Новини

Повернутися до переліку новин

Про стійке виробництво через агроекологічні методи

25 лютого 2021 року, в Києві відбувся міжнародний форум «AgroGreenDeal-2021»  – це захід, який об’єднав понад 30 українських та європейських експертів з метою сприяння обміну досвіду щодо стійкого виробництва через агроекологічні методи та 200 учасників онлайн та офлайн.

Міжнародний форум поділився на чотири змістовні сесії, які опанували подані теми:  вплив Green Deal на агросферу, зміни в політиці ЄС щодо українського експорту в рамках угоди про зменшення викидів вуглецю та запропонували рішення для бізнесу, щоб подолати основні виклики 2021 року.

«Для України «зелена» ініціатива несумнівно матиме відчутний ефект. Але на противагу європейським компаніям, українські агровиробники можуть опинитися з новими екологічними викликами сам на сам і взагалі втратити європейський ринок для збуту своєї продукції», – зазначила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок, відкриваючи подію.

Під час першої сесії Заступник Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України Ірина Ставчук зазначила: «Агропромисловий сектор є надважливим в структурі економіки України, в той же час він є потужним джерелом викидів парникових газів.

Працюючи над підготовкою другого національно-визначеного внеску і склавши дані, відповідно до кадастру викидів парникових газів України, стало зрозумілим, що викиди від тваринництва, від обробітку полів, пасовищ, від землекористування в Україні, сукупно викиди від сільського господарства вже зараз співставні з викидами в сфері енергетики».

Під час другої сесії іноземні експерти, серед яких старший директор з питань сільського господарства «PepsiCo» Девід Вілкінсон, німецький експерт аграрного бізнесу Вікторія Мюллер, керівник проєкту «Від ферми до виделки» в Нідерландах Яуке Кнол, професор, викладач вищої школи доктор Клопчик Марія з Словенії та доктор Мартіна Бавец з Марібонського університету в Словенії, розповіли коротко про те, як у їхніх країнах реалізують принципи Green Deal, завдяки яким проєктам, програмам та стратегіям.

Президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод (Березовська) акцентувала: «Головний ресурс в Україні – добровільне бажання переходу на стандартизоване, законодавчо контрольоване, системно вибудуване органічне виробництво.

Україна має значний потенціал. Органічне виробництво поєднує високі стандарти якості та найкращі екологічні практики, сприяє як збереженню природних ресурсів, біорізноманіття, відновленню деградованих територій.

Для України ЄС є важливим торговельним партнером як для конвенційної, так і для органічної продукції.  Але для розширення ринків збуту треба відповідати вимогам ЄЗК». Олена Корогод (Березовська) наголосила, що розвивати «зелену» торгівлю треба системно.

У третій сесії форуму низка представників агрокомпаній України презентували рішення, які їхні компанії застосовують для екомодернізації та органічного виробництва. 

Зокрема, виступили представники компаній ТОВ «Кернел-трейд», «Ґудвеллі Україна», «Глобино». Також керівник проєкту ОРЕ organic в ТОВ О.П.Є, представник Eggersmann GmbH в Україні, Голова Правління ГО «Асоціація експертів зі сталого розвитку», Регіональний Директор в Східній Європі Асоціації «Дунайська Соя».

У четвертій сесії експерти обговорили проблеми родючості та закисленості ґрунтів. Керівник зовнішньоекономічної діяльності БТУ-Центр, компанії очільника Стратегічного комітету з відродження родючості ґрунту ГС «Органічна Україна» Дмитро Яковенко представив Комітет та його цілі.

Дмитро Яковенко зазначив: «Ґрунтові організми впливають на структуру, фізичний та хімічний склад ґрунтів. Вони необхідні для забезпечення та регулювання критично важливих процесів в екосистемі, таких як зв’язування вуглецю, абсорбція викидів парникових газів і поглинання поживних речовин рослинами». Проаналізував ЄЗК та споріднені європейські ініціативи: «Прийняття ЄЗК супроводжується впровадженням стратегій та ініціатив, які мають серйозний вплив на агросектор ЄС. Так, стратегія біорізноманіття передбачає до 2030 р. переведення 25% сільськогосподарських земель на органічні технології, скорочення використання пестицидів на 50%, а добрив – на 20%. Крім того, вже сьогодні розробляється окрема стратегія з якості ґрунтів ЄС, попередні цілі якої співзвучні з напрямком роботи Комітету».

Президент УАВП Михайло Корилкевич акцентував що в Україні проблемі закисленості ґрунтів приділяли все менше уваги. На цей час використовується лише близько 2% вапнякової продукції на аргосектор та захист довкілля, в той час як у розвинутих країнах - близько 15-20%. Закисленість ґрунтів веде до того, що отримується від 30 до 50% менше урожаїв.

В кінці форуму Президент ПАЕУ Людмила Циганок зазначила: «тих, кого не буде торкатися питання екологізації в Україні не залишиться. Питання постає у тому, як Україна зможе скористатися можливостями Green Deal».

 


Матеріали «AgroGreenDeal-2021» Ви знайдете нижче:

Повний запис форуму

Фотоальбом події
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!