боку недобросовісних громадських організацій та громадян, слід внести в Закон поняття «зацікавлена громадськість», як це передбачено пунктом е статті 1 Директиви 2011/92/ЄС:

«зацікавлена громадськість»: громадськість, що зазнає шкоду або ризикує зазнати шкоду від зазначених в частині 2 статті 2 процедур прийняття рішень в сфері навколишнього природного середовища або яка має інтерес, що повинен бути відстояним за таких обставин

Також створюються більш жорсткі вимоги для оприлюднення інформації та відповідальність за це повністю перекладається на суб’єкт господарювання.

Це буде створювати додаткові штучні приводи для відмов у видачі висновків ОВД та видачі негативних висновків ОВД

Пропозиції ПАЕУ ДО ПОРІВНЯЛЬНОЇ ТАБЛИЦІ Проєкту Закону України «Про зміни до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» тут >>>

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!