Новини

Повернутися до переліку новин

Плани заходів державного контролю: що потребує уваги

Щорічно листопад і грудень період активного планування заходів державного нагляду, оприлюднення планів комплексних та річних перевірок. І навіть, якщо Ви не шукаєте Ваше підприємство у переліку, тих хто запланований до перевірки, консалтингові організації радо повідомлять, що підприємство включене до перевірки та запропонують широкий спектр послуг: від екологічного аудиту до супроводу під час та після здійснення заходів державного нагляду.

Але незалежно від того, чи включене Ваше підприємство до планів заходів державного нагляду, діяльність підприємства повинна здійснюватися екофрендлі, з отриманням всіх необхідних дозвільних документів та дотриманням екологічних умов, належним звітуванням, у т.ч. перед громадою, на території якої працює підприємство.

Друге, що варто пам’ятати, це здійснення Держекоінспекцією планових заходів державного нагляду (контролю) відповідно до річних планів та планів комплексних перевірок.

Окремо, Державною Регуляторною Службою України було надано рекомендації суб’єктам господарювання щодо формування планових заходів:

Ми ж зупинимося, на питаннях, які частково висвітлені Державною Регуляторною Службою України або є дискусійними.

Тож вимоги до оформлення річних та комплексного планів визначаються наказом Мініекономрозвитку від 07.08.2017 № 1170/81.

З Планом заходів можна ознайомитися на інтегрованому порталі і будь-який суб’єкт має можливість дізнатися, чи включений він до Плану заходів на відповідний рік. Тож Ви зайшли до інтегрованого порталу і знайшли своє підприємство. Ваші дії?

В першу чергу необхідно перевірити правильність зазначення інформації.

1. Правильність зазначення найменування, місця провадження діяльності, ідентифікаційного коду юридичної особи, які яке повинно відповідати інформації, вказаній у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. За наявності відокремлених підрозділів планові заходи державного нагляду (контролю повинні здійснюватися одночасно в усіх відокремлених підрозділах протягом строку здійснення одного планового заходу.

2. Правильність зазначення предмету здійснення заходу державного нагляду (контролю). Держекоінспекція не може здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, якщо закон прямо не уповноважує такий орган на здійснення державного нагляду (контролю) у певній сфері господарської діяльності та не визначає повноваження такого органу під час здійснення державного нагляду (контролю). Перелік повноважень Держекоінспекції визначено ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

3. Правильність визначення ступеню ризику.

Постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 182 затверджено нові критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності . Відповідно, підприємства, ступінь ризику яких оцінюється від 40 до 100 балів , належать до високого; підприємства, ступінь ризику яких оцінюється від 20 до 39 балів, належать до середнього, і підприємства, ступінь ризику яких оцінили до 20 балів мають незначний ступінь ризику.

Здавалось би застосовується ризико-орієнтований підхід, але при детальному вивчені критеріїв всі підприємства потрапляють до високого ступеню ризику.

Розберемо лише перший блок кретеріїв - провадження господарської діяльності з додержанням екологічних вимог. Показниками критеріїв законодавець виділяє 6 груп, а саме користування земельними ресурсами, надрами, водовідведення, поводження з відходами, викиди в атмосферне повітря, наявність об’єктів занесених до Червоної книги України.

Не залежно від того, яку діяльність здійснює підприємство та який вплив, підприємство може користуватися земельною ділянкою (15 балів), здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, як мінімум внаслідок експлуатації опалювального котла в зимовий період (+ 30 балів), утворює відходи (+21 бал), здійснює забір води, при водокористуванні на підставі договору з водоканалом (+21 бал) чи шляхом водозабору з артезіанської свердловини (+33 бали). Тобто, лише утворюючи відходи та здійснюючі забір води на підставі договору з водоканалом підприємство отримує 42 бали і належить до високого ступеня ризику.

При наявності підприємств, які забруднюють навколишнє середовище, які використовують природні ресурси, вказаний формальний підхід є несправедливим.

4. Правильність зазначення строку здійснення перевірки та її періодичність. За загальним правилом планові заходи державного нагляду проводяться з такою періодичністю:

  • з високим ступенем ризику - не частіше одного разу на два роки;
  • із середнім ступенем ризику - не частіше одного разу на три роки;
  • з незначним ступенем ризику - не частіше одного разу на п’ять років.

При цьому, у разі коли за результатами планових та позапланових заходів державного нагляду протягом останніх шести років для суб’єктів господарювання, які віднесені до середнього ступеня ризику, не виявлено порушень наступний плановий захід щодо такого суб’єкта господарювання проводиться не раніше ніж через період часу, установлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 рази.

Для підприємств з незначним ступенем ризику це правило застосовується, якщо протягом останніх 10 років відсутні порушення.

В контексті періодичності здійснення перевірок, окремого коментаря заслуговує п. 6 рекомендацій Державної Регуляторної Служби України

У відповідності до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (надалі – Закон) плановим періодом вважається рік, який обчислюється з 1 січня по 31 грудня планового року.

Плани здійснення заходів державного нагляду (контролю) на наступний плановий період повинні містити дати початку кожного планового заходу державного нагляду (контролю) та строки їх здійснення.

За ч. 2 ст. 5 Закону залежно від ступеня ризику органом державного нагляду (контролю) визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

Планові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються органом державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів господарювання, яка віднесена:

  • до високого ступеня ризику - не частіше одного разу на два роки;
  • до середнього ступеня ризику - не частіше одного разу на три роки;
  • до незначного ступеня ризику - не частіше одного разу на п’ять років.

Тобто, визначаючи мінімальну періодичність здійснення планових заходів, законодавець передбачив, що, наприклад, відносно субєкта господарювання, діяльність якого віднесена до високого ступеня ризику, така періодичність складає не частіше одного разу на два роки, а не на два планових періода.

Наведений в роз’ясненні ДРС приклад щодо планового заходу в частині зазначення планового року відповідає вимогам Закону, але може порушувати передбачені Законом гарантії в частині конкретної дати початку планового заходу.

Наприклад, плановий захід розпочався 31 грудня 2019 року. За логікою ДРС, дворічний період у такому випадку складається з 2019 та 2020 років, тобто двох планових років. Наступний плановий захід державного нагляду (контролю) цього суб’єкта може бути проведений у 2021 році. 2021 рік у цьому випадку є новим плановим роком, який обчислюється з 1 січня. Дата початку планового заходу в насипному періоді вказана – 02 січня 2021 року.

Формально, за вказаних умов дотримано два планових періода 2019 та 2021 рік, але періодичність - не частіше одного разу на два роки, порушена, оскільки перевірка розпочалася в 2019, тривала в 2020, наступна розпочалася в 2021 році.

Тому дата наступного планового заходу фіксує початок його здійснення та забезпечуює періодичність, передбачену Законом.

З метою остаточного з’ясування позиції ПАЕУ направлено відповідний лист до ДРС.

Що стосується строку – за загальним правилом це 10 робочих днів. А щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва – до п’яти робочих днів. Продовження строку здійснення планового заходу не допускається.

Сумарна тривалість усіх планових заходів, що здійснюються всіма органами державного нагляду (контролю) протягом календарного року щодо суб’єкта не може перевищувати тридцяти робочих днів, а щодо суб’єктів мікро-, малого підприємництва - п’ятнадцяти робочих днів..

5. На що необхідно звернути увагу…..

Увага – повний текст та роз’яснення щодо планових перевірок 2021: заходи в УМОВАХ карантину – в статті віце-президента ПАЕУ Людмили Хоміч у №12, 2020 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!