Новини

Повернутися до переліку новин

Озеленення планети-2021: проєкт консолідації влади, громад та бізнесу, який реалізовується в 140 країнах світу

Автор:
Ганна Крисюк, президентка Business Woman Club

 

Проблема глобального потепління стає дедалі боліснішою для суспільства, тому ми маємо вживати негайних заходів задля гальмування даного процесу. Передусім маємо впровадити масштабну інформаційну кампанію, як на національному рівні, так і на міжнародному. «Озеленення планети–2021» — масштабний проєкт, покликаний об’єднати жителів планети заради спільного, більш «зеленого» майбутнього. Яка мета проєкту? Як вдалося консолідувати владу, громаду та бізнес? Та які результати вже можна спостерігати в реалізації проєкту? З'ясовуємо в інтерв’ю.

Яка головна мета проєкту «Озеленення планети» і хто став ініціатором?

Глобальна місія проєкту, навколо якої об’єднані всі екологічні акції, — залучити 100 млн людей до висадження 100 млн дерев до 2023 року. Це той етап зміни свідомості людства, якого ми прагнемо досягти, аби сприяти відновленню екосистеми планети.

Проблема глобального потепління стає все дедалі болісною для суспільства, тому ми маємо вживати негайних превентивних заходів і провадити масштабну інформаційну кампанію на міжнародному рівні. Важливими є зміни, що об’єднують і кількісні показники висаджених дерев, та більш глибокі зрушення в розумінні людьми загрози вичерпності природних ресурсів.

Ініціювали проєкт й почали втілювати його в життя разом із Сергієм Гайдайчуком — президентом і засновником CEO Club Ukraine, а також друзями та партнерами з усіх куточків України та світу: бізнесменами, дипломатами, політиками.

В усіх процесах реалізації нам надавали суттєву підтримку Державне агентство лісових ресурсів України, Міністерство закордонних справ України та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. До нас також долучилися представники ЗМІ та громадськість. Тому сміло всім говоримо, що співорганізатором проєкту є кожен, хто висадив хоча б одне дерево та намагається змінити ставлення інших до природи!

Що стало поштовхом для впровадження проєкту? Як усе розпочиналося?

Усвідомлення важливості змін. Багато людей не замислюються над тим, як їхні дії, навіть незначні, можуть вплинути на екосистему планети. Необізнаність в екологічних процесах призвела до наслідків, прояви яких ми можемо спостерігати вже сьогодні. Із розуміння потреби негайно діяти постала ідея екологічної ініціативи, що сприятиме об’єднанню екосвідомих людей та стане рушієм глобальних змін. Наразі ми діємо не лише для себе, а й з огляду на майбутні покоління. Усе починається із доволі лаконічної й зрозумілої, але наповненої важливим сенсом думки: аби жити добре завтра, потрібно змінювати сьогодення. Змінювати в першу чергу філософію мислення людей і шанобливе ставлення до природи.

Спочатку ми реалізували національний екопроєкт «Озеленення України», що мав на меті консолідувати українське суспільство навколо природоохоронної тематики, проте згодом зрозуміли потенціал тієї сили, яку несе ця ініціатива та почали роботу над глобальним проєктом Greening of the Planet разом із нашими міжнародними партнерами у 100 країнах світу.

Хто задіяний у проєкті «Озелененні планети»?

Проєкт має досить розгалужену регіональну й міжнародну системи. Вони чимось нагадують крону дерева на нашому логотипі: від найменших гілок до більш розлогих, вони формують екорух світу. У нас на початку навіть був лозунг: «Ми всі одного коріння!».

Співорганізатори керують ініціативами у рамках своєї області, міста чи країни, здійснюючи тим самим різні активності: від висадження дерев і до висвітлення процесу на своїх ресурсах. Наразі дуже швидко розвивається міжнародна система, і це не може не радувати! Цього року до нас долучились понад 140 країн. Усі вони були задіяні у висадженні дерев у рамках нашого проєкту. Цьому сприяє проста форма участі: сайт, де чітко та просто прописані всі правила та умови. Кожен може стати як учасником, так і партнером/організатором за умови дотримання декількох ключових правил, які є принципово важливими для нашої ініціативи:

  1. Не спекулювати політичними гаслами;
  2. Не шукати комерційної вигоди;
  3. Не дискредитовувати та не звинувачувати за фактором віросповідання, раси та ін. Усі мають рівні права на об’єднання довкола теми відновлення екосистеми.

