Новини

Повернутися до переліку новин

Обрізання дерев: як на практиці дотримуються вимог та яких порушень важливо уникати?

Згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006 року (далі – Правила), які розроблені з метою охорони та збереження зелених насаджень у містах та інших населених пунктах (далі - зелені насадження) і утримання їх у здоровому впорядкованому стані тощо. Правила є обов'язковими для виконання всіма установами, підприємствами, організаціями та громадянами, які займаються проектуванням, створенням, ремонтом і утриманням зелених насаджень, розташованих на територіях населених пунктів України.

У Правилах зазначено, що при механічному пошкодженні стовбурів або видаленні гілок деревина пошкоджується різними  цвілевими грибами і бактеріями, що зумовлює утворення дупел. Для збереження таких дерев необхідний своєчасний догляд за утвореними дуплами і ранами.

Під час обробки дупел необхідно видаляти гострим ножем або стамескою загнилу частину деревини аж до здорової. Рана дезінфікується 5%-ним розчином залізного або мідного купоросу і цементується. Після затвердіння поверхню обробленого дупла необхідно покрити масляною фарбою, бажано під колір кори дерева.

Місця механічних  пошкоджень кори і деревини стовбура або гілок дерев необхідно зачистити ножем до здорового місця, а потім змастити садовою замазкою. Для більш швидкого загоювання ран доцільно використовувати пасти і мазі,  виготовлені з додаванням гетероауксину в концентрації 0,01 - 0,025%.

Обрізають дерева навесні до розпукування бруньок або восени після опадання листя. У дерев видаляють порослеві пагони,  які утворюються біля кореневої шийки, а також на стовбурах в міру її появи. Сухі гілки обрізують у міру їх виявлення впродовж року.

Під час догляду за  деревами  застосовують три види обрізання: формувальне, омолоджувальне й санітарне. 

1. Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування скелетних гілок, а також дерев, пересаджених з лісу (з асиметричною витягнутою вгору кроною).

Хвойні породи погано переносять обрізання, тому його проводять лише на деяких видах туй, ялин, ялівців, які використовують у високих живоплотах уздовж шосейних доріг і залізниць, біля меморіалів.

2. Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився.

3. Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також  гілок, спрямованих  всередину крони або зближених одна з одною. Обрізанню підлягають також пагони,  що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.

Санітарне обрізання потрібно проводити щороку протягом вегетаційного періоду.

Зразу після обрізання всі рани діаметром понад 2 см зашпаровують садовою замазкою або зафарбовують олійною фарбою на натуральній оліфі під колір крон дерева. У хвойних дерев та тих, що дуже виділяють смолу, рани не замащують.

А як на практиці дотримуються цих вимог?

Розглянемо питання боротьби з омелою. 

Омела біла (Viscum album) - вічнозелена кущова рослина - напівпаразит. Омела паразитує переважно на листяних породах дерев, зрідка на хвойних.  Паразитуючи на деревах, омела викликає всихання гілок вище місця прикріплення, чим завдає шкоди лісовому господарству. У місці проникнення коренів омели уражені нею дерева стають крихкими і легко ламаються під поривами вітру. Омела як вічнозелена рослина продовжує випаровувати воду після закінчення вегетаційного періоду, що призводить до передчасної загибелі дерева-господаря. Це особливо небезпечно у пішохідних місцях на виробничих майданчиках, поблизу адмінбудівель, у парках і скверах, а також поблизу під’їзних шляхів для автотранспорту.

Під час подорожей по Україні автором виявлено масове ураження дерев омелою білою (Viscum album), яке охопило усі області України. В окремих регіонах поширення омели набуло розмахів епідемії. Науковці це пов'язують із змінами клімату та погіршенням екологічної ситуації. Останніми роками ураження омелою приймає масштаби екологічної катастрофи. Тому боротьба з омелою має носити не стихійний характер, а бути організованою та послідовною. У багатьох країнах Європи є спеціальні національні програми по боротьбі з омелою. В Україні такі програми існують лише в великих містах, але з 2005 року їх фінансування скоротилося або припинилося взагалі. Найбільшої загрози омела несе зеленим насадженням автодоріг, оскільки за ними майже ніхто не доглядає, про що свідчать ці фото, які зроблені мною обабіч дороги Гадяч-Полтава (фото 1, 2). 
 

Фото 1. Фото 2.
Боротися з омелою досить складно, але необхідно, і бездіяльність Державної екологічної інспекції та інших контролюючих органів призводить до того, що суб’єкти господарювання та відповідні комунальні органи і Укравтодор самоусунулися від боротьби з цим напівпаразитом.

Також потребує особливої уваги питання дотримання Правил при обрізанні дерев. На наведених нижче фото ми бачимо, що на даний час майже ніхто не дотримується правил обрізання дерев, особливо у частині оброблення ран олійною фарбою чи спеціальною мастикою. На фото 3, 4 наведено обрізку гілок каштану без замазки ран на вул. Гарматній, у м. Києві. 

 

Фото 3. Фото 4.

На фото 5, 6 результат обрізки дерев у минулому без замазки ран, а на фото 7,8 із замазкою, вул. Гарматна, м. Київ.

Фото 5. Фото 6.
Фото 7. Фото 8.

Як видно з наведених фото, дуже важливо дотримуватись Правил, і обов’язково при будь-якому механічному пошкодженні стовбурів або видаленні гілок деревина пошкоджується, з ран витікає сік, і до неї потрапляють різні цвілеві гриби та бактерії,  що зумовлює утворення дупел. Під час обробки дупел необхідно видаляти гострим ножем або стамескою загнилу частину деревини аж до здорової. Рана дезінфікується 5%-ним розчином залізного або мідного купоросу і цементується. Після затвердіння поверхню обробленого дупла необхідно покрити масляною фарбою, бажано під колір кори дерева. Місця механічних пошкоджень кори і деревини стовбура або гілок дерев необхідно зачистити ножем до здорового місця, а потім змастити садовою замазкою. Для більш швидкого загоювання ран доцільно використовувати пасти і мазі, виготовлені з додаванням гетероауксину в концентрації 0,01 - 0,025%.

Які дії вкрай важливі вже зараз?

  1. Таким чином, відповідним державним органам та органам місцевого самоврядування необхідно вжити дієвих заходів щодо дотримання виконавцями робіт Правил при поводженні із зеленими насадженнями. 
  2. Крім цього, необхідно зобов’язати Державну екологічну інспекцію під час проведення планових перевірок суб’єктів господарювання чи територіальних громад, в актах зазначати про дотримання чи недотримання Правил при поводженні із зеленими насадженнями, особливо при обрізанні дерев, а також відмічати в актах про наявність на їх території уражених омелою дерев та видавати приписи щодо боротьби з нею. 
  3. На державному рівні необхідно ініціювати створення Україні програми щодо фінансування боротьби з омелою.

Підготував Петро Дригулич, еколог, експерт

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!