Новини

Повернутися до переліку новин

Редакція журналу «Екологія підприємства» започатковує нову рубрику – «Екологія, література та кіно»

У цій рубриці ми будемо збирати для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, які допоможуть інакше поглянути на взаємини природи та людини та змінити ставлення до навколишнього середовища.

Річард Лоув. «Остання дитина в лісі. Як врятувати наших дітей від синдрому дефіциту спілкування з природою»

Нинішнє покоління дітей абсолютно відірване від світу природи; замість того, щоб просто бродити по лісу, вони вивчають його на уроках природознавства. Сьогодні діти прекрасно розуміються на комп'ютерних іграх, але не знають, як виглядає дубовий гай, не пам'ятають запаху соснового бору; природа для них — абстракція, а не реальне переживання. Але природа, як ніщо інше, допомагає дитині знайти душевну рівновагу, вона може живити її душу і стати для неї джерелом глибоких переживань і творчих осяянь.

Книга американського журналіста Річарда Лоува «Остання дитина в лісі» — це пристрасний заклик до всіх батьків підняти наших дітей з диванів, відірвати від екранів телевізорів і комп'ютерів та знову розбудити в них інтерес до світу природи.

Автор показує, що безпосереднє спілкування з природою необхідне для повноцінного розвитку дитини, для фізичного та емоційного здоров'я людини, і що «синдром дефіциту спілкування з природою» є причиною багатьох серйозних проблем: ожиріння, агресії, розлади уваги, депресій.

Баррі Коммонер. «Коло, що замикається» (англ. The Closing Circle)

Разючі досягнення століття, що вважається століттям науково-технічної революції, привели нас до «фатальної ілюзії, що за допомогою наших машин ми нарешті позбулися тиску природних умов». Ця думка належить Баррі Коммонеру, відомому американському біологу. Всією своєю книгою він доводить, що це помилка ледь не призвела людство до кризи, до деградації навколишнього середовища, на якій будується вся його діяльність і в кінцевому підсумку — життя. Людина розірвала коло життя, яке за своєю природою має бути замкнутим, і якщо людина хоче вижити, їй потрібно якомога швидше повернути природі свій борг — така основна думка книги.

Автор робить унікальний за глибиною аналіз причин забруднення основних складових навколишнього середовища — «в надії ... що, одного разу зрозумівши причини кризи навколишнього середовища, ми зможемо зробити зусилля для її збереження…»

Книга Баррі Коммонера, безумовно, приверне до себе увагу не тільки фахівців різного профілю, які так чи інакше пов'язані з проблемою збереження навколишнього середовища, а й найширшого кола читачів, тому що ця проблема безпосередньо стосується кожного з нас.

Донелла Медоуз, Денніс Медоуз, Йорген Рандерс, Вільям Беренс. «Межі зростання»

Книга «Межі зростання» знайомить читача з глобальними проблемами розвитку людства, змушуючи замислитися про майбутнє Землі.

Автори зробили досить просту річ: проаналізували і порівняли природні ресурси, що вичерпуються зі зростанням населення — економічним і демографічним. Крім очевидно невтішних висновків вони пропонують кілька сценаріїв подальшого розвитку людства, серед яких є і оптимістичний. Саме його зараз називають стійким розвитком, тобто, таким способом життя, коли важливим вважається не тільки нескінченне економічне зростання, а й соціальна справедливість і дбайливе ставлення до природи.

Ця книга – хороший спосіб з науковими доводами у відповідь усім тим, хто вважає, що екологічна криза – це вигадки «зелених». А заодно зможете порівняти, який саме сценарій реалізується протягом останніх 40 років: доповідь була написана ще в 1972 році. Або можна відразу читати апдейт-версію книги, відредаговану через 30 років – «Межі зростання, 30 років потому».

Документальний фільм «Дім» (Home)
Режисер Ян Артус-Бертранд, Люк Бессон. Франція, 2009 рік

5 червня 2009 року у Всесвітній день навколишнього середовища фільм «Дім» одночасно показали на відкритих майданчиках в 87 країнах світу. Ян Бертранд, відомий фотограф, зняв увесь фільм з борта гелікоптера. Його команда облетіла 53 країни, показуючи і розповідаючи про те, яка красива наша планета з висоти пташиного польоту, і яка вона беззахисна перед людською діяльністю. Деякі кадри настільки відверто доводили, що держави можуть зробити зі своєю землею, що, наприклад, в Індії половину матеріалу конфіскували, в Аргентині знімальну команду посадили на тиждень до в’язниці, а в Саудівській Аравії та Китаї просто не дозволили знімати. Сам Бертранд каже, що всі коментарі у фільмі засновані на відомих і доступних фактах і цифрах.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!