Новини

Повернутися до переліку новин

Про бізнес на забрудненні води

За даними Екологічного паспорта Сумської області за 2019 рік  в басейнах річок Сумської області, як і по всій Україні в цілому, спостерігається зниження рівня водності. Причиною малої водності є зменшення надходження води з водозбірної площі річок через незначну кількість опадів, надмірну зарегульованість малих та середніх річок, а також вплив високих температур повітря. Періоди маловоддя негативно відображаються на умовах забезпечення потреб у водних ресурсах та безпеки життєдіяльності населення. 

В області досить актуальне питання водовідведення. 

За останні 5 років динаміка водовідведення у поверхневі водні об’єкти знаходиться майже на одному рівні. У 2019 році до поверхневих водних об’єктів у області було скинуто 21,228 млн м³ забруднених стічних вод, що на 1,887 млн м³ менше, ніж у 2018 році (23,115 млн м³ ). Обсяг забруднених стічних вод в Сумській області від загального обсягу скиду по Україні склав 2,88% (від загального обсягу 737,2 млн м³). У рейтингу областей, що є найбільшими забруднювачами довкілля по скидах забруднених стічних вод у водні об’єкти за 2019 рік, область посіла 6 місце.

Довідково* Дані щодо водовідведення за 2019 рік КП «Міськводоканал» Сумської міської ради:

  • об’єм скидання зворотних вод -11090 тис.куб.м,
  • у тому числі об’єм скидання забруднених (без очищення) та недостатньо очищених -11090 тис.куб.м;
  • кількість забруднюючих речовин, що скидаються разом із зворотними водами - 13174,7 14 т.

Що зроблено керівництвом м. Суми?

На виконання вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 р. № 1264-ХІІ із змінами, Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» від 10.01.2002 р. № 2918-ІІІ, із змінами, Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 р. №316 «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення», було розроблено Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Суми, які враховують місцеві особливості приймання і очищення стічних вод споживачів та визначають ДК забруднюючих речовин, що можуть скидатися до систем централізованого водовідведення міста.

Схоже така ситуація із прийняттям Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Суми, не влаштовує та не дуже цікавить деяких депутатів Сумської міської ради.

На сайті Сумської міської ради вони оприлюднили проект рішення «Про часткове скасування рішення виконавчого комітету Сумської міської ради «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення міста Суми» № 4 від 15.01.2019 року.

Варто зазначити, що в разі скасування сесією зазначених Правил, виникнуть правові підстави для неконтрольованого, безоплатного процесу скидання забруднених стічних вод в р.Псел, що може призвести до екологічної катастрофи.

Трохи історії.

На адресу ПАЕУ надійшло звернення  від директора КП  «Міськводоканал» Сумської міської ради Анатолія САГАЧА з приводу намагання окремих депутатів, зокрема Галаєва Р.М та Соколова О.О скасувати місцеві Правила приймання стічних вод. 

З єдиного Реєстру судових рішень стало відомо, що таке питання вже розглядалося Сумським окружним адміністративним судом. 

Так,  рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 08 листопада 2019 р у справі № 480/3175/19, було  ВІДМОВЛЕНО ТОВ «Артторг» у визнанні протиправним та нечинним рішення  виконавчого комітету Сумської міської ради про  затвердження «Правил приймання стічних вод у систему централізованого водовідведення м. Суми» від 15.01.2019 року №4. 

Вказане Рішення не оскаржувалося в апеляційному порядку та набуло чинності. 

Тож намагання окремих депутатів скасувати місцеві Правила приймання стічних вод вже через сесію міської ради виглядають абсурдними, не людськими,  та такими, що можуть завдати шкоди здоров'ю жителів м. Суми та довкіллю, не відповідають принципам сталого розвитку Україні, підривають імідж органу місцевого самоврядування, так і України в цілому. 

За інформацією КП  «Міськводоканал» Сумської міської ради, на розгляді господарського суду знаходяться справи про стягнення з ряду підприємств, в т.ч ТОВ «Центральний ринок м. Суми» та АТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» плати за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах цих підприємств.

Професійна асоціація екологів України реагуючи на звернення директора КП  «Міськводоканал» Сумської міської ради Анатолія САГАЧА, вирішила втрутитися в ситуацію на направила ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ до Сумського міського голови  Лисенка О.М щодо неприпустимості скасування місцевих Правил.

В разі прийняття такого рішення, Професійна асоціація екологів України залишає за собою право:

  1. Започаткувати ведення публічного Реєстру опонентів довкілля;
  2. Здійснити моніторинг діяльності ТОВ «Центральний ринок м. Суми», АТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш», ТОВ «Артторг» по дотриманню вимог природохоронного законодавства;
  3. В разі необхідності вжити відповідних заходів реагування з оприлюдненням своїх напрацювань.

ПАЕУ підтримує дії керівника КП  «Міськводоканал» Сумської міської ради Анатолія САГАЧА в боротьбі за чисту воду та поліпшення здоров’я жителів м. Суми.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ 

Далі буде

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!