Пані Ганно, що стало справжнім магнітом для всіх суб’єктів взаємодії: влади, бізнесу, суспільства?

Відчуття причетності до глобального руху, який може змінити вектор розвитку екологічної свідомості кожної людини. Кожен із суб’єктів намагався запровадити якісь зміни і стати носієм масштабної ідеї, однак лише консолідація сил надає впевненість у своїх діях та майбутніх звершеннях. Усі зацікавлені в тому, аби припинити завдавати шкоду нашій екосистемі. Наразі дії кожного формують колективну історію об’єднання людей по всьому світу!

В умовах стрімких змін клімату саджати дерева — завжди виграшна стратегія. Що може ставати на заваді в масштабуванні проєкту?

Ми бачимо зацікавлення в нашому проєкті зі сторони багатьох країн світу. Наприклад, в рамках акції «1 мільйон дерев за 1 добу в 100 країнах світу» загальна кількість учасників становила більше двох мільйонів людей, із яких близько півтора мільйона — із інших країн. А число країн-учасниць навіть перевищило назву акції — аж 110! Така статистика дає нам зрозуміти, що ми рухаємося в правильному руслі. Ідея змогла довести свою значущість на світовому рівні. Уже в 2021 році нам вдалося висадити понад 15 млн дерев разом із усіма партнерами, організаторами у 140 країнах світу. Нам вдалося об’єднати більше 5,5 млн людей. Це великий результат! Наразі ми працюємо над створенням єдиної великої системи комунікації, що допоможе підтримувати зв’язок із кожним учасником: розвиваємо телеграм-канали, сайт, надсилаємо зворотні листи-відповіді, збираємо пропозиції удосконалення проєкту. Нам важлива думка кожного!

Просимо розповісти про механізм реалізації: як долучитися, де береться посадковий матеріал, як проводиться висадження дерев?

Я вже згадувала співорганізаторів, які відповідають за місцеві висадження. Відповідно, у їхні обов’язки також входить керування процесом: вибір посадкового матеріалу та локації. Щодо висадок, які здійснюють організатори проєкту, то співпраця відбувається із місцевою владою та Державним агентством лісових ресурсів України. Задіяна також експертна рада, що визначає локацію, види дерев та кущів. Очолює її Ліліана Дмитрівна — наша співорганізаторка з Житомирської області, яка повністю відповідальна за якість посадкового матеріалу, консультації та допомогу у співпраці із іншими зеленими господарствами в областях. Висадка проводиться за участі партнерів проєкту, а також дипломатів, міністрів та депутатів, які власноруч допомагають висаджувати дерева та долучаються до організаційних процесів.

Чи буде проєкт розширювати свою географію в 2022 році?

Безумовно, 2022 рік стане часом масштабування проєкту, адже ми прагнемо об’єднати 100 млн людей, висадити 100 млн дерев у 100 країнах світу за 100 годин. До цього процесу ми будемо залучати представників різних сфер: бізнесу, влади, ЗМІ, інфлюенсерів та громадськість загалом. Наразі продовжується пошук нових можливостей, інноваційних підходів задля виконання нашої місії. Ми віримо, що разом відкриємо нові шляхи того, як кожна людина зможе долучитися до висадження дерев, догляду за ними та просування цієї ідеї надалі в маси. Об’єднавши 100 млн людей та адаптувавши їхні ідеї та пропозиції, ми зможемо зробити цю ініціативу популярною та трендовою серед всього суспільства.

Як соціально відповідальний бізнес може долучитися до проєкту?

Ми запрошуємо представників бізнесу долучитися до проєкту за допомогою партнерства у різній формі. Є багато форм співпраці: хтось підтримує інформаційно, хтось організаційно, хтось фінансово, а хтось закуповує посадковий матеріал. У кожній області своя форма організації. Нас підтримують національні, всеукраїнські та міжнародні партнери. Звісно, ми співпрацюємо з ОТГ, СТГ, міськими радами, Київзеленбудом та Державним агентством лісових ресурсів України. Це консолідація в дії.

