Новини

Повернутися до переліку новин

ПЗУ 3091 на доопрацюванні: постатейний аналіз від ПАЕУ

Нагадаємо, 19 лютого 2021 року ПЗУ 3091 «Про державний екологічний контроль» пішов на доопрацювання в екокомітет ВР України.

Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) ще у вересні 2020 р. надіслала свої зауваження та коментарі в комітет і досить грунтовно раніше аргументувала позицію щодо ризиків цього проекту!

Постатейний аналіз від ПАЕУ

Наявна система державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища є дуже недосконалою, обумовлена багатьма негативними чинниками, починаючи від екологічного нігілізму суспільства та закінчуючи низькою інституційною спроможністю державних інститутів, на яких покладено функції нагляду та контролю за негативним впливом на довкілля та здоров’я населення, та потребує реформування.

Рішення є, переконані в ПАЕУ – слід створити інтегрований орган екоконтролю

ПАЕУ закликає створити ефективний державний орган, який би здійснював неупереджений та якісний державний контроль. Це допоможе не лише покращити умови для ведення бізнесу в Україні, але й сприятиме дієвому захисту довкілля в країні.

Проблема, яка потребує розв'язання

Основним законом України, який виражаючи суверенну волю народу, дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, є Конституція України.

За статтею 16 Конституції України обов’язком держави є забезпечення екологічної, а згідно статті 66 Конституції України обов’язок кожного не заподіювати шкоду природі та на відшкодування завданих збитків.

Відповідно до статті 50 Конституції України кожному гарантується право на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Водночас, система державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища є неефективною та не забезпечує конституційні права та інтереси громадян.

Згідно Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2019, № 16, ст.70) серед першопричин екологічних проблем України є незадовільний контроль за дотриманням природоохоронного законодавства та незабезпечення невідворотності відповідальності за його порушення.

Концепцією реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 616, зазначаються наступні проблеми, що потребують розв’язання: 

  • екологічний правовий нігілізм, дискредитація та руйнування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища;
  • високий рівень корупції, непрозора система  прийняття  рішень  щодо  порушників  природоохоронного законодавства;
  • низька ефективність, недієздатність Держекоінспекції, обумовлена низькими штрафними санкціями суб’єктів господарювання за порушення вимог природоохоронного законодавства, відсутністю єдиних електронних реєстрів природних ресурсів та неналежним рівнем інформаційного обміну.

Водночас, шляхами подолання зазначених проблемних питань є створення ефективної державної системи запобігання правопорушенням у сфері дотримання вимог природоохоронного законодавства,  залучення громадськості до здійснення нагляду (контролю), утворення єдиного інтегрованого державного органу природоохоронного контролю.

Професійна асоціація екологів України наполягає на необхідності:

⇔ сформувати дієвий та ефективний орган державного природоохоронного контролю;
⇔ врегулювати питання відповідальності фізичних осіб та органів державної влади та місцевого самоврядування за порушення вимог природоохоронного законодавства в частині делегованих повноважень;
⇔ встановити ефективну систему штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері державного природоохоронного контролю та вимог природоохоронного законодавства;
⇔ забезпечити перехід до системи запобігання правопорушенням з урахуванням найкращих практик організації функціонування аналогічних інституцій у країнах - членах Європейського Союзу.

Більше за темою:
-    Чому ПЗУ «Про державний екологічний контроль» № 3091 є декларативним та загрожує дестабілізацією економіки?
-    Профільний парламентський комітет відправив на доопрацювання законопроєкт про екологічний контроль (№3091): акценти від ПАЕУ
-    Законопроєкт «Про державний екологічний контроль»: постатейний аналіз з акцентами на ризики

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!