Новини

Повернутися до переліку новин

Про екологічний податок: система повернення депозитів у Фінляндії

Фінляндія створила одну з найуспішніших систем у Європі для зменшення забруднення упаковкою. Уряд вперше підтримав систему повернення депозитів за упаковку напоїв у 1950 році. Зараз система регулює одноразові, а також скляні та пластикові пляшки для багаторазового використання. У 2015 році з сумою депозитів від 0,10 до 0,40 євро за контейнер, коефіцієнт повернення пакувальних матеріалів для одноразового використання склав 95 %. Це пояснюється тісною співпрацею між урядом, громадянським суспільством, представниками роздрібної торгівлі та виробниками напоїв. Після введення податку на упаковку від напоїв у 1994 році уряд запропонував виробникам та імпортерам низку заохочень у системі відшкодування депозитів, що забезпечило успішність нововведення.

Жодна із систем відшкодування депозитів у Фінляндії є не тільки державною ініціативою, а майже повністю впроваджувалися громадянським суспільством в тісній співпраці між виробниками напоїв та представниками роздрібної торгівлі, які мають сильне лоббі та вплив на політику уряду.

Коли галузь вирішила створити систему повернення депозитів (PALPA), щоб уникнути сплати найвищої ставки податку, громадськість, роздрібна торгівля і промисловість розпочали активні обговорення майбутніх депозитних схем. Крім того, в цих обговореннях брали участь науковці, виробники автоматів приймання тари і в меншій мірі уряд.

Однак виникало і достатньо дискусій. Зокрема вони були пов'язані з особливістю співпраці підприємств роздрібної торгівлі та промисловості, коли фінансові переговори для промисловців у розробленні політики ускладнилися через визначення умов на ринку напоїв, в основному, представниками роздрібної торгівлі.

Після тривалої підготовки, PALPA та уряд провели переговори про єдину ціль, яка була визначена урядом на рівні 90 %, проте за активної участі галузі знижена до 80 %. Крім того, до цих дискусій були залучені науковці з провідних інститутів та незалежні експерти для проведення оцінок об'єктивних фінансових витрат для виробників у депозитній системі ПЕТ та скла.

Податок на упаковку, що є рушієм для систем повернення депозитів, теж активно обговорювався з громадськістю і промисловцями. В цьому процесі превалювала негативна оцінка бізнесу та певний опір щодо податку з боку виробників напоїв, проте не лобіювалась як узгоджена кампанія за скасування такого податку.

Результатом переговорів чергових змін до актів уряду, що регулюють податок на упаковку, стало звільнення від податку для компаній, які могли перевикористати свою тару за умови їх членства в системі повернення депозитів та преференції щодо нижчих податкових ставок для інших категорій виробників. Залучення максимальної кількості сторін до розгляду питання підвищення податку на упаковку та створення депозитної системи стало гарантією успіху впровадження дієвих механізмів у Фінляндії.

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія - в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №2, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!