Новини

Повернутися до переліку новин

Посилене протистояння між радикальними «екологами» та бізнесом: чим небезпечний екотероризм?

Сфера охорони довкілля потерпає від подвійних стандартів! Неодноразово в Професійній асоціації екологів України наголошували на небезпеці таких явищ, як екоманіпуляції та, навіть, екотероризм!

Вікіпедія роз’яснює:

Екотероризм (інколи як «зелений тероризм», зоорадикалізм, зооекстремізм, тваринний екстремізм) — вид тероризму, що здійснюється під гаслами збереження природного середовища та захисту прав тварин або дикої природи в цілому. Такий вид тероризму має прояви насильства, обману, маніпуляції, пропаганди задля лобіювання вигідних певним колам законів, шахрайних схем, ідеологій через імітацію цілей.

Деякі політики і псевдо-експерти продовжують заробляти на екотемах як гроші, так і політичні дивіденди. Як наслідок - це дискримінує як сам інститут громадянського суспільства, так і можливості для сталого розвитку в цілому.

Не дивлячись на постійне оновлення облич у владі, ми досі не маємо ні системи екологічного моніторингу, ні якісних екологічних досліджень, ні стандартів якості довкілля, а великих суб’єктів господарювання запрошують на «знайомство», а у випадку відмов – застосовують адміністративний тиск, у т.ч. засобами кримінального провадження.

Поки тривають такі «замовлення», країна давно вже стала епіцентром екологічної катастрофи!

Екологічні маніпуляції, як спосіб навмисного перекручування екологічної інформації з метою досягнення політичних чи економічних цілей, слід чітко відокремлювати від екологічної безграмотності. Однак, у більшості випадків, непрофесіоналу відокремити навмисно розповсюджену неправдиву (частіше – напівправдиву) екологічну інформацію від помилкової дуже складно, практично неможливо.

Справжня маніпуляція – непомітна та виглядає правдивіше за істину. Якщо ви думаєте, що вами не маніпулюють, ви — у руках професіонала.

Екоманіпуляції прямо пропорційні рівню корумпованості суспільства та обернено пропорційні рівню розвитку громадянського суспільства, зокрема – рівню екологічної свідомості громадян.

«Ми стурбовані прогресуючим розвитком екоманіпуляцій, як похідної від загострення політичної боротьби і конкуренції між ФПГ. Екологічне протистояння між радикальними екологами та бізнесом не завжди приводить до компромісу, часто проводиться незаконними методами та нерідко закінчується трагічно.

Екотероризм - це явище, що заплямовує не тільки саму екологічну тематику, а й професію еколога. Ситуація очевидна: екотерористи в Україні зазвичай з’являються тоді, коли є фінансові інтереси, а не екологічні. Справжні борці за чисте довкілля - це люди, які системно займаються боротьбою за поліпшення стану життя, за стан навколишнього середовища. Тобто ставлять реальні довгострокові цілі. Такі люди роблять це на постійній основі.

Звертаюсь насамперед до ГО, які справді відстоюють принципи стійкого розвитку, саме вони мають розуміти, що довкілля — це не «городи по 5 соток», про які кожен має подбати окремо і заробити з них. Якщо політика «взагалі» зараз більше роз’єднує, то екологізація має об’єднувати. А екотероризм – ганебне явище, яке в силах побороти всі разом», - зазначає Людмила Циганок, президент Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ).

Віднедавна членом ПАЕУ став «БІЛЯЇВСЬКИЙ ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (далі - ТОВ «БЗК»), який надіслав звернення з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася навколо реалізації інвестиційного проекту ТОВ «БЗК», задля синхронізації інтересів бізнесу, держави, суспільства і природи та не допущення зростання в Україні такого явища, як екотерроризм.

Довідка

ТОВ «БЗК» має спеціальний дозвіл номер 4064 від 18.10.2006 на користування надрами та розробку Біляївського родовища каолінів, на підставі чого реалізує на території Павліської сільської ради Запорізького району Запорізької області інвестиційний проект з розробки Східної ділянки Біляївського родовища каолінів та будівництва фабрики зі збагачення каоліну. 

Починаючи з 2016 року, ТОВ «БЗК» намагається реалізувати зазначений інвестиційний проект, але, нажаль, стикається з безліччю штучних перепон, які чиняться екотерористами - членами Громадської організації «Вольтерра», які під прикриттям боротьби «за екологію» намагаються примусити підприємство «домовлятися» з місцевим можновладцем. 

Навіть той факт, що заплановане виробництво є компактним, сучасним і абсолютно екологічно безпечним, розробником проекту будівництва комбінату є Міжнародна компанія AKW APPARATE + Verfahren GmbH, не став аргументом «за» для екотерористів. 

Соціально-економічний вплив від діяльності підприємства має позитивний характер. Основними позитивними факторами є можливість поповнення місцевого бюджету (в т.ч. сплати рентної плати за користування надрами, орендної плати за землю), поліпшення загальної соціально-економічної ситуації в районі, забезпечення сировиною галузі будівництва, зайнятості місцевого населення за рахунок створення 94-х додаткових робочих місць із заробітною платою близько 10 тис грн. на місяць. 

Планується освоїти в перші два роки з початку будівництва гірничо-збагачувального комплексу та кар’єру інвестицій на суму 22 млн. євро, а в наступні три роки – ще 8 млн. євро. Прогнозовані грошові спрямування до бюджетів усіх рівнів щороку становитимуть орієнтовно 25-30 млн. грн. податків та зборів згідно вимог чинного законодавства України. В тому числі, у вигляді податку на землю – понад 5 млн. грн., податку на прибуток – 20 млн. грн., єдиного соціального внеску – перевищить показник 2 млн. грн.

Отримання кожного з дозвільних документів ТОВ «БЗК» супроводжується тиском на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, та оскарженням в судовому порядку. 

Важливо відмітити той факт, що в своїй боротьбі «за екологію» екотерористи не керуються жодним дослідженням чи результатами проведених аналізів щодо наявності загрози радіаційного забруднення. 

Навпаки, в 2015 році Вільнянська міська рада виступила замовником Перспективного плану розвитку, в якому одним із пріоритетних напрямків діяльності визначалося саме розробка каолінових покладів!

Сьогодні екотерористи - члени ГО «Вольтерра», як стверджують представники підприємства.

Всі надіслані матеріали вивчаються в ПАЕУ і їм буде надана відповідна публічна оцінка з залученням всіх зацікавлених сторін та зверненнями до всіх відповідних органів, в тому числі, до бізнес-омбудсмена!

Подвійні стандарти та прикривання «турботою про довкілля» не сприяють євроінтеграційним процесам в Україні, довірі інвесторів та побудови громадянської правової держави!

Далі буде!

Прес-служба ПАЕУ 
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!