Новини

Повернутися до переліку новин

Про затвердження Порядку розроблення та затвердження планів поліпшення якості атмосферного повітря» від 01.08.2022 року № 268

Стан атмосферного повітря є одним із головних чинників, який вливає на здоров’я населення і в кінцевому позначається на  рівні розвитку держави.

Питання удосконалення державного регулювання охорони атмосферного повітря останнім часом є досить актуальним, в окремих випадках із застосуванням імперативного державного управління. Останнім прикладом є Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря», який набрав чинності 27.07.2022 року.

Водночас, в процесі державного регулювання важливим є комплексний підхід і залученість всіх учасників.

Крім зобов’язань, які держава передбачає для суб’єктів господарювання, держава також робить спроби щодо впровадження заходів з поліпшення якості атмосферного повітря для зон та агломерацій.

Прикладом цього є наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження планів поліпшення якості атмосферного повітря» від 01.08.2022 року № 268 

Передбачається, що План поліпшення якості атмосферного повітря (надалі – План) міститиме перелік  заходів, спрямованих на зменшення рівня забруднення атмосферного повітря та ризиків перевищення граничних величин або цільових показників в зоні або агломерації, що затверджується органами управління якістю атмосферного повітря для досягнення відповідних граничних величин чи цільових показників.

План розробляється на строк від 1 до 5 років та переглядається органами управління якістю атмосферного повітря відповідної зони та агломерації не рідше одного разу на рік для аналізу впливу на якість атмосферного повітря, зокрема досягнення граничних величин та/або цільових показників, заходів, що були вжиті у зоні або агломерації на виконання планів поліпшення якості атмосферного повітря.

Органи управління якістю атмосферного повітря забезпечують оприлюднення затверджених Планів протягом п’яти робочих днів з моменту їх затвердження, а також підготовку та оприлюднення щорічних звітів щодо виконання Планів. 

Ключові питання, які будуть передбачені Планом: 

  1. Залученість до розроблення Планів зацікавлених сторін.

До розроблення планів поліпшення якості атмосферного повітря органи управління якістю атмосферного повітря можуть залучати суб’єктів моніторингу атмосферного повітря, представників територіальних органів Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, центрів громадського здоров'я (обласних, міст Києва та Севастополя), профільні наукові установи, громадських організації, що провадять свою діяльність у межах зони або агломерації. 

  1. Опис та характеристика зони або агломерації.

План повинен містити інформацію про:

  • розташування та межі зони або агломерації,
  • розташування районів підвищеного забруднення,
  • кліматичні, екологічні, географічні особливості районів підвищеного забруднення,
  • оцінку чутливих до забруднення груп населення, зокрема: топографічні та кліматичні дані зони або агломерації, з відображенням інформації про райони підвищеного забруднення, пункт (пункти) спостережень, де зафіксовано перевищення граничних величин та/або цільових показників (географічні координати);
  • типи районів підвищеного забруднення (міські, промислові, сільські райони);
  • оцінку площі районів підвищеного забруднення в квадратних кілометрах та кількості населення, що зазнало впливу підвищеного забруднення. 
  1. Оцінка рівня забруднення.

Передбачається, що Плани будуть містити дані про фактичні та прогнозовані рівні забруднювальних речовин, перевищення граничних величин та/або цільових показників, які зафіксовано в зоні або агломерації та в районах підвищеного забруднення, концентрації відповідних забруднювальних речовин за попередні 5 років, інформацію про методи оцінювання, що застосовувалися для визначення рівнів забруднювальних речовин. 

  1. Оцінка джерел забруднення.

План повинен включати статистичну, картографічну та аналітичну інформацію щодо джерел забруднення та факторів, що впливають на рівні забруднювальних речовин, перевищення граничних величин та/або цільових показників яких зафіксовано, зокрема дані про основні стаціонарні та пересувні джерела викидів відповідних забруднювальних речовин в зоні або агломерації та сусідніх зонах та/або агломераціях, природні джерела забруднення, оцінку та походження забруднення, зокрема:

  • перелік та карту найбільших джерел викидів, що впливають на рівні забруднювальних речовин, перевищення граничних величин та/або цільових показників яких зафіксовано;
  • загальну кількість викидів відповідних забруднювальних речовин з цих джерел (тон/рік);
  • інформацію про забруднення з джерел викидів відповідних забруднювальних речовин сусідніх зон та/або агломерацій;
  • аналіз впливу джерел викидів на рівні забруднювальних речовин, перевищення граничних величин та/або цільових показників яких зафіксовано та факторів, які призвели до перевищення граничних величин та/або цільових показників (перенесення забруднювальних речовин, зокрема транскордонне забруднення, формування вторинних забруднювальних речовин у атмосфері). 
  1. Попередні заходи з поліпшення якості атмосферного повітря та аналіз їх ефективності.

План  повинен містити перелік та аналіз впливу на якість атмосферного повітря заходів, передбачених чинними національними та регіональними планами та програмами щодо поліпшення якості атмосферного повітря, скорочення та обмеження викидів забруднювальних речовин, перевищення граничних величин та/або цільових показників яких зафіксовано, що були вжиті упродовж 5 років до затвердження плану поліпшення якості атмосферного повітря.

Також передбачається опис заходів, що спрямовані на поліпшення якості атмосферного повітря, їх обґрунтування та оцінку прогнозованих термінів покращення якості повітря та досягнення граничних величин та/або цільових показників, опис запланованих заходів.

Для кожного заходу встановлюється термін реалізації, зазначаються прізвища, ім’я, по батькові та контактні дані посадових осіб, відповідальних за реалізацію заходу, обсяги та джерела фінансування – для заходів, що потребують фінансування.

Дані характеристики та оцінка поточного стану атмосферного повітря, джерел забруднення аналіз ефективності заходів з поліпшення стану атмосферного повітря  є важливими як для прийняття рішення в процесі оформлення дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів, так і в процесі оцінки впливу на довкілля, відносно планованої діяльності, яка передбачає таку оцінку.

Дані показники фактично є реперними точками для субєктів господарювання при розроблення проектної, обгрунтовуючої інформації та вибору технологій виробництва. 

Спілка професіоналів довкілля ПАЕУ підтримує вказані дії профільного Міністерства, спрямовані на формування належної системи державного управління стану атмосферного повітря та екологічної безпеки в цілому, водночас наголошує, що досягнення позитивного результату та ефективність впровадження запланованих заходів залежить від їх реалістичності та наявності ресурсів, в першу чергу фінансових.

Прес-служба ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!