Новини

Повернутися до переліку новин

Розпочав роботу семінар-практикум для суб’єктів господарювання «Відходи у воєнний і поствоєнний час: нова екологічна індустрія»

В рамках платформи Green economic recovery сьогодні, 6 травня, розпочав роботу семінар-практикум «ВІДХОДИ У ВОЄННИЙ І ПОСТВОЄННИЙ ЧАС: НОВА ЕКОЛОГІЧНА ІНДУСТРІЯ», який зібрав 100 зацікавлених у якісному вирішенні наболілих проблем.

Захід організовано профспілкою екологів ПАЕУ та Національним центром стійкого розвитку у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Війна, розв’язана росією на території України, створила перед державними органами, підприємствами та населенням прецедент у сфері управління відходами у воєнний час.

«Окрім ядерної небезпеки, яка лякає увесь світ, обстріли та окупація в Україні підвищують ризик викидів токсичних відходів з промислових підприємств України. 

На сьогодні Державний реєстр потенційно небезпечних об’єктів містить докладні відомості про понад 23 тис. об’єктів, із них 2987 складів, що зберігають високотоксичні пестициди.  

Найбільша їх кількість розташована на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської та Львівської областей. Частина із цих підприємств опинилася у зоні бойових дій. 

У зоні активних бойових дій зараз атомні станції, морські порти, склади небезпечних відходів (мінеральні добрива, пінополіуретан, лакофарбові та паливно-мастильні матеріали та ін.), промисловість, включно з хімічними та металообробними заводами. 

Важливо переосмислити всю сферу управління відходами, в т.ч. чорних та кольорових металів. Оскільки розмежування, яке було до війни, у джерелах виникнення відходів стає не таким явним.

Існуюче недосконале законодавство на сьогоднішній день може створити прецедент, коли небезпечні військові відходи, залишені на полі бою, можуть безконтрольно опинитися в руках населення, яке в майбутньому може розпоряджатися ними як завгодно. Сподіватись на правильне поводження з подібними відходами з боку населення необхідно в останню чергу.

Ми не забуваємо попри війну, менше відходів – більше ресурсів! Більш того, це актуальніше з кожним днем, бо ресурси обмежені, логістика зруйнована. Кругова економіка може і повинна допомогти Україні у її майбутньому Green economic recovery» - акцентувала у вступному слові Людмила Циганок, президент ПАЕУ. 

Програма робочого дня насичена і актуальна! Учасники пропрацюють з експертами як найгостріші питання, як:

  • Кардинальна зміна морфології відходів в Україні: якими мають бути невідкладні дії держави.
  • Як вирішити проблему поводження з побутовими відходами, спричинену масовою міграцією населення в окремих регіонах України, щоб не спричинити невідворотні зміни екосистеми.
  • Як створити економічні стимули та які встановити нормативні вимоги, щоб дозволити рішенням економіки кругового циклу стати нормою, а не винятком, тим самим відкриваючи переваги в масштабі

Поряд з тим буде розглянуто цілком прикладні питання, як:

  • Обов’язки суб’єктів господарювання в сфері поводження з промисловими та небезпечними відходами. Відповідальність за порушення
  • Передача небезпечних відходів суб'єктам господарювання, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, на територіях, де велися(ведуться) бойові дії та окупованих територіях
  • Документи дозвільного характеру у сфері поводження з відходами: ключові акценти
  • Ведення первинного обліку та статистичної звітності. Декларування відходів. Які зміни- 2022
  • Алгоритм підготовки та проведення інвентаризації відходів в умовах воєнних дій. Паспортизація місць видалення і тимчасового зберігання відходів.

До виступів запрошено представників державних органів влади, УТО, практиків-еnvironmentalists підприємств та ін.

Більше освітніх програм >>>

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!