Новини

Повернутися до переліку новин

Оцінка впливу на довкілля під час COVID-19 та обмежувальних заходів.

З 12 березня наша країна, як і більшість країн світу, перебуває у стані карантину. І хоча зараз, поетапно відбувається вихід з обмежувальних заходів, можливість їх повторного застосування присутня.

Водночас, суб’єкти господарювання як критичної інфраструктури, так і інші продовжують здійснювати свою діяльність, у т.ч. планувати нові напрямки.

Одним із таких видів діяльності є планована діяльність, передбачена Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», яка вимагає проходження спеціальної процедури.

Однією із обов’язкових складових процедури є громадське обговорення планованої діяльності, у т.ч. громадське слухання. Але під час карантину, чи бідь-яких обмежувальних заходів, проведення громадського слухання унеможливлюється.

З метою врегулювання даного питання комітетом з питань екологічної політики та природокористування запропоновані зміни, викладені у проекті Закону про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) № 3438 від 06.05.2020

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68761, спрямовані врегулювання особливостей проведення громадського обговорення планованої діяльності після подання звіту з оцінки впливу на довкілля у період дії карантину, та визначення правових наслідків непроведення та непризначення громадських слухань у цей період.

Проєктом закону пропонується доповнити статтю 17 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» частиною 2-1, в якій передбачити, що:

  1. У період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України у зв'язку із запобіганням поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), до повного його скасування та протягом 30 днів після завершення такого періоду, з метою запобігання поширенню на території України коранавірусної хвороби (COVID-19), громадське обговорення планованої діяльності проводиться виключно у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді), про що зазначається у звіті про громадське обговорення.
  2. У цей період громадські слухання, передбачені статтею 7 цього Закону, не проводяться та на дати, що припадають на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не призначаються.
  3. Заплановані громадські слухання, дата проведення яких припадає на період дії зазначених заходів, вважаються такими, що не відбулися і повторно не проводяться.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, станом на 02.04.2020 по Україні мало пройти 48 громадських слухань. На період карантину має бути організовано ще 110 слухань. Організація та проведення даних слухань по всій України ставить під загрозу здоров’я та життя громадян.

У той же час, зупинка процедури позбавить суб’єкта господарювання права отримати висновок з оцінки впливу на довкілля і, як наслідок, призведе до:

  • повної зупинки діяльності суб’єкта господарювання;
  • відтермінування заходів з модернізації, реконструкції тощо;
  • унеможливлення отримання та/або зупинки процесу отримання суб’єктами господарювання документів дозвільного характеру та ліцензій.

Одночасно прийняття проекту забезпечить врахування зауважень та пропозицій громадськості щодо захисту довкілля та охорони здоров’я населення у процесі провадження господарської діяльності без необхідності зупинення на період дії карантину дозвільних процедур.

ПАЕУ визнає необхідність функціонування адміністративних послуг під час обмежувальних заходів та підтримує запропоновані зміни.

Водночас, ПАЕУ звертає увагу, що відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» уповноважений територіальний орган, а у випадках, визначених частинами третьою і четвертою статті 5 цього Закону, - уповноважений центральний орган забезпечує підготовку звіту про громадське обговорення. Невід’ємною частиною звіту про громадське обговорення є відомості про оприлюднення інформації в порядку, визначеному статтею 4 цього Закону, та підтвердження такого оприлюднення, перелік матеріалів, наданих на розгляд громадськості, протоколи громадських слухань, усі отримані письмові зауваження і пропозиції громадськості, а також таблиця із зазначенням інформації про повне врахування, часткове врахування або обґрунтоване відхилення отриманих під час громадського обговорення зауважень та пропозицій. Звіт про громадське обговорення вноситься до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля не пізніше строку, визначеного частиною сьомою статті 9 цього Закону. Вимоги до змісту та форми звіту про громадське обговорення встановлюються уповноваженим центральним органом.

Запропонованими змінами питання щодо складання протоколу громадських слухань не врегульовано.

З метою дотримання вимог нормотворчої техніки та усунення можливих правозастосовних колізій, ПАЕУ пропонує викласти ч.2-1 ст. 17 у редакції, зазначеній у таблиці.

 

Таблиця пропозицій ПАЕУ до проекту № 3438 від 06.05.2020

 

Зміст положення (норми) проекту № 3438 від 06.05.2020

Зміст положення (норми) пропозицій ПАЕУ до   проекту № 3438 від 06.05.2020

Стаття 17. Прикінцеві та перехідні положення

21. Тимчасово, протягом дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, до повного його скасування та протягом 30 днів після завершення такого періоду, з метою запобігання поширенню на території України коранавірусної хвороби (COVID-19), громадське обговорення планованої діяльності проводиться виключно у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді), про що зазначається у звіті про громадське обговорення. У цей період громадські слухання, передбачені статтею 7 цього Закону, не проводяться та на дати, що припадають на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не призначаються. Заплановані громадські слухання, дата проведення яких припадає на період дії зазначених заходів, вважаються такими, що не відбулися і повторно не проводяться.

Стаття 17. Прикінцеві та перехідні положення

21. Тимчасово, протягом дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, до повного його скасування та протягом 30 днів після завершення такого періоду, з метою запобігання поширенню на території України коранавірусної хвороби (COVID-19), громадське обговорення планованої діяльності проводиться виключно у формі надання письмових зауважень і пропозицій (у тому числі в електронному вигляді) без складання протоколу громадських слухань, про що зазначається у звіті про громадське обговорення. У цей період громадські слухання, передбачені статтею 7 цього Закону, не проводяться та на дати, що припадають на період дії заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), не призначаються. Заплановані громадські слухання, дата проведення яких припадає на період дії зазначених заходів, вважаються такими, що не відбулися і повторно не проводяться.

 

 

 

 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!