Новини

Повернутися до переліку новин

Про результати діяльності Оперативного штабу, створеного на базі ДЕІ України, у квітні

Основні результати діяльності Оперативного штабу, створеного на базі Державної екологічної інспекції України, активну участь в роботі якого приймає й ПАЕУ, у квітні наступні

Щодо основної діяльності Оперативного штабу (далі – Штаб):

  • сформовано єдиний реєстр збитків, де вже зафіксовано 218 подій;
  • сформовано Експертну робочу групу на базі Оперативного штабу з приводу напрацювання міжнародних підходів у принципах та оцінці збитків;
  • здійснено виїзди на місця виникнення подій та відібрано понад 50 проб ґрунтів;
  • розраховано орієнтовну суму збитків згідно з чинними методиками по 11 випадкам на суму понад 5 млрд гривень;
  • розроблено та надано на затвердження Методику визначення розмірів шкоди завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану (затверджено наказом Міндовкілля від 4 квітня 2022 року No167, зареєстровано у Мін'юсті 11.04.2022 за No406/37742);
  • розроблено та надано на затвердження Методику розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди (затверджено наказом Міндовкілля від 13 квітня 2022 року No175, зареєстровано у Мін’юсті 16.04.2022 за No433/37769).  

Щодо іншої діяльності Оперативного штабу:  

  1. Відповідно до наказу Держекоіспекції від 15.04.2022 No78/1 створено Робочу групу при Оперативному штабі Держекоінспекції з розроблення методичних документів та порядку визначення шкоди та нарахування збитків, завданих природним ресурсам та навколишньому природному середовищу внаслідок збройної агресії російської федерації, до якої увійшло понад 60 фахівців, науковців, експертів. Членів Робочої групи розподілено на підгрупи, а саме:
  • Наразі фахівцями згаданих підгруп здійснюється дослідження міжнародного досвіду функціонування спеціалізованих методик з метою створення якісних українських документів, що будуть чинними у Європі та світі, а також стануть основою для подальших репарацій.
  • Розроблено та направлено до Мінреінтеграції проєкт Постанови КМУ про атмосферне повітря; ґрунти; забруднення та засмічення земель, поводження з відходами; водні ресурси; надра; ліс та ПЗФ; біоресурси; радіація (ЧАЕС та зона відчуження) внесення змін до Постанови КМУ No326 від 20.03.2022 р. з метою запровадження комплексної оцінки збитків навколишньому природному середовищу.  
  1. Налагоджено двосторонній обмін інформацією з представниками ОДА  (ОВА), що необхідно для здійснення розрахунку збитків по зафіксованим подіям.
  1. Запроваджено спрощений варіант комунікації з населенням шляхом впровадження чат-боту англійською мовою.
  1. Спільно з Міндовкілля відбувається комунікація з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку та іншими міжнародними організаціями.

Більше – у файлі

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!