Новини

Повернутися до переліку новин

Понад півсотні учасників зібрав сьогодні ПРАКТИКУМ «ВІДХОДИ на підприємстві: законодавство та алгоритми дій в умовах ВІЙНИ та РЕФОРМ»

ПРАКТИКУМ «ВІДХОДИ на підприємстві: законодавство та алгоритми дій в умовах ВІЙНИ та РЕФОРМ» зібрав понад півсотні практиків, людей, які щодня будуть втілювати на своїх робочих місяцях всі реформи та інновації. 

Впроваджуючи рамковий Закон «Про управління відходами», Україна нарешті робить перший крок на шляху до цивілізованого управління відходами, який дозволить як в межах держави, так і локально на кожному підприємстві: 

  • впровадити європейську ієрархію поводження із відходами,
  • організувати планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях,
  • встановити принцип «забруднювач платить»,
  • впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами. 

У вступному слові Людмила Циганок, президент спілки професіоналів довкілля ПАЕУ, директор Національного центру сталого розвитку акцентувала:

«Зараз перед владою стоїть завдання створити реальні, працюючі механізми для повторного використання, переробки відходів. А доки триватимуть реформи, відповідальність із підприємств-утворювачів відходів ніхто не знімав!   

Хоч Закон набирає чинності наступного року, 09 липня 2023 року, але ПАЕУ вже сьогодні проводить роз’яснення його норм та формує інституційне підґрунтя для успішного впровадження реформи.   

У зв’язку із військовими діями, питання відходів виробництв, поряд з відходами руйнування, як ніколи гостро постало з лютого 2022.  

Тому, протягом військового часу експерти профспілки екологів ПАЕУ тримають щоденно зв’язок із підприємствами та надають оперативні роз’яснення у поводженні з відходами з допомогою сервісу ШДЕ 

Серед поширених питань гарячої лінії: 

  • Як підприємство повинне оформити передачу відпрацьованого мастила територіальній обороні для потреб воєнного часу з найменшим порушенням законодавства? 
  • Під час воєнних дій деякі магазини та склади з продукцією зазнали пошкоджень (вибухи, пожежі), горять продукти, заморозка та побутова хімія (серед якої є багато у балонах під тиском). Все це виділяє забруднюючі речовини у атмосферу, запахи під горілого м'яса, тощо. Як правильно поводитися із усією продукцією після пожежі, вибуху?  
  • Через початок бойових дій не вдалося вчасно подати річні статистичні звіти за формами № 1-екологічні витрати та № 1-відходи. Після відновлення роботи звіти здали із запізненням. Чи загрожують підприємству адміністративні санкції, якщо підприємство розташоване в районі, де велися бойові дії? »

Практикум націлений на роз’яснення:

  • Які новели Закону України «Про управління відходами»?
  • Що є відходом у розумінні нового закону та який його статус?
  • Які вимоги до управління відходами?
  • Регуляторна політика держави щодо управління відходами
  • Інформаційна система управління відходами

Зі вступним словом долучився до роботи практикуму Євгеній Федоренко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, закликавши до співпраці в напрацюванні НПА та акцентувавши увагу та ключових викликах Міндовкілля в найближчий рік.

Експерти програми:

  • Людмила Хоміч, віце-президентка ПАЕУ
  • Віктор Гуденець, інженер- еколог (фахівець із забезпечення захисту довкілля та раціонального природокористування), юрист у галузі екологічного права, керівник мікропідприємства з консалтингу та інжинірингу 

Практикум ініційовано та проведено спілкою ПАЕУ та Національним центром сталого розвитку.

Прес-служба ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!