Новини

Повернутися до переліку новин

Про необхідність внесення змін до 11 статті Закону України «Про охорону атмосферного повітря»

Professional Association of Ecologists of Ukraine (Професійна асоціація екологів України – ПАЕУ) звернулася до відповідних органів державної влади з пропозицією щодо внесення змін до законодавства з питання отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при виконанні підготовчих і будівельних робіт (в тому числі спорудженні (бурінні) свердловини, пусконалагоджувальних, пускозупинних та перехідних режимах і експлуатаційному обслуговуванні обладнання)

Суть проблеми: підготовчі та будівельні роботи (в тому числі спорудження (буріння) свердловин, пусконалагоджувальні, пускозупинні та перехідні режими і експлуатаційне обслуговування енергетичного обладнання та інше) проводяться протягом незначного проміжку часу у порівнянні з терміном дії дозволу на викиди. 

Процедура отримання дозволу на викиди іноді триває довше, ніж самі роботи. Наприклад, буріння може тривати 2-4 місяці, а процедура отримання дозволу - 6 місяців. 

Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 19.05.2011 р. № 3392-VI затверджено Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, до якого включено Висновок з оцінки впливу на довкілля, який є підставною для здійснення планованої діяльності. 

Відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» для отримання Висновку з оцінки впливу на довкілля суб’єкт господарювання готує Звіт з оцінки впливу на довкілля. У цьому звіті є розділ з оцінки впливу на повітряне середовище, де наведено характеристики джерел викидів, розрахунки розсіювання забруднюючих речовин з урахуванням метеорологічних характеристик та коефіцієнтів, що визначають умови розсіювання забруднюючих речовин, фонових концентрацій, визначення розміру санітарно-захисної зони, тобто, звіт за своїм змістом фактично є документом, в якому обгрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу.

У Висновку з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності встановлюються екологічні умови провадження планованої діяльності, які включають умови під час виконання підготовчих і будівельних робіт та під час проведення планованої діяльності.

Виходячи з викладеного вище, питання щодо впливу викидів забруднюючих речовин на атмосферне повітря під час виконання підготовчих і будівельних робіт буде врегульовано Висновком з ОВД. 

Також відповідно до Податкового кодексу, суб’єкт господарювання буде сплачувати екологічний податок за ці викиди.

Пропонується внести зміни до 11 статті Закону України «Про охорону атмосферного повітря», а саме - доповнити пуктом 1112:

«Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами під час виконання підготовчих і будівельних робіт можуть здійснюватися без дозволу на викиди за умови неперевищення гігієнічних нормативів на межі санітарно-захисної зони та сплати екологічного податку.»

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!