Новини

Повернутися до переліку новин

Про надання пропозицій по внесенню змін до ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища щодо створення служби охорони навколишнього природного середовища

Активний відгук від екологів підприємств отримала ініціатива Професійної асоціації екологів України щодо внесення змін до ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища щодо створення служби охорони навколишнього природного середовища.

Зокрема, практики-екологи вважають за необхідне прописати пункт про обов'язкове регулярне підвищення кваліфікації працівників відділу охорони навколишнього середовища за рахунок підприємства. Бо схожий пункт є лише щодо поводження з відходами. І для тих, хто займається охороною повітря, водними ресурсами чи грунтами постійно треба "відвойовувати" можливість актуалізації своїх знань на відповідних курсах. Щоразу довго доводиться пояснювати, що нічого не стоїть на місці і все змінюється, як в законодавстві, так і в сфері природоохоронних заходів...

Також пропонується:

Стаття 16-2. Служба охорони навколишнього природного середовища.
Необхідно доповнити наступним чином: «У випадку, коли підприємство має в своєму складі відокремлені підрозділи, філії тощо, які зареєстровані в ЄДРПОУ, здійснюють виробничу діяльність на території іншої адміністративно - територіальної одиниці по відношенню до головного підприємства – необхідно забезпечити наявність служб охорони навколишнього природного середовища у відокремлених підрозділах суб’єкту господарювання з чисельністю, визначеною у відповідності до п.1.4. Типового положення про екологічну службу.

Пропозиції та зауваження до Типового положення про екологічну службу

До розділу 3. Функції служби

П.3.12.2. Про охорону земель, надр, зокрема щодо
наявності правовстановлюючих документів на користування земельними ділянками;
додержання режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, а також територій, що підлягають особливій охороні, необхідно виключити, оскільки дані функції відносяться до повноважень та компетенції фахівців маркшейдерської служби суб’єкту господарювання (необхідні спеціальні знання).

П.3.12.3. Про охорону надр, зокрема щодо
дотримання нормативів, стандартів та інших вимог щодо геологічного вивчення та використання надр, умов спеціальних дозволів на користування надрами та угод про умови користування надрами,
необхідно виключити, оскільки ці питання відносяться до компетенції та відповідальності фахівців служб геології та розробки родовищ суб’єкта господарювання (необхідні спеціальні знання).
Пропонуємо доповнити дане Типове положення про екологічну служби наступним пунктом:
Функції, що перелічені в пп.3.12.2 та 3.12.3 повинні бути пропорційно розподілені між відповідними виробничими та екологічною службами суб’єкта господарювання  у випадку,  коли на підприємстві відсутні  маркшейдерська служба та геологічна служба.  

П.3.12.5. Про охорону атмосферного повітря, зокрема:
Щодо своєчасної і повної сплати екологічного податку,
необхідно викласти в наступній редакції:
«своєчасна підготовка та надання даних для розрахунку і сплати екологічного податку». Оскільки, відповідальність за розрахунок та сплату екологічного податку, інших фіскальних платежів, зборів та податків повинні нести фінансові/бухгалтерські служби підприємства.

П.3.12.6. Про поводження з відходами та хімічними джерелами струму, зокрема:
Щодо своєчасної і повної сплати екологічного податку, що справляється за розміщення відходів,
необхідно викласти в наступній редакції:
«своєчасна підготовка та надання даних для розрахунку і сплати екологічного податку». Оскільки, відповідальність за розрахунок та сплату екологічного податку, інших фіскальних платежів, зборів та податків повинні нести фінансові/бухгалтерські служби підприємства.

Як професійна спільнота ми будемо відстоювати зазначені необхідні зміни на найвищому рівні. Запрошуємо долучитися до їх формування.

Більше про ініціатив: Про природоохоронну службу на підприємстві: пропозиції по внесенню змін

Джерело: прес-служба PAEU

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!