Для нас важливо, щоб представники бізнесу самі висаджували дерева. Партнер долучається до проєкту лише з умовою, щоб 20-30% його колективу брали участь у висадженні дерев. Також ми перевіряємо репутацію бізнесу та навіть погоджуємо це питання з іншими партнерами.

«Озеленення планети-2021» — проєкт-лідер «Книги рекордів». Які цифри на сьогодні зафіксовано?

Загалом у нас понад 10 масштабних акцій на рік, дві з яких є рекордними.

Результати акції «1 мільйон дерев за 1 день у 100 країнах світу» стали світовим рекордом: 2 145 493 учасників зі 110 країн світу. Було висаджено 5 544 679 дерев: 4 124 590 — в Україні, та 1 420 089 — у світі. Результати заходу зафіксовані в Книзі рекордів України як Світовий рекорд: категорія «Масові заходи. Вперше».

Щодо акції «Висадження дерев мільйоном людей за 1 добу», то в цей день було об'єднано 1 313 338 людей з усієї країни. Тоді Житомирська область об’єднала найбільше людей — близько 210 тисяч. Загальне число висаджених дерев по всій Україні сягнула 3,7 мільйона! Ці події стали новим рекордом у кількості об’єднання людей.

Дозвільна система за кордоном на висадку дерев складніша, ніж в Україні. Скільки країн уже в проєкті? Як реагує міжнародний бізнес? Чи можете окреслити відмінності в готовності до реальної екологізації «тут» і «там, на інших континентах»?

В Україні реалізувати проєкт набагато дешевше і простіше, ніж за кордоном. Тут нам допомагає тісна співпраця із Державним агентством лісових ресурсів України, Київзеленбудом, ОТГ, СТГ тощо. Крім того, є велика підтримки наших партнерів: представників бізнесу, Торгово-Промислової палати України, одноклубниць Business Woman Club, послів різних країн. Більше того, після старту нашого проєкту з’явилася державна програма Президента «Зелена країна».

За кордоном все набагато складніше: починаючи від маркування дерев, завершуючи дозволами на їхню висадку та закупівлю. Проблемним може бути під’єднання системи води, проведення певних специфічних перевірок. Наші співорганізатори з інших країн мають самостійно отримувати дозволи, аби безперешкодно розпочати висадку дерев.

Щодо міжнародного бізнесу, то він реагує дуже позитивно, із готовністю підтримує проєкт і сприяє його розвитку. Це означає не лише фінансову й технічну допомогу, представники бізнесу самі беруть участь у висадженні дерев.

Насправді існують відмінності стосовно підходу до екологізації серед інших країн, однак спільного набагато більше. Нас усіх об’єднує бажання жити в екосвідомому суспільстві та розбудовувати систему екологічних цінностей. Ми можемо бути із різних континентів, однак місія у нас всіх одна!

Я хочу подякувати нашій екородині — тим, хто повірив у нашу ініціативу із самого початку: ARENA CS, VECTOR-VS, Юнік Трейд Ко, Energy 365, FіnStreаm, EVA LAВ, MOZGI GROUP, AKVILON group, БФ «Помогатор», бізнес-клуб CEO Club Ukraine, закритий жіночий бізнес-клуб Business Woman Club, компанія Ugears, компанія «Бетон Енерго», НАК Нафтогаз України, Slots City foundation, UA:Суспільне мовлення, BusinessWoman, «Українська правда», «Світове Українство», «Власть денег», «VIVA!», А-Банк, Viatec, Cronvest, ABIFARM та ін.

Я дуже хочу, щоб об’єднання людей навколо висадження дерев стало не тільки трендом, а й справжнім брендом України в світі. Ми з радістю покажемо умови, за допомогою яких ми зможемо стимулювати екорух не тільки нашої країни, а й світу.

Більше інформації про розвиток проєкту та реалізацію акцій можна побачити на наших ресурсах: greeningplanet.org.

Дякую кожному члену світового оргкомітету та нашій адміністративній групі, яка живе цим проєктом, починає та завершує свій день з озеленення світу!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!