Новини

Повернутися до переліку новин

Що враховують при розробці проєкту для будівництва малої ГЕС

При розробці проєкту для будівництва малої ГЕС найперше необхідно визначити статус басейну річки. 

У відповідності до Водного кодексу річка може бути мала, середня або велика. 

До прикладу, для малої річки існує дуже багато обмежень. Це потрібно, щоб в подальшому розуміти зарегульованість. Адже у Водному кодексі чітко визначена межа зарегульованості.

При будівництві малої ГЕС, в обов’язковому порядку змінюється русло, але якщо це мала річка, то цього категорично не можна робити. Необхідно приділяти увагу вибору ділянки та створу для такого будівництва. Навіть якщо по всі показники будуть відповідати законодавству, то такий проєкт все одно буде певним чином змінювати морфологію русла, тому що на цій ділянці зміниться глибина, гідрологічний режим та ін.

Якщо при будівництві малої ГЕС будете створювати штучну водойму та ГТС, то це буде вимагати підготовчої роботи. Навіть підготовка ложе під цю споруду регулюється чинним законодавством та встановлені певні вимоги. Також необхідно буде вказати, який тип гідроспоруди буде використаний та який тип турбіни застосований, адже це виказує вплив на довкілля.

Штучна водойма складається з чотирьох головних об’єктів: 

  • ГТС; 
  • водні ресурси, які там будуть накопичені; 
  • земля, яка буде затоплена; 
  • водні живі ресурси. 

При будівництві ГТС будуть свої аспекти, такі як турбіна та затвори, які будуть скидати воду при аварійних ситуаціях. Тоді тип цієї споруди також буде визначати вплив на довкілля. Також необхідно вказувати, який буде водовипуск: поверхневий чи донний, тому що вплив по цьому визначенню буде.

Також необхідно визначити характеристики стоку водного об’єкта. Зокрема, потрібно знати витрати різної забезпеченості. Для цього необхідно побудувати криву забезпеченості по найближчому гідрологічному посту і для цього необхідно використати багаторічні статистичні дані, як правило гідрометслужби.

Це важливо, тому що ви створюєте гідрологічну споруду, яка буде пропускати, у випадку з гірськими річками, паводки 8-10 разів на рік, а для цього треба знати характеристики стоку. Навіть для рівнинних річок різниця між мінімальними і максимальними витратами може відрізнятися в десятки разів. Тому щоб правильно побудувати роботу малої ГЕС, необхідно знати ці показники. До прикладу, обов’язкова санітарна витрата буде приблизно 97% забезпеченості, а паводки будуть 0,1% забезпеченості. Тому необхідно вказувати чи буде така ГЕС пропускати такі паводки, чи буде затримувати і яким чином це буде впливати на довкілля. Тому що споруда буде впливати не тільки на верхів’я басейну, а й на низ. Також у звіті необхідно визначити зони затоплення паводками різної забезпеченості та ризики виникнення гідродинамічних аварій.

Обов’язковою умовою у відповідності до Водного кодексу є наявність паспорту водного об’єкта, в якому будуть записані всі основні характеристики, цільове призначення, прибережно-захисні смуги, природо-охоронні зони та інше.

При різних гідрологічних режимах будуть різні ситуації, такі як паводок, маловоддя чи необхідність синхронізації роботи штучних водойм, які знаходяться вище за течією. Для цього обов’язкова необхідність правил експлуатації штучного водного об’єкта, де ці всі випадки будуть чітко розписані і врегульовані. Також вони будуть елементом плану управління річковим басейном.

Однією з помилок розробників звітів з ОВД є відсутність інформації про те, як буде впливати ГЕС на те, що буде відбуватися вниз за течією річки.

Особливо, якщо вода буде не відповідати показникам якості, а нижче будуть водозабори, для яких зміна якості буде критичною. До прикладу, у штучному водному об’єкті можуть накопичуватися нітрати та сульфати, які змиваються з сільськогосподарських полів.

Також необхідно оцінити, як ГЕС буде впливати на стан ґрунтових вод та чи є ризик підтоплення. Як правило, з підйомом рівня води, піднімається рівень ґрунтових вод і прилеглі території можуть зазнавати підтоплення. Тому необхідно оцінювати такий ризик та зазначати заходи на мінімізацію цього впливу.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!