Новини

Повернутися до переліку новин

Про Концепцію відновлення деградованих екосистем ЧЗВ

Сьогодні, 30 жовтня, Президентом ГС «ПРОФЕСІЙНА АСОЦІАЦІЯ ЕКОЛОГІВ УКРАЇНИ» Людмилою Циганок та Головою Правління ГО «ГІДРОЮДЖИН» Євгеном Василенком було підписано МЕМОРАНДУМ про співпрацю.

Команда «ГІДРОЮДЖИН» спеціалізується на виробництві водню з біомаси та відходів і є членом European Clean Hydrogen Alliance.

Взаємодія сторін передбачає:

  Поширення кращих екологічних та кліматичних практик серед бізнесу, територіальних громад та інших спільнот / зацікавлених сторін, розвиток крос-секторального публічного діалогу, спрямованого на зелене зростання, адаптацію до зміни клімату та його пом’якшення, використання можливостей ЄЗК для інноваційного розвитку виробництва, торгівлі та інвестицій;

  Сприяння гармонізації державної політики з цілями ЄЗК, внесенню відповідних змін до національних стратегічних документів та законодавства щодо захисту довкілля, економічного та галузевого розвитку; експертний моніторинг і підтримка гармонізації законодавства України з законодавством ЄС у контексті цілей ЄЗК та Угоди про асоціацію.

Вже невдовзі партнерами буде спільно розроблено проект Концепції відновлення деградованих екосистем Чорнобильської зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення (далі – ЧЗВ), що має високе суспільне значення як реальний механізм повернення вилучених із господарського обігу земель у активне використання.

Актуальність проекту зростає у зв’язку із глобальним потеплінням, яке впливає на погіршення умов зволоження екосистем ЧЗВ та пов’язаного із ним підвищення рівня пожежної небезпеки. Масштабні пожежі у квітні 2020 року у ЧЗВ не тільки знищили лісові екосистеми на площі більше 11,5 тис.га, але й створили сприятливе середовище для їх повторення при сприятливих умовах у майбутньому. Разом з тим, пожежі у ЧЗВ мали значний суспільний резонанс, особливо у Києві та прилеглих до місць пожежі населених пунктах через значне забруднення атмосферного повітря і перенесення диму, що містив продукти горіння, на територію столиці України. Індекс якості атмосферного повітря у Києві у дні пожежі досягав 155 балів, за максимально допустимої норми у 50 балів, Київ за цим синтетичним показником у дні пожежі був містом із найбільш забрудненим повітрям у Світі.

У основу Проекту Концепції відновлення деградованих екосистем ЧЗВ закладається екосистемний підхід (Ecosystem Approach) – ключовий принцип відновлення біологічного та ландшафтного різноманіття деградованих екосистем у ЄЗК.

Результатом проекту буде Концепція відновлення деградованих екосистем ЧЗВ, яка буде містити стратегічне бачення та поетапний план на період до 2050 року узгоджених дій зацікавлених сторін у ЧЗВ, спрямованих на поступове відновлення адаптованих до змін клімату природних екосистем ЧЗВ та напрями використання їх екосистемних послуг на засадах сталого розвитку. Проект міститиме картографічні матеріали та плани окремих територій ЧЗВ, що плануються до поетапного використання, для впровадження на цих територіях центрів зеленого зростання на засадах циркулярної економіки.

 

  Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!