Новини

Повернутися до переліку новин

Сертифікація ELEML вперше підтвердить високий рівень українських екологів та менеджерів-природоохоронців

Сертифікація ELEML підтвердить високий рівень українських екологів та менеджерів-природоохоронців. Професійна асоціація екологів України оголосила про початок добровільної сертифікації в сфері екологічного менеджменту. Більшість профільних фахівців вже зацікавилися цією інформацією. 

Інтерв'ю з засновником проєкту, президентом ПАЕУ Людмилою Циганок

Розкажіть, будь-ласка, докладніше про систему сертифікації ELEML і ідею її впровадження.

- Я рада повідомити, що тепер нарешті для українських менеджерв-екологів стане доступним отримання статусу сертифікованого фахівця, який в будь-якій професійній сфері є чинником, що підвищує вартість і авторитет представника професії.

Система добровільної сертифікації ELEML розроблена ПАЕУ - всеукраїнським об'єднанням фахівців в сфері екологічного менеджменту. Це значуща подія. І я маю на увазі не просто появу сертифіката національної професійної організації, а сам механізм визнання і гарантію високого рівня фахівців.

Важливо, що, створивши саму систему сертифікації, ми зробили колосальний ривок вперед у справі професіоналізації українського екологічного менеджменту. Серед головних завдань будь-якої професійної організації - створити умови для зміцнення авторитету професії і формування позитивного ставлення до неї в суспільстві і бізнес-середовищі і забезпечити високий рівень підготовки фахівців. 

З самого заснування ПАЕУ ми рухаємося в цьому напрямку і прекрасно розуміємо, що тільки активні дії і тільки спільні зусилля всіх українських суб'єктів взаємодії приведуть нас до поставлених цілей.

У нашій роботі беруть участь не тільки члени ПАЕУ, яких зараз по всій країні вже більше 7 000, фахівців, які справою підтримують діяльність ПАЕУ, багато більше. 

Самі менеджери-екологи виступили з ініціативою розробки Стандартів професійної діяльності в сфері екоменеджменту. Сертифікація – перший крок до стандартизації, покликана вирішити такі, зокрема, проблеми, як відсутність критеріїв оцінки кваліфікації фахівців і відірваність професійної освіти від практики.

Сотні фахівців брали участь в підготовці проекту протягом останніх кількох років, в дослідницьких проектах, в їх обговоренні на різних етапах. 

ПАЕУ при цьому виступає координатором дій, консолідує сили для здійснення всіх важливих починань професійного співтовариства. Працюючи над проектом, ми вперше склали систематизований опис професії, визначили і зафіксували напрямки діяльності, рівні кваліфікації, комплекс необхідних знань, умінь і навичок. Всім потрібен механізм для визначення відповідності заданим вимогам і документ, який був би наочним підтвердженням певного професійного рівня фахівця. Фундамент був уже закладений. На його основі ми почали формування системи і процедур оцінки і сертифікації, що стало логічним продовженням розпочатої роботи.

Кому будуть видаватися сертифікати? Чи обов'язково для їх отримання членство в ПАЕУ? Чи буде враховуватися досвід фахівця, напрямок його роботи, рівень посади?

- Отримати сертифікати можуть не тільки члени ПАЕУ, а кожен фахівець, який бажає підтвердити свої знання і досвід в сфері еко-менеджменту документом авторитетної професійної організації. Претенденти, що приступають до навчання за програмами підготовки та атестації ELEML, повинні мати певний початковий рівень знань, професійних навиків і практичного досвіду. Право на участь у сертифікації ELEML надається особам, що відповідають кваліфікаційним вимогам до освіти і стажу роботи, що володіють визнаними професійною спільнотою кваліфікаційними документами (свідоцтвами, сертифікатами, атестатами, дипломами тощо)

Яка практична користь сертифікації ELEML - не тільки з точки зору формування цивілізованого професійного співтовариства, а безпосередньо для кожного фахівця?

- У будь-якій сфері статус сертифікованого фахівця, засвідчений професійною асоціацією, впливає на авторитет серед колег і допомагає заявити про себе на ринку праці як про компетентного професіонала. Як показує досвід наших зарубіжних колег, який ми уважно вивчали, при продуманій, детально розробленій і об'єктивній системі, а також при грамотно організованому процесі отримання сертифікату він стає одним з найбільш авторитетних знаків довіри до фахівця. З огляду на те, що в нашій країні професійна освіта в сфері екоменеджменту ще розвивається, «вага» різних дипломів про вищу освіту є неоднаковою, а багато фахівців взагалі вчилися виключно на власному досвіді, - впровадження системи оцінки на підставі єдиних, загальноприйнятих, об'єктивних критеріїв особливо актуально.

Зараз система сертифікації у нас тільки починає працювати, але в майбутньому, ми впевнені, від наявності сертифікатів буде залежати конкурентоспроможність фахівців на ринку праці. 

Сертифікат ELEML стане додатковим плюсом в очах потенційних роботодавців, гарантією професійного рівня кандидата, здатності вирішувати поставлені завдання.

Крім того, здача іспиту на отримання сертифіката - це можливість упорядкувати і розширити свій запас знань і навичок, визначити програму подальшого розвитку. Адже отриманню сертифіката зазвичай передує етап підготовки, в процесі якого структуруються і закріплюються наявні знання і з'являються нові. А офіційне підтвердження професіоналізму підвищує самооцінку, надає додаткову впевненість у власних силах.

Принциповим моментом ми вважаємо добровільність проходження сертифікаційного тестування. 

Вона стає необхідним елементом розвитку професіоналізму і кар'єри, коли ви самі бачите її переваги і можете вибирати - отримувати сертифікат чи ні.

Прес-служба ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!